Boeing предлага на Embraer джойнтвенчър за производство на пътнически самолети

4 прочитания

Boeing е предложила на Embraer създаването на джойнтвенчър компания, която ще произвежда пътнически самолети, като по такъв начин се опитва да заобиколи опасенията на бразилското правителство. Това съобщава Reuters.

Джойнтвенчър компанията няма да включва отдела на Embraer, който се занимава с отбранителни проекти и ще се занимава с производството и маркетинга на сегашното поколение регионални джетове на Embraer. Това са съобщили източници на Reuters, които са запознати с процесите на преговори.

Embraer от своя страна е признала, че в процеса на преговори е възникнала идеята за създаване на отделно предприятие, но все още няма конкретна оферта за партньорство от страна на Boeing.

Представители на Boeing, цитирани от Reuters, са потвърдили, че се водят различни разговори и се разглеждат различни опции, но не са пожелали да дадат повече детайли.

За сега не е известно каква ще е реакцията на бразилското правителство, което вече заяви, че ще блокира всякаква покупка на Embraer от страна на Boeing, поради опасения за отбранителния бизнес на компанията, който е от стратегическа важност за Бразилия.

Акциите на Embraer се повишиха с 9%, но след това паднаха с 4%. Акциите на Boeing отбелязаха спад.

В края на декември 2017 г. стана ясно, че Boeing иска да придобие Embraer, но след това двете компании заявиха, че всъщност водят преговори за партньорство в производството на пътнически самолети.

Ходът дойде след като Airbus купи контролния пакет акции в програмата CSeries на Bombardier, което бе прието като успешен ход насочен едновременно срещу Boeing и Embraer.

Допълнително напрежение в ситуацията е и решението на САЩ да не налага наказателни мита върху вноса на CSeries, въпреки жалбите от страна на Boeing.

Правителството на Бразилия все още държи около 10% от акциите на Embraer и има право да налага вето върху решенията на борда на компанията. Правителството вече даде ясно да се разбере, че няма да подкрепи прехвърлянето на контрола на компанията в американски ръце, но е благосклонно към евентуално партньорство в гражданския сектор.

Свързани теми

Предишна публикация
Австрия ще подмени флота си от вертолети Alouette III
Следваща публикация
Израел решава в следващите месеци какви нови изтребители да купи
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гигантските сделки на Airbus и Boeing с Иран се провалиха

Многомилиардните сделки за продажба на пътнически самолети в Иран, които Airbus и Boeing се надяваха да реализират, са практически провалени. Това стана след като американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и фактически отново въведе икономически санкции.

Boeing и Embraer правят джойнтвенчър за производство на пътнически самолети

Boeing и Embraer постигнаха споразумение за създаване на джойнтвенчър, който ще поеме производството на пътнически самолети на бразилската компания. В новото обединение Boeing ще има контролен пакет.

Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing

Европейският самолетостроител Airbus атакува все още непоявилия се средно голям модел на Boeing с агресивна ценова политика и наличните си модели, с надеждата да не се остави пазар за новата машина. Това съобщава Reuters.

Меню