Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество технически проблеми

1K прочитания

Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество сериозни технически проблеми, значителна част от които са все още неразрешени. Това съобщи вчера, 12 юни 2019 г., американският отбранителен сайт Defense News в серия от публикации.

Новината дойде по-малко от два дни, след като стана ясно, че Пентагонът планира да сключи пакетна сделка за 478 броя F-35 на стойност от $34 млрд.

Defense News публикува дописките си, на база документи, с които медията се е сдобила. В тях са идентифицирани 13 технически проблеми от „Категория 1”, които са били факт в края на 2018 г. Документите си, които борави Defense News са били некласифицирани, въпреки че са били отбелязани, като „Само за официални лица”.

Т.нар. проблеми от „Категория 1” се делят на два вида – „Категория 1А”, които са свързани с непосредствена заплаха за безопасността на полетите и възможността за изпълнение на мисии и „Категория 1Б”, които са свързани с потенциални заплахи за безопасността на полетите и възможностите за изпълнение на мисии.

Всички посочени от Defense News проблеми са от „Категория 1Б”.

Ето какви са проблемите и какви са коментарите за тях от Пентагона и производителя Lockheed Martin:

  • F-35B и F-35C имат проблеми с управлението при полети на големи ъгли на атака, които се изразяват в неконтролируеми колебания по трите оси. От Lockheed Martin планират софтуерен ъпдейт за това.
  • F-35B и F-35C имат ограничения във времето, което могат да прекарат на свръхзвукови скорости. Ако самолетите летят продължително време с висока скорост, това уврежда специалното им покритие, спомагащо за постигане на ниска радарна забележимост и може да възникнат структурни проблеми при вертикалните стабилизатори. От Пентагона са наложили ограничения във височинно-скоростните режими на самолета, но от Lockheed твърдят, че тези проблеми възникват само в много екстремни случаи и не планират непосредствени действия за разрешаването на тези проблеми.
  • При вертикално кацане с F-35B и температура на околния въздух от над 32 градуса по Целзий могат да възникнат спадове в тягата на двигателя, което да доведе до твърдо кацане или катастрофа. Lockheed Martin планира софтуерен ъпдейт.
  • При F-35A има лъжливи сигнали за отказ в бордните батерии, когато температурата на околния въздух е под минус 34 градуса по Целзий. За това същи се планира софтуерен ъпдейт.
  • Ако F-35A или F-35B пукне гума при излитане или кацане, парчетата от гумата могат да разрушат едновременно всички хидравлични линии, което да доведе до катастрофа. От Lockheed Martin са разрешили този проблем при F-35C, но за сега не се планира работа по другите два модела.
  • Пилотите на F-35 се оплакват от необясними колебания в налагането в кабината, което води до болки в ушите и синосите. От Lockheed Martin са направили промени в системата за жизнеобезпечение.
  • Нашлемната система за целеуказване и изобразяване, в която изпълнява и функцията на очила за нощно виждане, чрез синтетично усилване на образа, продължава да показва т.нар. „зелено сияние” при определени условия, което е особено опасно при кацането на самолетоносач или десантен кораб през нощта. От Lockheed Martin твърдят, че тези несъвършенства ще се изчистят с шлема от следващо поколение.
  • Системата DAS, която изгражда сферична картина около самолета и я проектира в шлема на пилота, създава проблеми при нощни полети. За Lockheed решението отново е новият шлем.
  • Радарът AN/APG-81 има изключително тесен обзор, когато работи на режим за търсене на морски цели. Според Пентагона, решението на проблема е софтуерен ъпдейт, който обаче може да не е наличен през 2024 г.
  • Автоматичната софтуерна система ALIS, която менажира логистиката на F-35, продължава да бъде изключително ненадеждна, като на нея не може да се разчита за правилното диагностициране на техническите проблеми и насочването на съответните резервни части. Това води до затрудняване на експлоатацията и влагане на повече време за техническа поддръжка. Няма яснота дали се работи по разрешаване на този проблем.
  • ALIS, която работи на принципа на споделената информация в единна система, представлява заплаха за националната сигурност на отделните оператори, които не желаят всички други оператори да имат достъп до данните за експлоатацията на техните F-35. В началото на 2019 г. е въведена модификация в системата, която решава проблема.

От Пентагона са заявили за Defense News, че девет от споменатите 13 проблема са в процес на решаване или са вече разрешени. В обозримо бъдеще ще бъдат решени и други два проблема, но останалите два за сега не са планиране за решаване.

От споменатите проблеми, най-фрапиращи са първите два – проблемите при полети на ъгъл на атака над 20 градуса и проблемите с полетите на свръхзвукова скорост. Според документите, които цитира Defense News F-35B са ограничени да не летят повече от 80 секунди непрекъснато при скорост от над M 1,2. След достигане на този лимит, скоростта трябва да бъде под M 1,2 за поне 180 секунди. За полет на скорост от над M 1,3 ограничението е 40 секунди. За модела F-35C ограничението е само за полети на скорост от над M 1,3 и то е 50 секунди.

Не е ясно защо при F-35A няма подобни ограничения.

Според Defense News, ако тези ограничения се нарушат, то самолета трябва да бъде изпратен за тежък технически преглед, което е особено проблематично, тъй като F-35B и F-35C са създадени основно за палубни операции.

Серията публикации на Defense News е първият по-сериозен поглед към конкретните технически проблеми, от които страда F-35. Някои от тези проблеми бяха известни, но повечето са новост. Макар, че въвеждането в експлоатация на всеки нов боен самолет е болезнен процес, трябва да се отбележи, че серийния F-35 полита за първи път преди 13 години, типът формално се води на въоръжение от над четири години, а само преди дни стана ясно, че вече са произведени над 400 броя.

Основният проблем пред това, че F-35 се намира в серийно производство, докато все още конструкцията му се изчиства от проблемите е, че вече произведените изтребители трябва да се връщат за доработка, което надува цената на и без това изключително скъпата програма, чиято цена до 2070 г. ще достигне почти $1,2 трилиона.

Както отбелязва и Defense News, програмата F-35 страда от сериозна липса на прозрачност, като както производителя Lockheed Martin, така и Пентагона често замазват или омаловажават проблемите, които възникват около изтребителя. Изданието отбелязва, че това не омаловажава позитивните черти на проекта, но американските данъкоплатци заслужават по-добра отчетност.

Свързани теми

Предишна публикация
Италия поръчва още M-345
Следваща публикация
Пентагонът и Lockheed Martin готвят договор за F-35 на стойност $34 млрд.
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сингапур взима първоначално четири F-35

Сингапур ще купи първоначално четири броя F-35 и ще си запази опции за още осем самолета от същия тип. Това заяви днес, 1 март 2019 г.,военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

Хърватска отново избира нов изтребител

Хърватска стартира отново процедура за избор на нов изтребител. Това е съобщил вчера, 23 май 2019 г., министърът на отбраната на страната Дамир Кръстичевич.

Румъния получи още два F-16

Румънските ВВС са получили още два изтребителя F-16, в рамките на споразумението за покупка на…

Монголия получи МиГ-29

Монголия получи два МиГ-29. Машините са предназначени за ВВС на страната и са употребявани преди това от руските ВКС.

Меню