Константин Попов: Имаме авиация и тя не е приземена

31 прочитания

„Имаше обективни фактори, включително икономическа криза, които ни доведоха до едно не леко състояние. Но не искам да казвам, че българската авиация е приземена. Ние имаме авиация. Имаме бойна авиация и трябва да я развиваме!”, това заяви председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов днес, 9 декември 2017 г., по Канал 3.

Изказването на бившият началник на отбраната идва след, като в четвъртък стана ясно, че флотът от военно-транспортни самолети C-27J Spartan ще бъде приземен след Нова година, поради липса на договор за техническа поддръжка.

„Не само авиацията, а системата на отбрана страда от много дълго време. Аз съм служил 37 години и знам всички тези битки и неволи на хората от отбраната, които поради ред обстоятелства работят в една изключително сложна и трудна среда. Важно е да се обърнем към бъдещето, а не да страдаме заради миналото”, каза още Попов.

Депутатът от ГЕРБ обаче не влезе в конкретика около ситуацията със самолетите Spartan, въпреки анонсите на предаването „Офанзива”, че темата ще бъде засегната.

Бившият командир на ВВС засегна и темата с полета на президента Румен Радев на изтребител Rafale във Франция.

„Аз отлично разбирам един летец, който трудно би могъл да издържи на изкушението да не полети на един добър самолет, какъвто е Rafale. Разбирам и президента, който е политик, че иска да си направи малко реклама. Може би малко се попрекали в тая посока”, коментира Попов.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че президентът явно е съгласен с това, което казва и Народното събрание, а именно, че трябва да се търси нов изтребител от по-широк кръг от потенциални кандидати, но отбеляза, че трябва да се направи детайлни анализи относно стойност, характеристики, качествата на Rafale, преди да се види дали той може да се включи в списъка с кандидати.

Председателят на комисията по отбрана коментира въпроса дали трябва да се гледат чисто икономическите или най-вече стратегическите параметри на избора на нов изтребител така:

„Има много параметри, които трябва да се гледат – военно-технически, икономически, финансови и разбира се, политически, към които слагаме и стратегическите. Всичко това е в един комплекс с много сложни връзки и затова всеки трябва да си свърши работата на ниво. Разбира се, много е важно, като купуваш самолет, да не се отнасяш все едно, че ще купуваш играчка, а да купиш отбранителни способности”

В процеса на интервюто Попов каза и че в договора се включва въоръжението, логистиката, подготовката и други, като така фактически потвърди, че България няма да купува „голи самолети”

„Трябва да имаме предвид, че този самолет ще се използва във военни условия. Не е важно с колко самолета ще започнеш една битка, важно е с колко самолета ще я приключиш. Ти трябва да си сигурен в страната, която ти предоставя тази отбранителна способност, че ще те поддържа в една кризисна ситуация”, смята Попов.

Водещият попита Попов не е ли предначертан избора на нов изтребител, след като Гърция, Турция и Румъния експлоатират F-16:

„Очевидно е, че този фактор трябва да се има предвид. Но това не е единственото, което нас ни интересува. Има доста други неща. Между другото, индустриалното сътрудничество също е важно. Стратегическото партньорство също е изключително важно. И трябва да се търси баланс между тези неща”, смята Попов.

Водещият продължи, като заяви, че покупката на Gripen би била вклиняване в стратегията на НАТО за използване на F-16, на което Константин Попов отговори така:

„Gripen не е лош самолет. Това е един добър самолет. Няма нищо лошо да имаме Gripen, но в края на краищата ние трябва да оценим абсолютно всички фактори, включително, че Гърция, Турция и Румъния имат F-16. Важното е да се преценява разумно”

Попов отговори, че докато е бил началник на отбраната не е имал сигнали, че се върши нещо нередно около процеса на придобиване на нов изтребител, нито е имал сигнали за евентуална корупция или нещо подобно.

„Аз съм заявявал многократно, и на съвети по отбрана, и когато сме говорили с колегите от ВВС – направете така, че да имам равни условия. Защото това е сериозна сделка и всички ще ни гледат. Това не е изборът на Константин или на Румен, това е избор на България”, каза Попов.

Бившият началник на отбраната разви тезата за финансовата схема, която била заложена в Проекта за инвестиционен разход и как тя не може да е задължителен фактор на чиято база да се дисквалифицират кандидати.

В същото време Попов не засегна темата, че той в качеството си на началник на отбраната е бил отлично запознат с методиката за оценка и запитванията за даване на обързващи оферти, които са изпратени до кандидатите. От онова време няма публични изказвания на Попов, в които да показва, че се върши нещо нередно с процедурата.

„Ако тази временна комисия, която беше създадена в това Народно събрание, която представи доклад и беше приет този доклад от Народното събрание, имаше някаква полза, това е, че се казва ние в обществото ще гледаме и ще следим процеса. Колкото по-голяма прозрачност, толкова по-добре”, каза Попов, засягайки въпроса с т.нар. „Комисия „Gripen”.

Попов заяви, че F-35 не е самолет, който може в момента да си позволим и че МиГ-29 е решение за днес, решение за утре и може би в средносрочен план, но в дългосрочен трябва да се залага на нов изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Размисли и страсти около военната авиация в Министерски съвет
Следваща публикация
Разследват инцидент със сръбски ATR 72 над България
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полският МиГ-29 се е разбил при ниска облачност

Инцидентът с полския изтребител МиГ-29 е станал по тъмно и при ниска облачност, докатo машината се е намирала на глисадата за кацане. Полският боен самолет се разби вчера, 18 декември 2017 г., при кацане в 23-та тактическа авиобаза. Летецът се катапултира успешно.

Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса

Румънският министър на отбраната Михай Фифор заяви пред местни медии на 20 февруари 2018 г., че страната му иска да купи още 40 броя F-16, но реално по въпроса се прави много малко.

Меню