Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие

27 прочитания

Премиерът Бойко Борисов се оплаква от високите цени на американското въоръжение и заяви, че е искал преференциални цени и от САЩ, и от Европа, заради геостратегическото положение на България. Това заяви той днес, 16 февруари 2018 г., по време на конференцията по сигурност, провеждаща се в момента в Мюнхен.

„Сега на цялата конференция това се говори. И със заместник-държавния секретар и с хората, които бяха от сигурността, и от Вашингтон и от Европа, поставих им въпроса за цените на въоръжението… Все пак, за България го правим. Казах на американските колеги, може ли такива цени да обявяват за самолети и танкове?! Двата процента, са два процента (разходи за отбрана от БВП – бел. ред.), но ние геостратегически сме разположени на място където и Европа и Америка биха могли да дадат преференциални цени. Ние как даваме да тренират в България в базите ни – базите в Ново село и Граф Игнатиево. Това също да се приеме като материален носител и да се намалят цените. Така, че ще преговаряме”, обясни премиерът пред репортери.

Изказването на Борисов вероятно е свързано с предстоящия повторен старт на процедурата по избор на нов многоцелев изтребител за българските ВВС. Известно е, че САЩ ще предложат новопроизведени изтребители F-16V. В края на миналата година Бахрей купи 16 такива изтребители за $2,3 млрд. В същото време се готви и проектът за придобиване на нова бойна машина на пехотата (танковете, за които говори премиерът – бел. ред.), където американската компания General Dynamics активно предлага Piranha V.

Премиерът не за първи път се опитва да свърже съвместните военни съоръжения в България, които са използват от въоръжените сили на САЩ, с евентуалната покупка на нови изтребители. През юни 2011 г. той директно заяви, че общите бази е могло да се изтъргуват за безплатни бойни самолети. Тогава от изказването му не произтече нищо.

Съвместните военни съоръжения на българска територия реално са четири – авиобазите Безмер и Граф Игнатиево, полигона в Ново село и складова база в Айтос. От юни 2016 г. договорът за тяхното ползване е фактически безсрочен, като може да се прекрати едностранно с едногодишно предизвестие. От американска страна фактически няма финансови ангажименти по договора, освен поддръжката на самите съоръжения.

Свързани теми

Предишна публикация
Константин Попов очаква през март да се изпращат RFP за новия изтребител
Следваща публикация
Пуснаха обществена поръчка за ремонт на двигатели за L-39
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов не иска да бърза с избора на нов изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде да се разбере, че няма намерение да бърза в избора на нов боен самолет за ВВС. Той участва днес, 23 октомври 2018 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

45 години от първия полет на F-16

Днес, 20 януари 2019 г. се навършват 45 години от първия полет на прототипа на F-16, който е изпълнен от авиобаза Едуардс, Калифорния. Пилот е Фил Ойстрейкър.

Мароко инвестира в още F-16 и модернизация на старите

Мароко планира да инвестира близо $5 млрд. в придобиването на нови F-16 и модернизация на старите си машини от този тип. Това се чете в уведомление на агенцията за военно-техническо сътрудничество (DSCA) на Пентагона до Конгреса на САЩ.

Румъния търси още 36 броя F-16

Румъния смята да придобие още 36 броя изтребители F-16. Това съобщи румънския военен министър Адриан…
Меню