Dassault представи нов бизнесджет на мястото на проваления Falcon 5X

14 прочитания

Френският самолетостроител Dassault представи днес, 28 февруари 2018 г., нов бизнесджет, който трябва да замести неуспешния Falcon 5X. Машината носи името Falcon 6X и е фактическа вариация на 5X.

Основната разлика между 5X и 6X са двигателите. На прекратения през декември 2017 г. модел 5X бяха монтирани два Safran Silvercrest, докато 6X ще се задвижва от два Pratt & Whitney PW800.

Falcon 6X се очаква да полети през 2021 г. и да бъде сертифициран през следващата 2022 г. Самолетът практически повтаря модела 5X, но фюзелажът му е удължен с 0,51 m и има далечина на полета с 550 km повече. Отвъд това, 6X е идентичен с 5X и има същата широка (2,58 m) и висока (1,98 m) пътническа кабина, в която могат да се поместят 16 души.

По време на събитието, на което бе обявен новия проект, изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие е заявил, че компанията му е обмисляла „План Б” още от 2016 г., когато е станало ясно, че забавянето с двигателите Silvercrest ще бъде много сериозно.

През декември 2017 г. Dassault обяви, че прекратява програмата Falcon 5X, слад като компанията Safran не успя да гарантира сроковете на доставки на своя двигател. Falcon 5X трябваше да полети през 2013 г., но това се случи едва през юли 2017 г. и не беше ясно дали ще може машината да бъде сертифицирана до 2020 г. Това доведе до вълна от анулирани поръчки.

Двигателят Silvercrest обещаваше върхови характеристики, които щяха да дадат сериозно предимство на Falcon 5X при изпълнение на полети с голяма и ултра голяма продължителност. Двигателят PW800 не отговаря точно на тези характеристики, тъй като е по-тежък, което ще наложи усилване на конструкцията на Falcon 5X.

Falcon 6X има далечина на полета от 10 200 km и може без проблемно да свързва Париж с Лос Анджалес, Пекин със Сан Франциско или Москва със Сингапур.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus показа A350-900ULR
Следваща публикация
Боеготовата авиационна техника в германските въоръжени сили е твърде малко
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

Катар получи първите си Rafale

Катар получи първите пет многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е станало вчера, 5 юни 2019 г., съобщава катарското МО.

Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение

Правителствата на Франция и Германия подписаха договори с Airbus, Dassault, Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines за старт на разработката на изтребителя и безпилотните системи от следващо поколение, известни като програмата Future Air Combat System (FCAS). Това стана днес, 7 февруари 2019 г.

ОАЕ купи 80 Rafale F4

Обединените арабски емирства (ОАЕ) сключиха договор за покупката на 80 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale от…
Меню