SpaceX отлага изпращането на туристи около Луната

13 прочитания

Компанията SpaceX ще отложи с около година мисията за изпращане на двама космически туристи около Луната. Това съобщава днес, 4 юни 2018 г., изданието The Wall Street Journal.

Мисията, която трябваше да се реализира в последното тримесечие на 2018 г. се пренася за втората половина на 2019 г. или дори по-късно. Тя бе първоначално обявена в края на февруари 2017 г.

Говорител на SpaceX е потвърдил новината, но е заявил, че лунната туристическа мисия е все още на дневен ред и имало все по-силен интерес от евентуални клиенти. Говорителят обаче не е пожелал да даде точна дата за изпълнение на полета.

За отлагане на полета за първи път заговори самият основател на SpaceX Илон Мъск. През този февруари той заяви, че мисията ще се извърши не с ракетата носител Falcon Heavy, а с новата BFR, чийто първи експериментален пуск се планира за догодина.

Забавяне има и при създаването на пилотируемата капсула Dragon 2 (още Crew Dragon). Първият ѝ експериментален безпилотен старт се планира за август тази година. Първият пилотируем полет до МКС се очаква да стане факт най-рано през декември.

Новината идва на фона на оценките на SpaceX за свит пазар за изстрелване на търговски товари през следващата година. За 2018 г. компанията планира 28 изстрелвания, докато за 2019 г. се очаква тази стойност да падне с около 40%.

Компанията вече призна, че практически няма да има достатъчно работа за тежката ракета носител Falcon Heavy, която полетя за първи път през февруари тази година. За октомври се планира експериментален пуск, който да помогне за сертификацията ѝ за извеждане на военни товари на орбита. Първият комерсиален пуск се планира за декември 2018 или януари 2019 г. За след това няма твърди договори.

Напредъкът в сателитните технологии и по-дългия живот на спътниците, доведоха до това, че наличната Falcon 9 е напълно достатъчна да задоволи търсенето. До момента за тази година са изпълнени 10 успешни изстрелвания, последното, от които стана факт днес, 4 юни.

Когато Мъск разкри туристическият полет до луната, той оптимистично заяви, че в бъдещето 20 – 30% от приходите на компанията ще са от космически туризъм. Тогава стана ясно и че двамата туристи са платили значителен депозит за полета си, но тяхната самоличност не е известна до ден днешен.

Пилотируем космически кораб не е напускал земната орбита от декември 1972 г., когато завърши мисията Apollo 17. Космическият кораб Dragon ще се полети към Луната по т.нар. „траектория на свободното завръщане”. При нея космическият кораб се отправя към Луната и след това използва нейната гравитация за завръщане към Земята, без да се влиза на орбита около нашия естествен спътник. Подобна траектория бе използвана от Apollo 13.

Свързани теми

Предишна публикация
Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята
Следваща публикация
ЕК планира повече пари за усвояване на космоса
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов успешен полет за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши нов успешен безпилотен тест. Петнадесетият пореден изпитателен…

В пълна мъгла, Starship гръмна пак

Нов неуспех претърпя програмата за създаването на космически кораб за многократно използване SpaceX Starship. Четвъртият…

Българската космонавтика преди четвърт век – Част I

Преди четвърт век България изживя своето космическо лято. Не само че на орбита бе изведен вторият български космонавт Александър Александров с научната апаратура по проекта „Шипка”, но и към Марс полетя сонда с българско оборудване на борда. Как всичко това стана факт? За събитията през българското космическо лято от първо лице разказва професор Борис БОНЕВ, който във втората половина на 80-те години е водеща фигура в българската космонавтика.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 60 (август 2013 г.)  

Меню