Boeing предлага на Embraer джойнтвенчър за производство на пътнически самолети

5 прочитания

Boeing е предложила на Embraer създаването на джойнтвенчър компания, която ще произвежда пътнически самолети, като по такъв начин се опитва да заобиколи опасенията на бразилското правителство. Това съобщава Reuters.

Джойнтвенчър компанията няма да включва отдела на Embraer, който се занимава с отбранителни проекти и ще се занимава с производството и маркетинга на сегашното поколение регионални джетове на Embraer. Това са съобщили източници на Reuters, които са запознати с процесите на преговори.

Embraer от своя страна е признала, че в процеса на преговори е възникнала идеята за създаване на отделно предприятие, но все още няма конкретна оферта за партньорство от страна на Boeing.

Представители на Boeing, цитирани от Reuters, са потвърдили, че се водят различни разговори и се разглеждат различни опции, но не са пожелали да дадат повече детайли.

За сега не е известно каква ще е реакцията на бразилското правителство, което вече заяви, че ще блокира всякаква покупка на Embraer от страна на Boeing, поради опасения за отбранителния бизнес на компанията, който е от стратегическа важност за Бразилия.

Акциите на Embraer се повишиха с 9%, но след това паднаха с 4%. Акциите на Boeing отбелязаха спад.

В края на декември 2017 г. стана ясно, че Boeing иска да придобие Embraer, но след това двете компании заявиха, че всъщност водят преговори за партньорство в производството на пътнически самолети.

Ходът дойде след като Airbus купи контролния пакет акции в програмата CSeries на Bombardier, което бе прието като успешен ход насочен едновременно срещу Boeing и Embraer.

Допълнително напрежение в ситуацията е и решението на САЩ да не налага наказателни мита върху вноса на CSeries, въпреки жалбите от страна на Boeing.

Правителството на Бразилия все още държи около 10% от акциите на Embraer и има право да налага вето върху решенията на борда на компанията. Правителството вече даде ясно да се разбере, че няма да подкрепи прехвърлянето на контрола на компанията в американски ръце, но е благосклонно към евентуално партньорство в гражданския сектор.

Свързани теми

Предишна публикация
Австрия ще подмени флота си от вертолети Alouette III
Следваща публикация
Израел решава в следващите месеци какви нови изтребители да купи
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing има проблеми с навременната доставка на 737

Американският самолетостроител Boeing не успява да завършва навреме самолетите от модела 737, поради което компанията трупа полуготови машини, които чакат доставка на части. Това съобщава The Wall Street Journal.

UPS поръчва още 14 броя Boeing 747-8F

Карго авиокомпанията UPS Airlines направи поръчка за още 14 товарни Boeing 747-8F, с което компанията ще удвои флота си от този тип и ще удължи живота на производствента линия за четиридвигателния гигант.

Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

Япония избира партньор за създаването на новия си изтребител

Япония трябва да избере през тази година партньор, с който да създаде своя нов боен самолет, като колебанията са между САЩ и Великобритания. Това пише водещия японски англоезичен вестник Nikkei Asian Review.

Унгария купува C-390

Унгария купува два военно-транспортни самолета C-390 Millennium. Това съобщи днес, 17 ноември 2020 г., производителят…

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

Меню