Чехия модернизира своите Gripen до стандарта MS20

38 прочитания

Чешките ВВС успешно завършиха модернизацията до стандарта MS20 на своите изтребители Gripen C/D. Обновяването съществено подобрява бойните и комуникационните способности на изтребителя. Това съобщават от Saab.

Модернизацията MS20 осигурява много нови способности, включително интеграцията на ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor (Gripen е първият изтребител опериращ с ракетата) и управляемия малокалибрен боеприпас Boeing GBU-39 SDB. Gripen C/D ще може да носи до 16 такива боеприпаса. Способностите „въздух-въздух” също са подобрени чрез въвеждането на нови режими на радара.

Друг ключов елемент е интеграцията на целеуказващия електро-оптически контейнер, който ще се използва не само за управлението на ракети и бомби, но също и за разузнаване и въздушен бой (до сега чешките Gripen нямаха такива способности, тъй като оперираха с по-стар софтуер). Модернизацията имплементира и НАТО-вската система за обмен на данни Link 16, както и криптомодули за криптирана комуникация.

„Благодарение на модернизацията на изтребителите Gripen, оперативните способности на чешките ВВС ще се повишат значително. Нашият екип оценява ползотворното сътрудничество с Швеция конкретно по този проект, а също и за цялостното ни сътрудничество през последните 13 години, в които оперираме изтребителите Gripen”, каза полковник Петр Томанек, командир на чешката военновъздушна база Чеслав.

Обновяването включва както хардуерна, така и софтуерна модернизация. На 12 март 2018 г., символична дата, на която се навършват 19 години от присъединяването на Чехия към НАТО, новият софтуерен пакет беше интегриран на едноместен и двуместен Gripen. След успешни тестови полети, софтуерът MS20 беше интегриран и на останалите изтребители. Това позволи плавно преминаване към модернизацията MS20.

Обновяването на способностите ще приключи с доставката на нов симулатор за чешките ВВС.

„Много сме доволни от успешното въвеждане на модернизацията на чешките изтребители Gripen. Тя доказва, че Gripen е проектиран с мисъл за бъдещето. Изтребителят е проектиран да се развива постоянно, за да може да отговори на променящите се нужди на потребителите. Разходите по обновяването са разпределени за дълъг период от време и потребителите могат да въведат модернизациите в момент, който е най-подходящ за тях. Това гарантира максимална ефективност през целия жизнен цикъл на Gripen“, каза Йонас Йелм, вицепрезидент и ръководител на подразделението Аеронавтика в Сааб.

Чешките ВВС оперират с 14 изтребителя Gripen C/D от 2005 г. насам. Машините са участвали в НАТО-вските мисии за осигуряване на „ер полисинг“ над Балтика и Исландия.

Свързани теми

Предишна публикация
Катастрофа с гръцки Mirage 2000
Следваща публикация
Super Galeb катастрофира в Сърбия
38 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: За какво ни трябват изтребители?

„До изтребителите ли е опряла армията в момента? За какво ни трябват тези изтребители в момента”, така остро премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти днес, 18 септември 2017 г., програмата за покупка на нови бойни самолети за ВВС.

Спорът между Президента и ГЕРБ отново стигна до новия изтребител

Задочните спорове между президента Румен Радев и управляващите от ГЕРБ отново стигна до процеса по покупка на нов боен самолет от миналата година. Този път депутатът Христо Гаджев направи серия от полуизказани обвинения към Радев и служебния кабинет, който президентът назначи в началото на миналата година.

Меню