МО призна, че има грешки в документацията за ремонта на Ми-17 и Ми-24

8 прочитания

Министерство на отбраната обяви, че в спецификацията за ремонта на вертолетите Ми-17 и Ми-24 са допуснати технически грешки, които подлежат на изчистване. Това съобщиха днес, 1 август 2018 г., от военното ведомство.

Обществената поръчка за ремонта на вертолетите Ми-17 и Ми-24 бе пусната на 30 юли 2018 г. Още тогава АЕРО отбеляза, че в публикуваната документация се наблюдават някои странности и несъотвествия по отношение количества техника за ремонт и сроковете.

Днес от МО направиха съобщение, в отговор на публикации и запитвания от журналисти, че след публикуването на решението и обявлението за обществената поръчка е установено допуснато техническо несъответствие в обявлението, а именно: В раздел II „Обект на поръчката“, параграф II.2.1 „Общо количество или обем“ е записано, че ще бъдат ремонтирани 4 (четири) броя вертолети Ми-17. Коректният брой е 2 (два) броя вертолети Ми-17. Констатираното несъответствие ще бъде коригирано чрез „Решение за одобряване на обявление за изменение или допълнителна информация“ в срока, съгласно чл. 100, ал. 3 от Закона за обществените поръчки.

От военното ведомство обясниха и че в представената техническа спецификация за Ми-24 към процедурата включва възстановяване летателната годност на 6 (шест) броя вертолети Ми-24, но необходимостта на Военновъздушните сили (ВВС) към момента е за ремонт на 4 (четири) броя вертолети Ми-24 и обявената поръчка включва ремонта само на 4 (четири) броя Ми-24.

Няма коментар обаче по другия проблемен момент, за който писа АЕРО – в бланките за подаване на оферти е отбелязано, че трябва да се дадат ценови оферти за пет години, докато рамковото споразумение, което се цели с поръчката, е за 48 месеца (четири години).

„За допуснатото техническо несъответствие ще бъде потърсена отговорност”, се казва в съобщението на МО.

Това не е първия случай, в който се допускат технически грешки в документациите за стартиране на обществени поръчки. Например през миналата година се провали поръчка за доставка на пиросредства, поради сбъркани названия. Тази пролет пък беше провалена поръчка за доставка на леки витлови учебни самолети, като отново заявената причина бе сбъркана спецификация.

Източници на АЕРО в МО заявяват, че основните причини за тези грешки са липсата на достатъчно квалифициран персонал в дирекция „Отбранителна аквизиция“ в МО, честата смяна на спецификациите и бързането за стартиране на голям брой поръчки в последните седмици.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin ще си сътрудничи с Aerion за създаването на свръхзвуков бизнесджет
Следваща публикация
МО иска да усвои ремонта на катапултните кресла на PC-9M
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС отново търси да купи Bambi Bucket

Военновъздушните сили на България са стартирали нова процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на две системи за гасене на пожар Bambi Bucket. Предишната процедура за това се провали през октомври.

1K прочитания

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

12 прочитания

ВВС участва в Platinum Lion

Вчера, 8 август 2018 г., екипажи и авиационна техника от състава на 24-та авиационна база взеха участие в заключителния етап на многонационалната съвместна подготовка Platinum Lion 2018. Това съобщават от ВВС.

15 прочитания

Македонски пилоти възстановиха подготовката си на Ми-24 у нас

В периода 12 – 16 март 2018 г., в съответствие със Споразумение за сътрудничество подписано през 1999 г. между МО на България Македония във военно формирование 32040 – Крумово се проведе обучение за възстановяване на летателната подготовка на летателен състав от Въоръжените сили на Македония на вертолет Ми-24В след продължително прекъсване на полетите. Това съобщиха от МО.

11 прочитания

Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

5 прочитания

Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

13 прочитания
Меню