Италианската Сметна палата критикува програмата F-35

16 прочитания

Сметната палата на Италия критикува участието в програмата F-35, но отбелязва, че въпреки покачващите се цени, забавянията и малкия дял работа за местната индустрия, страната трябва да остане част от нея. Това съобщава Defense News, цитирайки доклад на одитния орган.

В доклада се казва, че всякакво бъдещо намаляване на поръчката за 90 броя F-35A/B ще доведе до покачване на разходите и намаляване на достъпа на италианската индустрия до технологии и поръчки свързани с програмата.

До момента Италия е вложила €3,5 млрд. в F-35, като 600 млн. от тях са дадени през миналата година. При такива капиталовложения е безсмислено да се излиза от програмата, според одитния доклад.

В доклада се посочва, че решението от 2012 г. да се намалят заявените изтребители от 131 на 90 е довело до спестяване на €5,4 млрд., но в същото време е намалило работата на местната индустрия с близо €3,1 млрд., тъй като компанията Leonardo е получила поръчка за изработка на 835 центроплана, а не 1215, както се е планирало първоначално.

Докладът идва в навечерието на парламентарните избори в Италия, които са насрочени за май 2018 г. Програмата F-35 вече е „горещ картоф”, който партиите си подават, а популисткото движение „Пет звезди”, което има реален шанс да събере най-много гласове, призовава за прекратяване на участието в програмата.

Сметната палата признава, че заетостта на италианската индустрия в програмата не е достигнала предварително очакваните нива. В момента по F-35 работят около 1600 души, докато предварителните планове са посочвали, че в нея ще бъдат заети между 3586 и 6395 човека.

Италия разполага със собствена линия за крайно сглобяване, разположена в авиобаза Камери, която ще произвежда F-35 не само за Италия, но и за Холандия. Линията има максимален капацитет от 24 изтребителя годишно, но реално се очаква да сглобява между 10 и 13 самолета.

В същото време за създаването ѝ са дадени около €819 млн. Италия се опитва да се договори със САЩ там да се извършва и тежката поддръжка на изтребителите F-35 на различни европейски оператори, но за сега изглежда, че повечето такива поръчки ще бъдат насочвани към Великобритания.

До 2021 г. Италия ще получи 22 броя F-35, вместо първоначално планираните 29 бройки. Заради разсрочването на доставките в момента Италия се опитва да предоговори използването на четири от нейните самолети за обучение в САЩ.

Относно заетостта на индустрията, в доклада се казва, че първоначалните планове са включвали участие на 33 италиански компании, които да получат поръчки за около $14,2 млрд. до 2038 г.

До момента договорите за италианските компании са на стойност от едва $2,31 млрд., като 79% от тази сума е отишла в гиганта Leonardo.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватска ремонтира вертолетите си Ми-171 в Русия
Следваща публикация
Т-50 официално ще получи индекса Су-57
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ увеличават натиска срещу Турция за покупката на С-400

САЩ увеличават натиска срещу турското решение да се купи руския зенитно-ракетен комплекс С-400. Срещу покупката се изказа новия държавен секретар Майк Помпео се е изказал срещу покупката, а в Конгреса на САЩ ще се гласува законопроект, който блокира продажбата на F-35 за Турция.

Полша започва да преговаря за още M-346

Полското МО е направило постъпки за стартиране на преговори за доставката на още четири учебно-тренировъчни самолети от висок клас M-346. Машините са опция от предишната сделка за осем броя от същия тип, която бе сключена през февруари 2014 г.

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС заяви в ефира на bTV, че Съединените щати са ни предупредили да не режем прекалено пакета по сделката за F-16, защото това ще застраши реализирането ѝ.

Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение

Правителствата на Франция и Германия подписаха договори с Airbus, Dassault, Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines за старт на разработката на изтребителя и безпилотните системи от следващо поколение, известни като програмата Future Air Combat System (FCAS). Това стана днес, 7 февруари 2019 г.

Полша купува AW101

Полша ще подпише договор с Leonardo Helicopters за покупката на тридвигателните вертолети AW101, които ще се използват от полските ВМС за борба с противникови подводници.

Меню