Чехия модернизира своите Gripen до стандарта MS20

36 прочитания

Чешките ВВС успешно завършиха модернизацията до стандарта MS20 на своите изтребители Gripen C/D. Обновяването съществено подобрява бойните и комуникационните способности на изтребителя. Това съобщават от Saab.

Модернизацията MS20 осигурява много нови способности, включително интеграцията на ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor (Gripen е първият изтребител опериращ с ракетата) и управляемия малокалибрен боеприпас Boeing GBU-39 SDB. Gripen C/D ще може да носи до 16 такива боеприпаса. Способностите „въздух-въздух” също са подобрени чрез въвеждането на нови режими на радара.

Друг ключов елемент е интеграцията на целеуказващия електро-оптически контейнер, който ще се използва не само за управлението на ракети и бомби, но също и за разузнаване и въздушен бой (до сега чешките Gripen нямаха такива способности, тъй като оперираха с по-стар софтуер). Модернизацията имплементира и НАТО-вската система за обмен на данни Link 16, както и криптомодули за криптирана комуникация.

„Благодарение на модернизацията на изтребителите Gripen, оперативните способности на чешките ВВС ще се повишат значително. Нашият екип оценява ползотворното сътрудничество с Швеция конкретно по този проект, а също и за цялостното ни сътрудничество през последните 13 години, в които оперираме изтребителите Gripen”, каза полковник Петр Томанек, командир на чешката военновъздушна база Чеслав.

Обновяването включва както хардуерна, така и софтуерна модернизация. На 12 март 2018 г., символична дата, на която се навършват 19 години от присъединяването на Чехия към НАТО, новият софтуерен пакет беше интегриран на едноместен и двуместен Gripen. След успешни тестови полети, софтуерът MS20 беше интегриран и на останалите изтребители. Това позволи плавно преминаване към модернизацията MS20.

Обновяването на способностите ще приключи с доставката на нов симулатор за чешките ВВС.

„Много сме доволни от успешното въвеждане на модернизацията на чешките изтребители Gripen. Тя доказва, че Gripen е проектиран с мисъл за бъдещето. Изтребителят е проектиран да се развива постоянно, за да може да отговори на променящите се нужди на потребителите. Разходите по обновяването са разпределени за дълъг период от време и потребителите могат да въведат модернизациите в момент, който е най-подходящ за тях. Това гарантира максимална ефективност през целия жизнен цикъл на Gripen“, каза Йонас Йелм, вицепрезидент и ръководител на подразделението Аеронавтика в Сааб.

Чешките ВВС оперират с 14 изтребителя Gripen C/D от 2005 г. насам. Машините са участвали в НАТО-вските мисии за осигуряване на „ер полисинг“ над Балтика и Исландия.

Свързани теми

Предишна публикация
Катастрофа с гръцки Mirage 2000
Следваща публикация
Super Galeb катастрофира в Сърбия
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция уважава българското решение, но е убедена, че има по-добра оферта

Шведската Агенция за отбранително имущество (FMV) заяви, че уважава българското решение по придобиването на F-16, но смята, че тяхната оферта за Gripen е била по-добра. Това се казва в съобщение на агенцията, което бе разпространено днес, 17 януари 2019 г.

Saab представи първия GlobalEye

Шведската компания Saab представи на церемония днес, 23 февруари 2018 г., първия си самолет за далечно радиолокационно откриване и управление GlobalEye. Машината е предназначена за Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Чехия ще преговаря за F-35

Чешката република е поредната европейска страна, която заяви сериозно намерение да придобие изтребители от пето…

Димитър Стоянов изрази несъгласие с твърденията на Цветанов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител изрази сериозното си несъгласие с изложените факти от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който за пореден път напрадна президента Радев заради програмата за придобиване на нов боен самолет.

Меню