В Белгия избухна скандал около изтребителния конкурс

78 прочитания

В Белгия избухна скандал свързан с укриване на важна информация около изтребителния конкурс в страната. Скритата информация е била свързана с възможността за удължаване на ресурса на наличните изтребители F-16, което е правило покупката на нов изтребител не чак толкова спешно.

Във вторник, 20 март 2018 г., няколко водещи белгийски вестници публикуваха доклад от април 2016 г., в който се чете, че компанията Lockheed Martin е заявила официално на белгийските ВВС, че има възможност за удължаване на ресурса на белгийските изтребители F-16 MLU.

Американската компания е заявила, че голяма част от белгийските изтребители могат да се експлоатират до 2029 г., като за това трябва да се вложи около €1 млрд. Били са приложени и изследвания, според които поне 20 броя от белгийските F-16 могат, поне теоретично и след съответните мероприятия, да останат на служба до 2035 г.

Докладът противоречи на официалната позиция на белгийското МО, че белгийските изтребители F-16 трябва да започнат да се пенсионират през 2023 г., тъй като по-нататъшната им експлоатация е безперспективна и свързана с огромни разходи.

Няколко опозиционни партии веднага поискаха спиране на конкурса за покупка на 34 нови многоцелеви изтребители, защото той се базира на преценката, че е нужна спешна заменя на сега експлоатираните F-16.

Белгийският министър на отбраната Стефан Вандерпут официално заяви, че не е бил запознат с доклада и заподозря въоръжените сили на страната в неговото укриване и изкривяване на фактите около състоянието на изтребителната авиация.

На 21 март, трима висши белгийски генерали, включително и командирът на ВВС, бяха временно отстранени от постовете си, докато тече официалното разследване на скандала с укрития доклад. Поне двама от тези генерали имат важна роля в процеса на избор на нов изтребител, което поставя под въпрос дали програмата ще продължи. Има и очаквания, че белгийският военен министър ще бъде принуден да подаде оставка.

На 14 февруари 2018 г. започна оценката на получените оферти за покупката на 34 нови многоцелеви изтребители. Официално, единствените две оферти са за F-35A и Eurofighter Typhoon, като заделеният бюджет е €3,573 млрд.

Дори и преди скандала имаше очаквания, че бюджетът няма да е достатъчен, защото бе известно, че американската оферта е с около €2 млрд. над него. В същото време Франция активно работи да пласира своя Rafale, но извън конкурсната процедура.

Белгийските ВВС в момента разполагат с 54 броя F-16 MLU.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing предаде първия сериен 737 Max 9 на стартовия оператор
Следваща публикация
Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу
78 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия

Държавният департамент на САЩ даде формално разрешение за експорт на 34 броя многоцелеви изтребители F-35A за Белгия. По оценки на американското правителство сделката ще е на стойност от $6,53 млрд.

Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

Парламентът гласува разрешение за преговори за покупка на F-16 (на живо)

Народното събрание започва ще гласува днес, 16 януари 2019 г. правителственото предложение за стартиране на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70 и фактическото анулиране на Инвестиционния проект, който бе гласувано през юни 2018 г. от Парламента. Отразяваме дебатите на живо.

Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.

Николай Ненчев е твърдо за F-16

Бившият министър на отбраната от кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев твърдо подкрепя покупката на изтребители F-16 и иска скоростно снемане от въоръжение на наличните МиГ-29 и Су-25. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Меню