Нова доза проблеми с двигателя PW1100G на A320neo

19 прочитания

Airbus спря доставките на самолети от семейството A320neo задвижвани с двигатели Pratt & Whitney PW1100G, след като бе обявено, че технически недостатъци в него водят до голям брой откази в полет.

По-рано европейската агенция за авиационна безопасност EASA обяви, че има няколко случая на спрели двигатели в полет и изглежда, че проблемът се ограничава само до двигателите PW1100G след сериен номер P770450.

От производителя Pratt & Whitney са съобщили, че са идентифицирали проблема и той е свързан с наскоро променено уплътнение в задната част на степента на високо налягане в редукторните двигатели PW1100G.

Pratt & Whitney са заявили още, че очакват до края на седмицата да излязат с техническо решение на проблемите създавани от уплътнението.

Производителят е заявил, че проблемни уплътнения има на 43 двигателя монтирани 32 самолета от фамилията A320neo. Отделно, други 55 мотора, които са вече доставени ще бъдат прегледани. Това е сериозен процент от вече доставените 113 броя A320neo с двигатели PW1100G.

Двигателите PW1100G създават не малко проблеми от вкарването им в експлоатация в началото на 2016 г., но през януари от производителя заявиха, че всички трудности са останали в миналото. Още в началото се появи проблем с неравномерното охлаждане и нагряване на двигателя при пуска му на земята, което налагаше той да работи на малка газ в продължение на няколко минути, преди самолетът да може да започне да рулира. След това се появиха проблеми с надеждността на мотора при полети в горещ и влажен климат. Имаше и други трудности, свързани с осигуряването на резервни части и проблеми в горивната система на двигателя.

Свързани теми

Предишна публикация
Клиентите на A400M се съгласиха да приемат самолети с по-ниски от заявените характеристики
Следваща публикация
Lockheed Martin достави 400-ния C-130J
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus заплаши, че може да се изтегли изцяло от Великобритания при твърд Brexit

Изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс директно заяви, че е е много вероятно компанията му да се изтегли изцяло от Великобритания ако се стигне до излизане от ЕС без договор (т.нар. твърд Brexit). Това се казва в нарочно видеообръщение, което публикуваха от самолетостроителя.

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Airbus получи 120 поръчки за A220

Европейският самолетостроител Airbus е получил общо 120 твърди поръчки за двудвигателния тяснофюзелажен лайнер A220. Това обяви компанията непосредствено след Нова година, като сделките са били финализирани в края на декември 2018 г.

Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата

Дубайската авиокомпания Emirates сериозно разсъждава над това да замени поръчката си за A380 с поръчка за по-малкия A350. Ако това стане факт, то е много вероятно Airbus да спре производството на типа. Това съобщават източници на Reuters.

Германия се опасява, че A400M няма да е оперативно готов скоро

Германските военни се опасяват, че военно-транспортния самолет A400M няма да бъде оперативно готов скоро и експлоатацията му се сблъсква с нови проблеми. Това съобщава Reuters, цитирайки германски военен доклад.

Меню