Полша отново замисля модернизация на Ми-24

100 прочитания

Полското военно министерство планира да започне диалог с потенциални доставчици за модернизацията на част от бойните вертолети Ми-24Д/В. Той ще се проведе от юли до септември 2019 г., като основната му цел е да се оцени изпълнимостта на проекта, които ще предвижда добавяне на ново оборудване и въоръжение.

За целта ще бъде изпратено запитване до избрани компании, където подробно ще бъдат описани изискванията към модернизацията. Едно от основите изисквания е интегрирането на нова противотанкова управляема ракета, която да замени руските „Фаланга“ (на Ми-24Д) и „Щурм“ (на Ми-24В). Основните работи по удължаване на ресурса и интегриране на новите системи ще се извършат от авиоремонтния завод WZL-1 в Лодз.

Въпреки че Варшава търси нови бойни вертолети по програмата „Kruk“ още от 2014 г., нещата се движат много бавно, защото тя няма приоритет в сравнение с други крупни програми за превъоръжаване, които вървят в Полша.

Основните кандидати за замяна на Ми-24 в Полша са четири – американският АН-64Е Apache Guardian, предлаган от Boeing, АН-1Z Cobra на Bell Helicopter, турският Т129 и европейския Tiger на Airbus Helicopters. Преди четири години изборът на победител, провеждането на неговите изпитания в Полша за потвърждаване на заявените характеристики и подписването на договор се очакваха да станат факт през 2016 или началото 2017 г., а първите нови машини трябваше да пристигнат през 2019 или 2020 г.

Забавянето на доставката на нови бойни вертолети явно е принудила полското военно ведомство да започне да мисли по-сериозно за модернизация и удължаване на ресурса на част от наличните Ми-24Д/В. В най-добрия случай, при избор на доставки на нов боен вертолет през тази година, първите нови машини може да пристигнат най-рано през 2022 г. По-реалистични оценки сочат, че при сегашните темпове на работа доставките няма да са възможни преди 2024 г.

В момента армейската авиация на Полша има три ескадрили, летящи на Ми-24В и Д с общо 28 машини, които вече считани за доволно остарели. Днес флотът Ми-24 е съставен от 14 броя Ми-24В (доставени 1986 – 1991 г.) и 14 Ми-24Д (доставени 1978 – 1985 г.). Летящите в момента Ми-24Д са били оригинално планирани за извеждане от експлоатация поради изтичане на ресурса в периода 2016 – 2019 г., докато Ми-24В е било предвидено да продължат да се ползват до 2020 или 2022 г. Ако модернизацията и удължаването на ресурса бъдат одобрени и финансирани, последните Ми-24 в Полша ще остават на служба до втората половина на следващото десетилетие.

Свързани теми

Предишна публикация
Нови фотографии на нискозабележимия БЛА С-70
Следваща публикация
Airbus Helicopters с повече поръчки, но по-малко доставки за 2018 г.
100 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия получи първия си вертолет H145M

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин прие официално първия двудвигателен вертолет H145M предназначен за сръбските ВВС. Това стана в завода на Airbus Helicopters в Донаувюрт.

Узбекистан купува Ми-35М

Узбекистан е сключила договор с „Рособоронэкспорт” за доставката на 12 щурмови вертолети Ми-35М. Това съобщава агенция ТАСС.

Откриха паметна плоча за загиналия майор Георги Анастасов

По случай една година от катастрофата с вертолет AS 565 MB Panther и смъртта на неговият командир майор Георги Анастасов, на 4 юли 2018 г. в морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за откриване на обновената паметна плоча на загиналите военнослужещи от формированието. Това съобщиха от ВМС.

Меню