Беларус чака първите си Су-30СМ през 2019 г.

32 прочитания

Първите многоцелеви изтребители Су-30СМ ще бъдат доставени на Беларус през 2019 г. Това е заявил министърът на отбраната на страната Андрей Равков, цитиран от ТАСС.

„За сега Руската федерация не е в състояние да ни достави тези самолети, тъй като има определени трудности в доставката на резервни части, които се намират под ембарго. Върви процес на изграждане на самолети с изцяло руски компоненти и към 2019 г. ни е обещано, че това ще стане факт и ще може да започне изпълнението на договора”, заявява Равков.

Беларуският министър на отбраната е заявил, че графикът предвижда доставка на четири изтребителя годишно и че Су-30СМ ще позволи ефективна отбрана на беларуската територия.

Беларус сключи договор за 12 броя Су-30СМ през миналата година, като тогава бе съобщено, че доставките ще станат факт между 2018 и 2020 г. Сега беларуското МО заявява, че срокът се измества с година.

Не е ясно за какво оборудване говори беларуския военен министър. Су-30СМ е фактически вариация на индийския Су-30МКИ, като при първите серийни самолети за руските ВКС бе запазено голяма част от вносното оборудване от Франция, Индия и Израел, което се влага във варианта МКИ. В последствие то бе подменено до известна степен.

Беларус ще стане третият клиент на Су-30СМ след Русия и Казахстан. Мианмар наскоро поръча експортното изпълнение на типа Су-30СМЕ.

Свързани теми

Предишна публикация
Още 114 Ка-52 за ВКС на Русия
Следваща публикация
Швеция може да спре експлоатацията на NH90
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ

Русия и Казахстан са стигнали до споразумение за доставка на още 12 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническите въпроси Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Сърбия показа своите нови МиГ-29

Сърбия най-накрая може да се похвали с усилване на въздушната си мощ, въпреки че става въпрос за няколко употребявани изтребителя МиГ-29. След години на полемики и различни планове, които все се проваляха, на 20 октомври 2017 г. в авиобаза Батайница, до Белград, се състоя официалната церемония по предаване на шестте бивши руски МиГ-29.

Меню