В Белгия избухна скандал около изтребителния конкурс

76 прочитания

В Белгия избухна скандал свързан с укриване на важна информация около изтребителния конкурс в страната. Скритата информация е била свързана с възможността за удължаване на ресурса на наличните изтребители F-16, което е правило покупката на нов изтребител не чак толкова спешно.

Във вторник, 20 март 2018 г., няколко водещи белгийски вестници публикуваха доклад от април 2016 г., в който се чете, че компанията Lockheed Martin е заявила официално на белгийските ВВС, че има възможност за удължаване на ресурса на белгийските изтребители F-16 MLU.

Американската компания е заявила, че голяма част от белгийските изтребители могат да се експлоатират до 2029 г., като за това трябва да се вложи около €1 млрд. Били са приложени и изследвания, според които поне 20 броя от белгийските F-16 могат, поне теоретично и след съответните мероприятия, да останат на служба до 2035 г.

Докладът противоречи на официалната позиция на белгийското МО, че белгийските изтребители F-16 трябва да започнат да се пенсионират през 2023 г., тъй като по-нататъшната им експлоатация е безперспективна и свързана с огромни разходи.

Няколко опозиционни партии веднага поискаха спиране на конкурса за покупка на 34 нови многоцелеви изтребители, защото той се базира на преценката, че е нужна спешна заменя на сега експлоатираните F-16.

Белгийският министър на отбраната Стефан Вандерпут официално заяви, че не е бил запознат с доклада и заподозря въоръжените сили на страната в неговото укриване и изкривяване на фактите около състоянието на изтребителната авиация.

На 21 март, трима висши белгийски генерали, включително и командирът на ВВС, бяха временно отстранени от постовете си, докато тече официалното разследване на скандала с укрития доклад. Поне двама от тези генерали имат важна роля в процеса на избор на нов изтребител, което поставя под въпрос дали програмата ще продължи. Има и очаквания, че белгийският военен министър ще бъде принуден да подаде оставка.

На 14 февруари 2018 г. започна оценката на получените оферти за покупката на 34 нови многоцелеви изтребители. Официално, единствените две оферти са за F-35A и Eurofighter Typhoon, като заделеният бюджет е €3,573 млрд.

Дори и преди скандала имаше очаквания, че бюджетът няма да е достатъчен, защото бе известно, че американската оферта е с около €2 млрд. над него. В същото време Франция активно работи да пласира своя Rafale, но извън конкурсната процедура.

Белгийските ВВС в момента разполагат с 54 броя F-16 MLU.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing предаде първия сериен 737 Max 9 на стартовия оператор
Следваща публикация
Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу
76 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-16 за България – между пиленето и рязането

До края на юли 2019 г. България ще е подписала и ратифицирала договора за покупката на осем изтребителя F-16C/D Block 70. И ако политическата воля това да се случи бе предостатъчна, то остават въпросите какво се купува, за колко пари, ще има ли още разходи в близко бъдеще и каква работа ще ни свърши въпросният изтребител.

Румъния получи още два F-16 MLU

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14…

Мисия – ер полисинг

Единствената мирновременна постоянна мисия на НАТО е охраната на въздушното пространство в Европа, носеща името въздушен ер полисинг (Airborne Air Policing). В нея са задействани структурите за управление и контрол на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана в допълнение към собствените системи за противовъздушна отбрана на всяка от отделните страни-членки. Това е мисия, където монотонността на ежедневието при основната дейност – наблюдението на въздушното пространство – отстъпва от време на време на възбудата и напрежението, свързани с вдигането на дежурните изтребители във въздуха при проверки на бойната готовност или по реални нарушители. Унгарският журналист Габор Зорд Ласло описва изпълнението на един контролен полет за проверка на силите и средствата за ер полисниг в десет държави.

Меню