МО призна, че има грешки в документацията за ремонта на Ми-17 и Ми-24

23 прочитания

Министерство на отбраната обяви, че в спецификацията за ремонта на вертолетите Ми-17 и Ми-24 са допуснати технически грешки, които подлежат на изчистване. Това съобщиха днес, 1 август 2018 г., от военното ведомство.

Обществената поръчка за ремонта на вертолетите Ми-17 и Ми-24 бе пусната на 30 юли 2018 г. Още тогава АЕРО отбеляза, че в публикуваната документация се наблюдават някои странности и несъотвествия по отношение количества техника за ремонт и сроковете.

Днес от МО направиха съобщение, в отговор на публикации и запитвания от журналисти, че след публикуването на решението и обявлението за обществената поръчка е установено допуснато техническо несъответствие в обявлението, а именно: В раздел II „Обект на поръчката“, параграф II.2.1 „Общо количество или обем“ е записано, че ще бъдат ремонтирани 4 (четири) броя вертолети Ми-17. Коректният брой е 2 (два) броя вертолети Ми-17. Констатираното несъответствие ще бъде коригирано чрез „Решение за одобряване на обявление за изменение или допълнителна информация“ в срока, съгласно чл. 100, ал. 3 от Закона за обществените поръчки.

От военното ведомство обясниха и че в представената техническа спецификация за Ми-24 към процедурата включва възстановяване летателната годност на 6 (шест) броя вертолети Ми-24, но необходимостта на Военновъздушните сили (ВВС) към момента е за ремонт на 4 (четири) броя вертолети Ми-24 и обявената поръчка включва ремонта само на 4 (четири) броя Ми-24.

Няма коментар обаче по другия проблемен момент, за който писа АЕРО – в бланките за подаване на оферти е отбелязано, че трябва да се дадат ценови оферти за пет години, докато рамковото споразумение, което се цели с поръчката, е за 48 месеца (четири години).

„За допуснатото техническо несъответствие ще бъде потърсена отговорност”, се казва в съобщението на МО.

Това не е първия случай, в който се допускат технически грешки в документациите за стартиране на обществени поръчки. Например през миналата година се провали поръчка за доставка на пиросредства, поради сбъркани названия. Тази пролет пък беше провалена поръчка за доставка на леки витлови учебни самолети, като отново заявената причина бе сбъркана спецификация.

Източници на АЕРО в МО заявяват, че основните причини за тези грешки са липсата на достатъчно квалифициран персонал в дирекция „Отбранителна аквизиция“ в МО, честата смяна на спецификациите и бързането за стартиране на голям брой поръчки в последните седмици.

Свързани теми

Предишна публикация
МО иска да усвои ремонта на катапултните кресла на PC-9M
Следваща публикация
F-117 отново бе забелязан да лети в САЩ
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Анализ в 24-та авиобаза

На 15 януари 2021 г. на летище Крумово се проведе годишен анализ на дейността на…

Македонски пилоти възстановиха подготовката си на Ми-24 у нас

В периода 12 – 16 март 2018 г., в съответствие със Споразумение за сътрудничество подписано през 1999 г. между МО на България Македония във военно формирование 32040 – Крумово се проведе обучение за възстановяване на летателната подготовка на летателен състав от Въоръжените сили на Македония на вертолет Ми-24В след продължително прекъсване на полетите. Това съобщиха от МО.

МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Меню