SpaceX отлага изпращането на туристи около Луната

9 прочитания

Компанията SpaceX ще отложи с около година мисията за изпращане на двама космически туристи около Луната. Това съобщава днес, 4 юни 2018 г., изданието The Wall Street Journal.

Мисията, която трябваше да се реализира в последното тримесечие на 2018 г. се пренася за втората половина на 2019 г. или дори по-късно. Тя бе първоначално обявена в края на февруари 2017 г.

Говорител на SpaceX е потвърдил новината, но е заявил, че лунната туристическа мисия е все още на дневен ред и имало все по-силен интерес от евентуални клиенти. Говорителят обаче не е пожелал да даде точна дата за изпълнение на полета.

За отлагане на полета за първи път заговори самият основател на SpaceX Илон Мъск. През този февруари той заяви, че мисията ще се извърши не с ракетата носител Falcon Heavy, а с новата BFR, чийто първи експериментален пуск се планира за догодина.

Забавяне има и при създаването на пилотируемата капсула Dragon 2 (още Crew Dragon). Първият ѝ експериментален безпилотен старт се планира за август тази година. Първият пилотируем полет до МКС се очаква да стане факт най-рано през декември.

Новината идва на фона на оценките на SpaceX за свит пазар за изстрелване на търговски товари през следващата година. За 2018 г. компанията планира 28 изстрелвания, докато за 2019 г. се очаква тази стойност да падне с около 40%.

Компанията вече призна, че практически няма да има достатъчно работа за тежката ракета носител Falcon Heavy, която полетя за първи път през февруари тази година. За октомври се планира експериментален пуск, който да помогне за сертификацията ѝ за извеждане на военни товари на орбита. Първият комерсиален пуск се планира за декември 2018 или януари 2019 г. За след това няма твърди договори.

Напредъкът в сателитните технологии и по-дългия живот на спътниците, доведоха до това, че наличната Falcon 9 е напълно достатъчна да задоволи търсенето. До момента за тази година са изпълнени 10 успешни изстрелвания, последното, от които стана факт днес, 4 юни.

Когато Мъск разкри туристическият полет до луната, той оптимистично заяви, че в бъдещето 20 – 30% от приходите на компанията ще са от космически туризъм. Тогава стана ясно и че двамата туристи са платили значителен депозит за полета си, но тяхната самоличност не е известна до ден днешен.

Пилотируем космически кораб не е напускал земната орбита от декември 1972 г., когато завърши мисията Apollo 17. Космическият кораб Dragon ще се полети към Луната по т.нар. „траектория на свободното завръщане”. При нея космическият кораб се отправя към Луната и след това използва нейната гравитация за завръщане към Земята, без да се влиза на орбита около нашия естествен спътник. Подобна траектория бе използвана от Apollo 13.

Свързани теми

Предишна публикация
Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята
Следваща публикация
ЕК планира повече пари за усвояване на космоса
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно тестваха ракетата носител Falcon Heavy

Тежката ракета носител Falcon Heavy на компанията SpaceX бе успешно тествана в полет. Изстрелването, което бе осъществено от Космическия център Кенеди във Флорида, бе извършено вчера, 6 февруари 2018 г.

Полетът на Союз-33

През април 1979 г. Георги Иванов става първият български гражданин напуска пределите на родната ни планета. Мисията на съветския космически кораб „Союз-33“ до орбиталната станция „Салют-6“, обаче за малко не се превръща в трагедия. Какво се е случило тогава?

New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

Меню