Dassault представи нов бизнесджет на мястото на проваления Falcon 5X

12 прочитания

Френският самолетостроител Dassault представи днес, 28 февруари 2018 г., нов бизнесджет, който трябва да замести неуспешния Falcon 5X. Машината носи името Falcon 6X и е фактическа вариация на 5X.

Основната разлика между 5X и 6X са двигателите. На прекратения през декември 2017 г. модел 5X бяха монтирани два Safran Silvercrest, докато 6X ще се задвижва от два Pratt & Whitney PW800.

Falcon 6X се очаква да полети през 2021 г. и да бъде сертифициран през следващата 2022 г. Самолетът практически повтаря модела 5X, но фюзелажът му е удължен с 0,51 m и има далечина на полета с 550 km повече. Отвъд това, 6X е идентичен с 5X и има същата широка (2,58 m) и висока (1,98 m) пътническа кабина, в която могат да се поместят 16 души.

По време на събитието, на което бе обявен новия проект, изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие е заявил, че компанията му е обмисляла „План Б” още от 2016 г., когато е станало ясно, че забавянето с двигателите Silvercrest ще бъде много сериозно.

През декември 2017 г. Dassault обяви, че прекратява програмата Falcon 5X, слад като компанията Safran не успя да гарантира сроковете на доставки на своя двигател. Falcon 5X трябваше да полети през 2013 г., но това се случи едва през юли 2017 г. и не беше ясно дали ще може машината да бъде сертифицирана до 2020 г. Това доведе до вълна от анулирани поръчки.

Двигателят Silvercrest обещаваше върхови характеристики, които щяха да дадат сериозно предимство на Falcon 5X при изпълнение на полети с голяма и ултра голяма продължителност. Двигателят PW800 не отговаря точно на тези характеристики, тъй като е по-тежък, което ще наложи усилване на конструкцията на Falcon 5X.

Falcon 6X има далечина на полета от 10 200 km и може без проблемно да свързва Париж с Лос Анджалес, Пекин със Сан Франциско или Москва със Сингапур.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетите с F-35 са спрени за технически прегледи
Следваща публикация
Полетя първият сериен KC-390
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев летя на изтребител Rafale

Президентът Румен Радев изпълни днес, 6 декември 2017 г., полет на двуместен изтребител Dassault Rafale B в базата на френските ВВС Сен-Дизие. Президентът е на официално посещение във Франция.

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Бизнесджет излезе от пистата в Бургас

Бизнесджет Cessna Citation Sovereign излезе от пистата на летище Бургас днес, 31 август 2018 г. При инцидента няма пострадали, но летището бе затворено за около час.

Pilatus предаде първия сериен PC-24

Швейцарският самолетостроител Pilatus Aircraft достави първия сериен бизнесджет PC-24 на стартовия оператор на типа. Церемонията за това се е състояла вчера, 7 февруари 2018 г.

Dassault и Airbus подканиха Франция и Германия за конкретни договори по FCAS

В обща декларация, ръководителите на Dassault Aviation Ерик Трапие и на Airbus Defense and Space Дирк Хоке, подканиха правителствата на Франция и Германия да подпишат възможно най-скоро нови договори за разработката на бойната система от следващо поколение FCAS (Future Combat Air System).

Меню