Нова порция скандали около белгийския изтребителен конкурс

18 прочитания

Белгийският вестник De Standaard публикува доклад на белгийското МО от 2015 г. в което се вижда, че страната фаворитизира покупката на F-35 и смята да проведе формален конкурс, който да официализира избора. Това е поредният скандал, който избухва около процеса на избор на нов изтребител в Белгия.

Докладът, който има обем от 32 страници, е бил изготвен от белгийското МО за кабинет на страната. В него се чете, че въоръжените сили на страната искат да получат нискозабележим боен самолет, който да може да използва ядрено оръжие, което реално ограничава избора само до F-35.

Документът говори, че е задължително придобиването на самолет, който има модерна система за самозащита и модерна система за радиоелектронна борба. Това, заедно с изискването за ниска забележимост, води до това, че докладът категорично заявява, че страната се нуждае от изтребител от пето поколение.

Въпреки, че в докладът не се пише за F-35 в прав текст, опозицията в белгийския парламент за пореден път поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Вандерпут, тъй като според тях конкурсът за нов изтребител е опорочен изначално, тъй като белгийските въоръжени сили искат точно един самолет и конкурсът просто ще оправдае този предварително направен избор. Те критикуват и министъра за това, че в негови публични изяви е заявявал, че способността за носене на ядрено оръжие няма да играе критична роля в процеса по избор.

Министърът на отбраната на Белгия е отхвърлил всички обвинения и е обяснил, че изтеклия в медиите документ е един от многото, който е бил изготвен с цел начертаване на бъдещата отбранителна стратегия на страната.

За евентуалното фаворитизиране на F-35 говори индиректно и факта, че производителите на F/A-18 Super Hornet, Rafale и Gripen E се отказаха от участие в конкурса и въобще не подадоха оферти. Франция се опитва да привлече Белгия към проекта Rafale, но това става извън конкурсната процедура.

Миналата седмица стана ясно, че белгийското МО е разполагало с доклад, който показва, че сега наличните изтребители F-16 MLU могат да се използват до 2029 г. след влагането на около €1 млрд., което е в противоречие с информацията, която е била представена в белгийския парламент, че е нужен спешен избор на нов изтребител.

По този случай се води разследване, а няколко белгийски генерали бяха временно отстранени от работа.

В момента Белгия прави оценка на двете постъпили оферти за придобиване на нов изтребител. Те са за F-35A и Eurofighter. Страната иска да купи 34 нови бойни самолети за €3,573 млрд.

Свързани теми

Предишна публикация
Гръцката Aegean Airlines обновява флота си за €4 млрд.
Следваща публикация
Два самолета се блъснаха на земята на летище Бен Гурион
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия прави скоро следващата стъпка в процеса за замяна на Tornado

До края на 2018 г. се очаква германското МО да анонсира следващата стъпка в процеса по избор на заместник на 85-те изтребители-бомбардировачи Tornado, които в момента са на въоръжение в Луфтвафе. Това съобщава Reuters.

САЩ увеличават натиска срещу Турция за покупката на С-400

САЩ увеличават натиска срещу турското решение да се купи руския зенитно-ракетен комплекс С-400. Срещу покупката се изказа новия държавен секретар Майк Помпео се е изказал срещу покупката, а в Конгреса на САЩ ще се гласува законопроект, който блокира продажбата на F-35 за Турция.

Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ

Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да получи разрешение да купи многоцелевия изтребител от следващо поколение F-35. Това съобщава Defense News.

Меню