Нова доза проблеми с двигателя PW1100G на A320neo

19 прочитания

Airbus спря доставките на самолети от семейството A320neo задвижвани с двигатели Pratt & Whitney PW1100G, след като бе обявено, че технически недостатъци в него водят до голям брой откази в полет.

По-рано европейската агенция за авиационна безопасност EASA обяви, че има няколко случая на спрели двигатели в полет и изглежда, че проблемът се ограничава само до двигателите PW1100G след сериен номер P770450.

От производителя Pratt & Whitney са съобщили, че са идентифицирали проблема и той е свързан с наскоро променено уплътнение в задната част на степента на високо налягане в редукторните двигатели PW1100G.

Pratt & Whitney са заявили още, че очакват до края на седмицата да излязат с техническо решение на проблемите създавани от уплътнението.

Производителят е заявил, че проблемни уплътнения има на 43 двигателя монтирани 32 самолета от фамилията A320neo. Отделно, други 55 мотора, които са вече доставени ще бъдат прегледани. Това е сериозен процент от вече доставените 113 броя A320neo с двигатели PW1100G.

Двигателите PW1100G създават не малко проблеми от вкарването им в експлоатация в началото на 2016 г., но през януари от производителя заявиха, че всички трудности са останали в миналото. Още в началото се появи проблем с неравномерното охлаждане и нагряване на двигателя при пуска му на земята, което налагаше той да работи на малка газ в продължение на няколко минути, преди самолетът да може да започне да рулира. След това се появиха проблеми с надеждността на мотора при полети в горещ и влажен климат. Имаше и други трудности, свързани с осигуряването на резервни части и проблеми в горивната система на двигателя.

Свързани теми

Предишна публикация
Клиентите на A400M се съгласиха да приемат самолети с по-ниски от заявените характеристики
Следваща публикация
Lockheed Martin достави 400-ния C-130J
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гигантските сделки на Airbus и Boeing с Иран се провалиха

Многомилиардните сделки за продажба на пътнически самолети в Иран, които Airbus и Boeing се надяваха да реализират, са практически провалени. Това стана след като американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и фактически отново въведе икономически санкции.

Гръцката Aegean Airlines обновява флота си за €4 млрд.

Най-голямата гръцка авиокомпания Aegean Airlines има намерение да обнови тотално флота си с покупката на до 42 нови самолети A320neo на стойност от около €4 млрд. Това съобщава авиокомпанията.

A330neo изпълни първи полет

Airbus A330neo изпълни успешен първи полет днес, 19 октомври 2017 г., от заводското летище в Тулуза, Франция.

Меню