Bell очаква да продаде UH-1Y в Чехия

45 прочитания

Американският вертолетостроител Bell очаква в близко време Чехия да подпише договор за доставка на 12 многоцелеви вертолети UH-1Y. Това съобщава IHS Jane’s.

Според директора за бизнес развитие в Европа Джоел Бест, основният проблем в Чехия е бил президентските избори. С тяхното приключване, страната трябва да пристъпи към финализиране на сделката за покупка на 12 броя UH-1Y.

Според IHS Jane’s през октомври 2017 г. комисия към чешкото МО е препоръчала покупката на UH-1Y в рамките на проекта за покупка на нов въоръжен вертолет, който може да се използва и за превоз на войници. Новата машина трябваше да замени използваните сега Ми-24.

През февруари 2018 г., обаче министърът на отбраната на Чехия Карла Шлехтова обяви, че прекратява конкурса, поради недостатъчен бюджет и нереалистични очаквания на военните. Чехия искаше да вложи в програмата до 6 млрд. чешки крони (€240 млн.). В процеса бяха останали само американския UH-1Y и италианския AW 139M.

В средата на април тази година, Шлехтова заяви, че през това лято ще бъде взето решение за това какъв вертолет да се купи, на база на нов къс списък и след провеждане на пряко договаряне.

Не е ясно как това кореспондира с изказванията на представители на Bell.

За сега няма експортни клиенти за UH-1Y, който се експлоатира само от Корпуса на морската пехота на САЩ. През октомври 2017 г. Румъния изрази интерес към покупката на AH-1Z и UH-1Y, които да заменят по-голямата част от вертолетната авиация на страната. Все още няма подписан договор.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания ще експлоатира Gazelle поне до 2022 г.
Следваща публикация
Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206
45 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Черна гора ще търси нови средни вертолети

Въоръжените сили на Черна гора проучват възможността за покупка на няколко средни транспортни вертолета, които да усилят бойните им възможности и да могат ефективно да се използват в помощ на населението при бедствия и аварии.

Сърбия преговаря за още Ми-17

Сръбското правителство преговаря за още транспортни вертолети Ми-17. Това е заявил сръбския президент Александър Вучич, вчера 1 декември 2017 г.

ВВС участва в Platinum Lion

Вчера, 8 август 2018 г., екипажи и авиационна техника от състава на 24-та авиационна база взеха участие в заключителния етап на многонационалната съвместна подготовка Platinum Lion 2018. Това съобщават от ВВС.

Меню