Хусите в Йемен твърдят, че са свалили саудитски F-15

18 прочитания

Бунтовниците хуси в Йемен твърдят, че са свалили изтребител F-15 от състава на Кралските саудитски ВВС. Машината е била ударена с ракета Р-27, но саудитските власти твърдят, че изтребителят се е прибрал в базата си.

Бунтовниците хуси разпространиха в социалните мрежи видео, на което се вижда пуск на ракета Р-27Т от наземна платформа. Около 17 секунди след пуска се наблюдава взрив в небето и поразеният самолет оставя след себе си дълга огнена диря. От видеото не става ясно каква е поразената цел, нито дали тя е унищожена.

Саудитското МО в последствие съобщи, че на 21 март 2018 г. в 15,48 часа местно време над северната част на Йемен е бил поразен саудитски изтребител F-15. Ракетата е била изстреляна от района на северния йеменски град Саада.

Официалната саудитска позиция е, че изтребителят F-15 е успял да продължи мисията си и се е завърнал успешно в базата си, а наземната заплаха е била неутрализирана.

Саудитските власти твърдят, че в атаката е използвана зенитна ракета, която не е присъствала в арсенала на въоръжените сили на Йемен от преди гражданската война там, което доказвало доставка на въоръжение от Иран.

В действителност използваната ракета за въздушен бой Р-27Т е част от арсенала на йеменските изтребители МиГ-29СМ. Освен това в края на миналата година бяха показани импровизирани зенитни установки с използването на Р-27Т, която има топлинно насочване. Ракетата бе разположена на камион.

Свързани теми

Предишна публикация
Въоръжен израелски БЛА падна в Ливан
Следваща публикация
Израел призна, че е разрушил строящ се сирийски ядрен реактор през 2007 г.
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар получи първия F-15QA

На церемония провела се на 25 август 2021 г. Катар получи официално своя първи многоцелев…

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…

Учение „Сентри Игъл“

В периода 27–30 юли се проведе шестнайсетото издание на учението „Сентри Игъл“ (Sentry Eagle) в авиобазата Кингсли Фийлд (Kingsley Field), град Кламат Фолс, щата Орегон (Klamath Falls, OR) в САЩ. То се организира и ръководи от местно базираното 173-то изтребително авиокрило (173rd Fighter Wing – 173 FW) от Въздушната национална гвардия на щата Орегон. 

ВВС на САЩ ще поръчват по-малко F-35A за сметка на F-15X

ВВС на САЩ ще поръчват по-малко изтребители от следващо поколение F-35A, но за сметка на това ще се сдобият с повече от новите-стари F-15X. Това показва петгодишния бюджетен план на Пентагона, цитиран от Bloomberg.

Вторият живот за МиГ-29 в България – част 1

Александър МЛАДЕНОВ описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г. като част от въвеждането и налагането на новия модел на бойна подготовка в изтребителната авиация.

Меню