Италианската Сметна палата критикува програмата F-35

20 прочитания

Сметната палата на Италия критикува участието в програмата F-35, но отбелязва, че въпреки покачващите се цени, забавянията и малкия дял работа за местната индустрия, страната трябва да остане част от нея. Това съобщава Defense News, цитирайки доклад на одитния орган.

В доклада се казва, че всякакво бъдещо намаляване на поръчката за 90 броя F-35A/B ще доведе до покачване на разходите и намаляване на достъпа на италианската индустрия до технологии и поръчки свързани с програмата.

До момента Италия е вложила €3,5 млрд. в F-35, като 600 млн. от тях са дадени през миналата година. При такива капиталовложения е безсмислено да се излиза от програмата, според одитния доклад.

В доклада се посочва, че решението от 2012 г. да се намалят заявените изтребители от 131 на 90 е довело до спестяване на €5,4 млрд., но в същото време е намалило работата на местната индустрия с близо €3,1 млрд., тъй като компанията Leonardo е получила поръчка за изработка на 835 центроплана, а не 1215, както се е планирало първоначално.

Докладът идва в навечерието на парламентарните избори в Италия, които са насрочени за май 2018 г. Програмата F-35 вече е „горещ картоф”, който партиите си подават, а популисткото движение „Пет звезди”, което има реален шанс да събере най-много гласове, призовава за прекратяване на участието в програмата.

Сметната палата признава, че заетостта на италианската индустрия в програмата не е достигнала предварително очакваните нива. В момента по F-35 работят около 1600 души, докато предварителните планове са посочвали, че в нея ще бъдат заети между 3586 и 6395 човека.

Италия разполага със собствена линия за крайно сглобяване, разположена в авиобаза Камери, която ще произвежда F-35 не само за Италия, но и за Холандия. Линията има максимален капацитет от 24 изтребителя годишно, но реално се очаква да сглобява между 10 и 13 самолета.

В същото време за създаването ѝ са дадени около €819 млн. Италия се опитва да се договори със САЩ там да се извършва и тежката поддръжка на изтребителите F-35 на различни европейски оператори, но за сега изглежда, че повечето такива поръчки ще бъдат насочвани към Великобритания.

До 2021 г. Италия ще получи 22 броя F-35, вместо първоначално планираните 29 бройки. Заради разсрочването на доставките в момента Италия се опитва да предоговори използването на четири от нейните самолети за обучение в САЩ.

Относно заетостта на индустрията, в доклада се казва, че първоначалните планове са включвали участие на 33 италиански компании, които да получат поръчки за около $14,2 млрд. до 2038 г.

До момента договорите за италианските компании са на стойност от едва $2,31 млрд., като 79% от тази сума е отишла в гиганта Leonardo.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватска ремонтира вертолетите си Ми-171 в Русия
Следваща публикация
Т-50 официално ще получи индекса Су-57
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Saab призна, че да имаш добри цени и добър продукт не е достатъчно за продажби на изтребители

Добрите цени и добрите технически характеристики не са достатъчни за продажбата на бойни самолети. Това заяви Йонас Йелм, ръководител на бизнес направлението Аеронавтика на Saab, по време на традиционния семинар на Saab, който се проведе вчера, 27 март 2019 г. Йелм коментира и развитието на процесите в България.

Гръцките ВВС ще охраняват небето на Македония

Гръцките ВВС ще извършват мисията „ер полисинг” над Македония, след присъединяването на страната в НАТО. За това са се споразумели днес, 2 април 2019 г., премиерите на Гърция и Македония.

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Меню