SpaceX отлага изпращането на туристи около Луната

15 прочитания

Компанията SpaceX ще отложи с около година мисията за изпращане на двама космически туристи около Луната. Това съобщава днес, 4 юни 2018 г., изданието The Wall Street Journal.

Мисията, която трябваше да се реализира в последното тримесечие на 2018 г. се пренася за втората половина на 2019 г. или дори по-късно. Тя бе първоначално обявена в края на февруари 2017 г.

Говорител на SpaceX е потвърдил новината, но е заявил, че лунната туристическа мисия е все още на дневен ред и имало все по-силен интерес от евентуални клиенти. Говорителят обаче не е пожелал да даде точна дата за изпълнение на полета.

За отлагане на полета за първи път заговори самият основател на SpaceX Илон Мъск. През този февруари той заяви, че мисията ще се извърши не с ракетата носител Falcon Heavy, а с новата BFR, чийто първи експериментален пуск се планира за догодина.

Забавяне има и при създаването на пилотируемата капсула Dragon 2 (още Crew Dragon). Първият ѝ експериментален безпилотен старт се планира за август тази година. Първият пилотируем полет до МКС се очаква да стане факт най-рано през декември.

Новината идва на фона на оценките на SpaceX за свит пазар за изстрелване на търговски товари през следващата година. За 2018 г. компанията планира 28 изстрелвания, докато за 2019 г. се очаква тази стойност да падне с около 40%.

Компанията вече призна, че практически няма да има достатъчно работа за тежката ракета носител Falcon Heavy, която полетя за първи път през февруари тази година. За октомври се планира експериментален пуск, който да помогне за сертификацията ѝ за извеждане на военни товари на орбита. Първият комерсиален пуск се планира за декември 2018 или януари 2019 г. За след това няма твърди договори.

Напредъкът в сателитните технологии и по-дългия живот на спътниците, доведоха до това, че наличната Falcon 9 е напълно достатъчна да задоволи търсенето. До момента за тази година са изпълнени 10 успешни изстрелвания, последното, от които стана факт днес, 4 юни.

Когато Мъск разкри туристическият полет до луната, той оптимистично заяви, че в бъдещето 20 – 30% от приходите на компанията ще са от космически туризъм. Тогава стана ясно и че двамата туристи са платили значителен депозит за полета си, но тяхната самоличност не е известна до ден днешен.

Пилотируем космически кораб не е напускал земната орбита от декември 1972 г., когато завърши мисията Apollo 17. Космическият кораб Dragon ще се полети към Луната по т.нар. „траектория на свободното завръщане”. При нея космическият кораб се отправя към Луната и след това използва нейната гравитация за завръщане към Земята, без да се влиза на орбита около нашия естествен спътник. Подобна траектория бе използвана от Apollo 13.

Свързани теми

Предишна публикация
Валидираха пощенска марка в чест на 30 години от космическия полет на Александър Александров
Следваща публикация
Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.

Всеки старт на ракетата-носител Союз-5 ще струва $60 млн. Това съобщава генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Успешен тест за Starship

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в…

Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX е претърпял инцидент при наземни тестове вчера, 20 април 2019 г. Няма пострадали, но инцидента ще наруши графика на изпитанията на апарата.

Нов успешен полет за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши нов успешен безпилотен тест. Петнадесетият пореден изпитателен…
Меню