Хусите в Йемен твърдят, че са свалили саудитски F-15

14 прочитания

Бунтовниците хуси в Йемен твърдят, че са свалили изтребител F-15 от състава на Кралските саудитски ВВС. Машината е била ударена с ракета Р-27, но саудитските власти твърдят, че изтребителят се е прибрал в базата си.

Бунтовниците хуси разпространиха в социалните мрежи видео, на което се вижда пуск на ракета Р-27Т от наземна платформа. Около 17 секунди след пуска се наблюдава взрив в небето и поразеният самолет оставя след себе си дълга огнена диря. От видеото не става ясно каква е поразената цел, нито дали тя е унищожена.

Саудитското МО в последствие съобщи, че на 21 март 2018 г. в 15,48 часа местно време над северната част на Йемен е бил поразен саудитски изтребител F-15. Ракетата е била изстреляна от района на северния йеменски град Саада.

Официалната саудитска позиция е, че изтребителят F-15 е успял да продължи мисията си и се е завърнал успешно в базата си, а наземната заплаха е била неутрализирана.

Саудитските власти твърдят, че в атаката е използвана зенитна ракета, която не е присъствала в арсенала на въоръжените сили на Йемен от преди гражданската война там, което доказвало доставка на въоръжение от Иран.

В действителност използваната ракета за въздушен бой Р-27Т е част от арсенала на йеменските изтребители МиГ-29СМ. Освен това в края на миналата година бяха показани импровизирани зенитни установки с използването на Р-27Т, която има топлинно насочване. Ракетата бе разположена на камион.

Свързани теми

Предишна публикация
Въоръжен израелски БЛА падна в Ливан
Следваща публикация
Израел призна, че е разрушил строящ се сирийски ядрен реактор през 2007 г.
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Вторият живот за МиГ-29 в България – част 1

Александър МЛАДЕНОВ описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г. като част от въвеждането и налагането на новия модел на бойна подготовка в изтребителната авиация.

Израел отново атакува цели в Сирия

Израелските ВВС са нанесли нов удар по цели на територията на сирийската авиобаза T4, разположена в провинция Хомс. Ударът е станал днес, 9 април 2018 г.

Япония обяви плановете си за модернизация на изтребителната си авиация

Япония обяви амбициозни планове за обновяване на изтребителната си авиация, които включват покупка на още F-35, доработка на два вертолетоносача за да могат да поемат на борда си F-35B, модернизация на част от наличните F-15 и инвестиции в създаване на изтребител от следващо поколение. Това съобщава Aviation Week.

Меню