Dassault представи нов бизнесджет на мястото на проваления Falcon 5X

14 прочитания

Френският самолетостроител Dassault представи днес, 28 февруари 2018 г., нов бизнесджет, който трябва да замести неуспешния Falcon 5X. Машината носи името Falcon 6X и е фактическа вариация на 5X.

Основната разлика между 5X и 6X са двигателите. На прекратения през декември 2017 г. модел 5X бяха монтирани два Safran Silvercrest, докато 6X ще се задвижва от два Pratt & Whitney PW800.

Falcon 6X се очаква да полети през 2021 г. и да бъде сертифициран през следващата 2022 г. Самолетът практически повтаря модела 5X, но фюзелажът му е удължен с 0,51 m и има далечина на полета с 550 km повече. Отвъд това, 6X е идентичен с 5X и има същата широка (2,58 m) и висока (1,98 m) пътническа кабина, в която могат да се поместят 16 души.

По време на събитието, на което бе обявен новия проект, изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие е заявил, че компанията му е обмисляла „План Б” още от 2016 г., когато е станало ясно, че забавянето с двигателите Silvercrest ще бъде много сериозно.

През декември 2017 г. Dassault обяви, че прекратява програмата Falcon 5X, слад като компанията Safran не успя да гарантира сроковете на доставки на своя двигател. Falcon 5X трябваше да полети през 2013 г., но това се случи едва през юли 2017 г. и не беше ясно дали ще може машината да бъде сертифицирана до 2020 г. Това доведе до вълна от анулирани поръчки.

Двигателят Silvercrest обещаваше върхови характеристики, които щяха да дадат сериозно предимство на Falcon 5X при изпълнение на полети с голяма и ултра голяма продължителност. Двигателят PW800 не отговаря точно на тези характеристики, тъй като е по-тежък, което ще наложи усилване на конструкцията на Falcon 5X.

Falcon 6X има далечина на полета от 10 200 km и може без проблемно да свързва Париж с Лос Анджалес, Пекин със Сан Франциско или Москва със Сингапур.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus показа A350-900ULR
Следваща публикация
Боеготовата авиационна техника в германските въоръжени сили е твърде малко
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са поръчали модернизация на своя флот от многоцелеви изтребители Mirage 2000-9. Това са съобщили от френския производител Dassault, цитирани от Defense News.

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…

След инцидент с правителствения Falcon 2000 се заговори за нов самолет за АО28

След неособено сериозен инцидент с правителствения самолет Falcon 2000 (LZ-OOI), който стана днес, 15 ноември 2019 г., открито се заговори за придобиването на нов самолет за правителствения „Авиоотряд 28”.

ОАЕ купи 80 Rafale F4

Обединените арабски емирства (ОАЕ) сключиха договор за покупката на 80 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale от…

Договорът за демонстратора в рамките на проекта FCAS ще бъде подписан през януари 2020

Франция и Германия са се договорили за детайлите по съвместната им програма за създаване на боен самолет от следващо поколение, в рамките на проекта FCAS (Future Combat Air System) и през януари се очаква сключване на договор за създаване на технологичен демонстратор. Това е заявил изпълнителният директор на Dassault, цитиран от Reuters.

Меню