Boeing предлага на Embraer джойнтвенчър за производство на пътнически самолети

6 прочитания

Boeing е предложила на Embraer създаването на джойнтвенчър компания, която ще произвежда пътнически самолети, като по такъв начин се опитва да заобиколи опасенията на бразилското правителство. Това съобщава Reuters.

Джойнтвенчър компанията няма да включва отдела на Embraer, който се занимава с отбранителни проекти и ще се занимава с производството и маркетинга на сегашното поколение регионални джетове на Embraer. Това са съобщили източници на Reuters, които са запознати с процесите на преговори.

Embraer от своя страна е признала, че в процеса на преговори е възникнала идеята за създаване на отделно предприятие, но все още няма конкретна оферта за партньорство от страна на Boeing.

Представители на Boeing, цитирани от Reuters, са потвърдили, че се водят различни разговори и се разглеждат различни опции, но не са пожелали да дадат повече детайли.

За сега не е известно каква ще е реакцията на бразилското правителство, което вече заяви, че ще блокира всякаква покупка на Embraer от страна на Boeing, поради опасения за отбранителния бизнес на компанията, който е от стратегическа важност за Бразилия.

Акциите на Embraer се повишиха с 9%, но след това паднаха с 4%. Акциите на Boeing отбелязаха спад.

В края на декември 2017 г. стана ясно, че Boeing иска да придобие Embraer, но след това двете компании заявиха, че всъщност водят преговори за партньорство в производството на пътнически самолети.

Ходът дойде след като Airbus купи контролния пакет акции в програмата CSeries на Bombardier, което бе прието като успешен ход насочен едновременно срещу Boeing и Embraer.

Допълнително напрежение в ситуацията е и решението на САЩ да не налага наказателни мита върху вноса на CSeries, въпреки жалбите от страна на Boeing.

Правителството на Бразилия все още държи около 10% от акциите на Embraer и има право да налага вето върху решенията на борда на компанията. Правителството вече даде ясно да се разбере, че няма да подкрепи прехвърлянето на контрола на компанията в американски ръце, но е благосклонно към евентуално партньорство в гражданския сектор.

Свързани теми

Предишна публикация
Черна гора подписа за три вертолета Bell 412
Следваща публикация
Аерофлот поръча 50 броя МС-21
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

KC-135 на 65 години

Преди точно 65 години, на 31 август 1956 г., полита първият летящ танкер Boeing KC-135A…

Turkish Airlines поръчва 40 броя 787-9

Turkish Airlines ще поръчат 40 от широкофюзелажните лайнери Boeing 787-9. Това съобщава самолетостроителят Boeing.

Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия

Авиационните власти в Китай и Индонезия наредиха на операторите в тези страни да спрат полетите с Boeing 737 Max до изясняването на причините за вчерашната катастрофа с типа в Етиопия. Отделно, още два други оператора обявиха, че няма да летят с типа.

Меню