NASA планира спиране на финансирането на МКС към 2025 г.

44 прочитания

Проектобюджета на NASA за финансовата 2019 г. предвижда спиране на парите за поддръжка на Международната космическа станция (МКС) през 2025 г. и финансиране на частни орбитални станции.

В проектобюджета са заложени $150 млн., с които да се финансира разработката на възможности за изграждане на орбитални станции на ниска земна орбита от частни оператори, която евентуално да замести МКС.

Конгресът на САЩ поиска от NASA план за това, какво ще се случи с МКС. От агенцията разглеждаха няколко различни алтернативи, включително продължаване на програмата както е до сега, сваляне на станцията от орбита или прехвърляне на собствеността върху американските модули на частни компании.

По всичко личи, че е избран вариант в който парите за МКС се спират през 2025 г. и ще се заложи на по-малки комерсиални станции, които да осигуряват на NASA възможност за изпълнения на експерименти в микрогравитация.

В проектобюджета се застъпва тезата, че прекратяването на американското финансиране за МКС няма непременно да значи неин край, като една от опциите е да се вземат модули от нея, които да се оперират от частни компании.

Документът заявява желанието на NASA да продължи да разполага с възможност да изпраща хора на продължителни мисии на ниска земна орбита.

Не е ясно как ще реагират на това международните партньори на САЩ в МКС. Русия за сега има неясни планове за създаване на отделна орбитална станция с използване на своите модули, които сега са част от МКС. Другите големи държави, включително Канада, Япония и Европейската космическа агенция за сега нямат конкретна позиция, но по всичко личи, че няма да могат да експлоатират МКС сами.

Не е ясно дали планът ще бъде подкрепен в Конгреса на САЩ. Редица конгресмени вече заявиха, че отказът от МКС е прибързан.

Първият модул на МКС бе изведен на орбита през ноември 1998 г. Днес станцията има маса от около 420 тона.

Свързани теми

Предишна публикация
SpaceX с ново успешно изстрелване
Следваща публикация
NASA даде разрешение за първи полет Dream Chaser до МКС
44 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първият тест на LauncherOne се провали

Първият тест на ракетата-носител с въздушен старт LauncherOne се провали. Това съобщиха от компанията Virgin Orbit вчера, 25 май 2020 г.

Crew Dragon се скачи успешно с МКС

Космическият кораб Crew Dragon успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес,…
Меню