ВВС демонстрираха способности пред Комитета по политика и сигурност на ЕС

61 прочитания

Посланиците в Комитета по политика и сигурност на Европейския съюз (КОПС) посетиха авиобаза Граф Игнатиево днес, 7 юни 2018 г., където наблюдаваха демонстрация на военни способности от българските ВВС. Това съобщават от МО.

Членовете, водени от председателя на КОПС Н.Пр. Уолтър Стивънс и Гергана Караджова, пълномощен министър и посланик в КОПС, бяха посрещнати от заместник-командира на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев и командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.

В продължение на час, гостите наблюдаваха изключително важни за Въоръжените сили на Република България мисии – „Търсене и спасяване на катапултирал се пилот във вражеска територия“ с участието на екипажи от Военновъздушните сили и военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“ и мисията „ер полисинг” свързана с охраната на въздушното пространство на Република България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

След края на демонстрацията, Н.Пр. Уолтър Стивънс изрази впечатленията си от видяното с думите:

„Ние сме много впечатлени, и като казвам ние, имам предвид посланиците на страните, които бяха тук. Забележиетилено е колко добре са подготвени мъжете и жените от състава на Военновъдушните сили на България за изпълнението на своите задачи!“

Председателят подчерта още, че в контекста на нарастващите заплахи в глобален мащаб, диалогът и сътрудничеството между страните-членки на ЕС в сферата на сигурността се задълбочава, като всяка страна е поела задължението да работи за изпълнението на утвърдените стратегии.

„Изключително важно е и взаимодействието с партньорите на ЕС, от които НАТО е ключов. Нашите стратегии по отношение на сигурността се препокриват, важно е да бъдем по-гъвкави, бързи и това сътрудничество непрекъснато да се задълбочава.“, допълни той.

От своя страна, Гергана Караджова благодари на командването на Военновъздушните сили, че в рамките на програмата на ротационното председателство на България в ЕС, е предоставила възможността на Комитета по политика и сигурност на ЕС да се запознае непосредствено с военните способности на България, и по-конкретно с тези на Военновъздушните сили и Специалните сили.

“Това за мен, като посланик в Комитета бе много важно, тъй като основната идея е дадем видимост на приноса и стойността, която имат нашите Въоръжени сили, както в рамките на АЛИАНСА, така и в рамките на Европейския съюз.“

Тя изтъкна още значението на това посещение в контекста на функциите на КОПС като орган на Европейския съюз, който осъществява политически контрол и стратегическо ръководство на мисиите и операциите на ЕС.

Свързани теми

Предишна публикация
Народното събрание одобри проекта за нов изтребител
Следваща публикация
Парламентът обсъжда инвестиционния проект за нов изтребител (на живо)
61 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартираха командно-инструкторски полети с L-39 в Граф Игнатиево

С провеждане на инструкторско-методически летателен ден започнаха първите полети на командно-инструкторския състав на самолет L-39ZA в авиобаза Граф Игнатиево днес, 15 януари 2019 г. Това съобщават от ВВС.

Провали се обществената поръчка за ремонт на двигателите на L-39

Обществената поръчка за ремонт на три двигателя АИ-25ТЛ, които задвижват българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA, се провали. Това се чете в решение на министъра на отбраната, което бе публикувано днес, 5 юли 2018 г.

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Меню