Италианската Сметна палата критикува програмата F-35

21 прочитания

Сметната палата на Италия критикува участието в програмата F-35, но отбелязва, че въпреки покачващите се цени, забавянията и малкия дял работа за местната индустрия, страната трябва да остане част от нея. Това съобщава Defense News, цитирайки доклад на одитния орган.

В доклада се казва, че всякакво бъдещо намаляване на поръчката за 90 броя F-35A/B ще доведе до покачване на разходите и намаляване на достъпа на италианската индустрия до технологии и поръчки свързани с програмата.

До момента Италия е вложила €3,5 млрд. в F-35, като 600 млн. от тях са дадени през миналата година. При такива капиталовложения е безсмислено да се излиза от програмата, според одитния доклад.

В доклада се посочва, че решението от 2012 г. да се намалят заявените изтребители от 131 на 90 е довело до спестяване на €5,4 млрд., но в същото време е намалило работата на местната индустрия с близо €3,1 млрд., тъй като компанията Leonardo е получила поръчка за изработка на 835 центроплана, а не 1215, както се е планирало първоначално.

Докладът идва в навечерието на парламентарните избори в Италия, които са насрочени за май 2018 г. Програмата F-35 вече е „горещ картоф”, който партиите си подават, а популисткото движение „Пет звезди”, което има реален шанс да събере най-много гласове, призовава за прекратяване на участието в програмата.

Сметната палата признава, че заетостта на италианската индустрия в програмата не е достигнала предварително очакваните нива. В момента по F-35 работят около 1600 души, докато предварителните планове са посочвали, че в нея ще бъдат заети между 3586 и 6395 човека.

Италия разполага със собствена линия за крайно сглобяване, разположена в авиобаза Камери, която ще произвежда F-35 не само за Италия, но и за Холандия. Линията има максимален капацитет от 24 изтребителя годишно, но реално се очаква да сглобява между 10 и 13 самолета.

В същото време за създаването ѝ са дадени около €819 млн. Италия се опитва да се договори със САЩ там да се извършва и тежката поддръжка на изтребителите F-35 на различни европейски оператори, но за сега изглежда, че повечето такива поръчки ще бъдат насочвани към Великобритания.

До 2021 г. Италия ще получи 22 броя F-35, вместо първоначално планираните 29 бройки. Заради разсрочването на доставките в момента Италия се опитва да предоговори използването на четири от нейните самолети за обучение в САЩ.

Относно заетостта на индустрията, в доклада се казва, че първоначалните планове са включвали участие на 33 италиански компании, които да получат поръчки за около $14,2 млрд. до 2038 г.

До момента договорите за италианските компании са на стойност от едва $2,31 млрд., като 79% от тази сума е отишла в гиганта Leonardo.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватска ремонтира вертолетите си Ми-171 в Русия
Следваща публикация
Т-50 официално ще получи индекса Су-57
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испания за сега няма да купува F-35

Испания за момента няма планове за покупка на изтребителя от следващо поколение F-35. Това е заявил в испанския парламент министъра на отбраната на страната Мария Долорес де Коспедал.

Меню