Италианската Сметна палата критикува програмата F-35

12 прочитания

Сметната палата на Италия критикува участието в програмата F-35, но отбелязва, че въпреки покачващите се цени, забавянията и малкия дял работа за местната индустрия, страната трябва да остане част от нея. Това съобщава Defense News, цитирайки доклад на одитния орган.

В доклада се казва, че всякакво бъдещо намаляване на поръчката за 90 броя F-35A/B ще доведе до покачване на разходите и намаляване на достъпа на италианската индустрия до технологии и поръчки свързани с програмата.

До момента Италия е вложила €3,5 млрд. в F-35, като 600 млн. от тях са дадени през миналата година. При такива капиталовложения е безсмислено да се излиза от програмата, според одитния доклад.

В доклада се посочва, че решението от 2012 г. да се намалят заявените изтребители от 131 на 90 е довело до спестяване на €5,4 млрд., но в същото време е намалило работата на местната индустрия с близо €3,1 млрд., тъй като компанията Leonardo е получила поръчка за изработка на 835 центроплана, а не 1215, както се е планирало първоначално.

Докладът идва в навечерието на парламентарните избори в Италия, които са насрочени за май 2018 г. Програмата F-35 вече е „горещ картоф”, който партиите си подават, а популисткото движение „Пет звезди”, което има реален шанс да събере най-много гласове, призовава за прекратяване на участието в програмата.

Сметната палата признава, че заетостта на италианската индустрия в програмата не е достигнала предварително очакваните нива. В момента по F-35 работят около 1600 души, докато предварителните планове са посочвали, че в нея ще бъдат заети между 3586 и 6395 човека.

Италия разполага със собствена линия за крайно сглобяване, разположена в авиобаза Камери, която ще произвежда F-35 не само за Италия, но и за Холандия. Линията има максимален капацитет от 24 изтребителя годишно, но реално се очаква да сглобява между 10 и 13 самолета.

В същото време за създаването ѝ са дадени около €819 млн. Италия се опитва да се договори със САЩ там да се извършва и тежката поддръжка на изтребителите F-35 на различни европейски оператори, но за сега изглежда, че повечето такива поръчки ще бъдат насочвани към Великобритания.

До 2021 г. Италия ще получи 22 броя F-35, вместо първоначално планираните 29 бройки. Заради разсрочването на доставките в момента Италия се опитва да предоговори използването на четири от нейните самолети за обучение в САЩ.

Относно заетостта на индустрията, в доклада се казва, че първоначалните планове са включвали участие на 33 италиански компании, които да получат поръчки за около $14,2 млрд. до 2038 г.

До момента договорите за италианските компании са на стойност от едва $2,31 млрд., като 79% от тази сума е отишла в гиганта Leonardo.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватска ремонтира вертолетите си Ми-171 в Русия
Следваща публикация
Т-50 официално ще получи индекса Су-57
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ангола получи всички свои Су-30К

Ангола е получила всички 12 поръчани изтребители Су-30К. Това е заявил за ТАСС заместник-директорът на беларуския „558-ми авиоремонтен завод“, Барановичи Александър Воробей.

Румъния подписа за още пет португалски F-16

Румънският военен министър Николае-Йонел Чюка подписа със своя португалски колега Жоао Гомес Кравиньо договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16. Това стана на 27 януари 2020 г. в португалската авиобаза Монте Реал.

Премиерът обвърза преговорите за F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ, но почти веднага се отрече от думите си

Премиерът Бойко Борисов обвърза преговорите за доставката на F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ и в типичен него стил, само минута по-късно се отметна от тази си позиция. Това стана днес, 29 април 2019 г.

Меню