Катастрофа с гръцки Mirage 2000

39 прочитания

Гръцки изтребител Mirage 2000-5 е катастрофирал днес, 12 април 2018 г., след като е изпълнил мисия по прехват на турски военен самолет, който е навлязъл в гръцкото въздушно пространство. Пилотът на машината е загинал.

Изтребителят, който е бил от състава на 331-ва ескадрила, базирана в Танагра, е излетял заедно с друг изтребител от същия тип, за прехват на турски военен самолет, който е нарушил гръцкото въздушно пространство над Егейско море.

Контактът с изтребителя е загубен около 12,15 часа местно време, когато той се е намирал на около 15 km североизточно от гръцкия остров Скирос. Била е стартирана операция по търсене и спасяване, но по-късно гръцкият военен министър Панос Каменос е заявил, че пилотът е загинал.

Появиха се спекулации, че загубата на самолета може да е свързана с враждебни действия от турска страна, но източници в гръцкото МО, цитирани от местни медии, категорично са отхвърлили подобен сценарии.

Инцидентът става на фона на покачващо се напрежение между Гърция и Турция. Само преди три дни гръцки войници дадоха предупредителни изстрели срещу турски вертолет, който бе нарушил въздушното пространство над гръцкия остров Ро.

Нарушенията на гръцкото въздушно пространство от турски военни самолети са почти ежедневни, а риториката на турския президент Ердоган е все по-враждебна и свързана най-вече с искания за екстрадиция на турски военни, участвали в преврата от 2016 г. и укрили се в Гърция.

Гръцките ВВС експлоатират около 42 броя Mirage 2000, които са разпределени в две ескадрили, базирани в Танагра, северно от Атина.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагонът спря да приема F-35 след нов спор с Lockheed Martin
Следваща публикация
Чехия модернизира своите Gripen до стандарта MS20
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-21 катастрофира в Сърбия

Двуместен учебно-боен самолет МиГ-21УМ е катастрофирал в Сърбия днес, 25 септември 2020 г. Двучленният екипаж…

Норвежките ВВС счупиха чисто нов вертолет

Чисто новият спасителен вертолет AW101, който Кралските норвежки ВВС получиха преди седмица, е аварирал по време на наземни изпитания провели се днес, 24 ноември 2017 г. Няма пострадали.

Grand Caravan катастрофира в Коста Рика

Турбовитлов самолет Cessna 208B Grand Caravan катастрофира в Коста Рика. При инцидента са загинали всички намиращи се на борда му 12 човека. Катастрофата е станала на 31 декември 2017 г.

Възобновяват подводното търсене на полет MH370

Правителството на Малайзия е сключило споразумение с компанията Ocean Infinity за ново подводно издирване на останките на полет MH370. Рестартирането на търсенето на изчезналия Boeing 777 бе обявено от австралийския министър на транспорта Дарън Честър.

Меню