Дронове удариха цели в Абу Даби

412 прочитания

Безпилотни апарати самоубийци, за които се твърди, че са изстреляни от фракцията на хутите, опериращи в Йемен, са нанесли удар по цистерни с петрол, намиращи се в Абу Даби, Обединени арабски емирства (ОАЕ). Инцидентът е от днес, 17 януари 2022 г.

Бе съобщено, че поне две експлозии са избухнали в склад за петролни продукти, намиращ се в близост до международното летище на Абу Даби, а трети огън е избухнал на строеж, който отново е в района на летището. Власите в ОАЕ са съобщили, че са се взривили няколко автоцистерни, като в резултата са загинали трима работници (двама индийци и един пакистанец), а други шестима са ранени.

Отговорността за атаката бе почти веднага поета от хутите – една от страните в гражданската война в Йемен, която активно е подкрепяна от Иран.

Това е първата атака на територията на Емирствата, за която местните власти признават. В последните години хутите на няколко пъти твърдяха, че успешно са атакували цели в страната с използването на безпилотни апарати, но нямаше ясни доказателства за това.

Въпреки, че хутите са поели отговорността, трябва да се отбележи, че дистанцията от Абу Даби до териториите контролирани от тях е около 1300 km, което повдига чисто технически въпроси за възможността за осъществяване на такъв удар.

През септември 2019 г. по петролни инсталации в Саудитска арабия бе нанесен масиран удар с помощта на дронове-камикадзета и крилати ракети. В резултат, страната загуби около 50% от капацитета си за преработка на петрол. Тогава хутите също поеха отговорност, но последвалото разследване показа, че най-вероятно атаката е дошла директно от Иран.

Саудитска арабия, заедно със свои съюзници, водят вече почти седем години военни действия срещу хутите, като ОАЕ първоначално бе част от коалицията, след това се оттегли, но наскоро стана ясно, че отново участва пълноценни.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция изпълни мащабна въздушна операция срещу цели в Североизточна Сирия
Следваща публикация
Девет кандидата за доставка на БЛА за Сухопътни войски
412 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ иска да купи повече от една ескадрила Су-35

Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат намерение да купят повече от една ескадрила многоцелеви изтребители Су-35, а договорът може да бъде подписан до края на годината. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на собствен източник в руските служби за военно-техническо сътрудничество.

Макс 2019 4 х Су-57

МАКС-2019

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.

Меню