Примиерът Борисов: По-бързо да приключваме конкурсите, че да получим новата техника

13 прочитания

Премиерът Бойко Борисов демонстрира ентусиазъм за бързо приключване на трите големи проекта за превъоръжаване и започването на получаването на нова бойна техника за Въоръжените сили. Това каза той днес, 9 август 2018 г. на закриването на съвместната военна тренировка Platinum Lion.

„По трите проекта се работи изключително активно. Генерал Боцев е натоварен с тази задача, за да може максимално бързо да завършваме конкурсите, проектите за да можеме да влезем в преговори и да плащаме и съответно да добиваме тази техника, да отговаря на качествата на нашите военнослужещи”, заявява премиерът Борисов.

Премиерът отбеляза, че има задалени средства и има 2 млрд. лева излишък в бюджета, който обаче не бил за харчене, защото трите военни проекта щели да струват няколко милиарда. Не е ясно, защо Борисов обвързва бюджетния излишък с военните проекти, които трябва да се изплащат на малки вноски в продължение на близо 10 години.

„На 17 юли в Народното събрание мина проектът за Военноморските сили. В момента поканите за военновъздушния проект са изпратени до фирмите, които ще участват. До 10-ти трябва да бъдат направени поканите за проекта на Сухопътни войски. За морските също е готов и в най-близко време ще бъда изпратен до фирмите. Правим ги проектите умишлено прозрачно с повече участници и фирми, за да може всеки лев, който бъде вложен, да се знае за какви способности сме го сложили. Много внимателно работят екипите, за да няма обвинения и да мине всичко нормално. Надявам се, че по един или два проекта, до края на годината да има сключен договор. Важно е, че стартират проектите и ще се случат”, обяснява началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Добре е да се уточни, че генерал Боцев бърка и поканите за даване на оферти (RFP) за изтребителния проект са изпратени до правителствата на седем държави, а не до фирмите производителки.

„Тука искам да обърна внимание на нещо много важно за тези проекти – нека след като свършат работа комисиите и по най-прозрачния и публичен начин, да се отчете и съвместимостта с армиите на НАТО в региона. Виждате колко е важно, и самолетите, и танковете, и бронираните машини, и корабите да имат своята съвместимост”, заявява премиерът.

Интересно е да се отбележи, че явно Борисов започва да влиза в риториката на втория човек в партия ГЕРБ. Цветан Цветанов на няколко пъти подчерта, че всички всички държави от НАТО в региона използват F-16, което явно според него е основно предимство на типа в бъдещия конкурс. Днес, премиерът също заговаря за съвместимост с армиите на НАТО от региона, но явно няма просто предвид отговаряне на стандартите на Алианса.

„Аз освен с генерал Боцев, с друг не говоря, да не стане някой да ме разбере грешно. От него искам комисиите да отчетат всичко. Ако трябва да дойдат на полигона, когато има занятия и да гледат, как се управляват минохвъргачките, как се викат самолетите, как се действа, за да има своята съвместимост. Когато, така или иначе, поне 3 – 4 млрд. ще отидат и нагоре, да вземем това, което първо ще е най-ефикасно, евтино, съвместимо и да се чуе мнението и на самите офицери, които, пази Боже, биха участвали в бойни действия. Единственото ми изискване, това са много пари на данъкоплатците, много други сфери имат много по-големи нужди, но доктрината, света в момента е такъв, че…”, смята още министър-председателят.

Струва си да се отбележи, че конкурсът за нов боен самолет тръгна на тъмна, като от Министерство на отбраната почти един месец отказваха да признаят, че са пуснали запитванията за даване на оферти към потенциалните държави участнички.

„Взели сме го решението, минало е през Министерски съвет, през парламента и когато имаме вече класиранията, тогава на политическо ниво ще сядаме, дали ще е с президента Тръмп, дали ще е с друг производител и ще търсиме и ние съответно стратегическото партньорство. Защото, ето Ново село функционира в полза на НАТО, на Балканите, на Щатите, на всички. Само на 40 km отдолу е едно огромно военно летище Безмер, което няма друго такова в региона. Всичко това в един пакет може да се… И тука очаквам от колегата Джонсън да ме подкрепя, защото това е най-важното и стратегическото – първо партньорството, близостта, съвместната отбрана и накрая все пак и да е по-евтино за нас…”, каза още Борисов.

Трудно е да се коментират думите на премиера. Явно за него, президентът на САЩ е производител на оръжие, с който лично трябва да се преговаря щом бъде направено класирането, но тази гледна точка не е лишена от смисъл. От дълги години битува надеждата, че САЩ може да дадат по-преференциални условия за придобиване на въоръжение, но нищо от това не е станало факт до сега. Съединените щати отпускат малки суми (в рамките на $5 – 6 млн. годишно), като безвъзмездна военна помощ. За сега няма индикации, че са склонни да правят големи отстъпки в цените на военната техника.

Борисов намесва в темата и т.нар. „стратегическо партньорство” със САЩ и изтъква няколкото съвместни военни съоръжения, които Съединените щати експлоатират фактически безплатно. През миналата година Борисов се опита да повдигне темата за по-ниски цени на въоръжението от САЩ в замяна на въпросните съоръжения. По-рано, по време на първия си мандат, пък беше каза, че съвместните бази е можело да се изтъргуват за изтребители.

Премиерът се обръща и лично към военното аташе на САЩ у нас, полковник Шанън Джонсън, за съдействие за по-евтино въоръжение, в името на „партньорството, близостта и съвместната отбрана”. До къде ще стигнат тези молби, предстои да видим.

Струва си да си припомним, че през юни 2017 г., премиерът Борисов заяви, че изборът на Gripen е предопределен и обеща скоро да стартира сериозни преговори с шведския си колега Стефан Льовен. Тогава Борисов обещаваше „тежък и голям пазарлък“ с цел да се докарат инвестиции по проекта. Само три месеца по-късно, когато се вихреше т.нар. „Комисия „Gripen“ премиерът „смени плочата“ и обясняваше, че изтребителите не са най-важното нещо за България. Днес, министър-председателят демонстрира видим ентусиазъм по проектите и се моли на САЩ за по-добри финансови условия, явно предвиждайки, че от Съединените щати ще спечелят част от предстоящите конкурси.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air обяви, че ще лети от София до израелския курортен град Ейлат
Следваща публикация
ВВС участва в Platinum Lion
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ирак получи всички поръчани F-16

На 3 май 2019 г. в иракската авиобаза Балад, край Багдад, се приземи последната многоцелеви изтребители F-16C/D Block 52, които ВВС на Ирак поръчаха в началото на десетилетието.

Димитър Стоянов: Инвестирането в старите руски самолети показва политическото клатушкане на България

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител заяви, че инвестирането в старите руски бойни самолети, докато обявяваме Русия за заплаха за Европа, показва политическото клатушкане на България. Това казa той днес, 8 октомври 2017 г., в ефира на БНР.

Съмнява ли се някой, че ще купим F-16

След месеци в които различни фактори от ГЕРБ пряко или косвено се изказваха в полза на покупката на F-16, най-накрая миналият петък, 14 декември 2018 г., и премиера Бойко Борисов изплю камъчето. Той заяви в прав текст, че според него F-16 е най-добър, с което фактически предреши и изхода от изтребителния конкурс.

Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

Меню