В Белгия избухна скандал около изтребителния конкурс

80 прочитания

В Белгия избухна скандал свързан с укриване на важна информация около изтребителния конкурс в страната. Скритата информация е била свързана с възможността за удължаване на ресурса на наличните изтребители F-16, което е правило покупката на нов изтребител не чак толкова спешно.

Във вторник, 20 март 2018 г., няколко водещи белгийски вестници публикуваха доклад от април 2016 г., в който се чете, че компанията Lockheed Martin е заявила официално на белгийските ВВС, че има възможност за удължаване на ресурса на белгийските изтребители F-16 MLU.

Американската компания е заявила, че голяма част от белгийските изтребители могат да се експлоатират до 2029 г., като за това трябва да се вложи около €1 млрд. Били са приложени и изследвания, според които поне 20 броя от белгийските F-16 могат, поне теоретично и след съответните мероприятия, да останат на служба до 2035 г.

Докладът противоречи на официалната позиция на белгийското МО, че белгийските изтребители F-16 трябва да започнат да се пенсионират през 2023 г., тъй като по-нататъшната им експлоатация е безперспективна и свързана с огромни разходи.

Няколко опозиционни партии веднага поискаха спиране на конкурса за покупка на 34 нови многоцелеви изтребители, защото той се базира на преценката, че е нужна спешна заменя на сега експлоатираните F-16.

Белгийският министър на отбраната Стефан Вандерпут официално заяви, че не е бил запознат с доклада и заподозря въоръжените сили на страната в неговото укриване и изкривяване на фактите около състоянието на изтребителната авиация.

На 21 март, трима висши белгийски генерали, включително и командирът на ВВС, бяха временно отстранени от постовете си, докато тече официалното разследване на скандала с укрития доклад. Поне двама от тези генерали имат важна роля в процеса на избор на нов изтребител, което поставя под въпрос дали програмата ще продължи. Има и очаквания, че белгийският военен министър ще бъде принуден да подаде оставка.

На 14 февруари 2018 г. започна оценката на получените оферти за покупката на 34 нови многоцелеви изтребители. Официално, единствените две оферти са за F-35A и Eurofighter Typhoon, като заделеният бюджет е €3,573 млрд.

Дори и преди скандала имаше очаквания, че бюджетът няма да е достатъчен, защото бе известно, че американската оферта е с около €2 млрд. над него. В същото време Франция активно работи да пласира своя Rafale, но извън конкурсната процедура.

Белгийските ВВС в момента разполагат с 54 броя F-16 MLU.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing предаде първия сериен 737 Max 9 на стартовия оператор
Следваща публикация
Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу
80 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи атаките си по президента Румен Радев и директно го обвини, че саботира модернизацията на въоръжените сили, като Цветанов не пропусна да промотира отново F-16. Това направи той днес, 20 април 2018 г. в сутрешния блок на bTV.

Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29

Бившият президент и главнокомандващ Росен Плевнелиев поиска да не бъдат влагани повече пари в МиГ-29, след като България ще купува F-16, който щял да позволи внедряването на 5G мрежа. Това каза той днес, 7 май 2019 г.

Израел отново се опитва да влезе в изтребителния ни конкурс

Израел се опитва да влезе в процеса на покупка на нов боен самолет за ВВС. Това става ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов пред комисията по отбрана към Народното събрание.

Меню