Президентът Радев: Правителството действа мудно и нерационално по модернизацията

9 прочитания

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството около програмите за модернизации и заподозря, че до края на годината няма да се реализират договори за покупка на нова техника. Това каза той днес, 12 август 2018 г., във Варна.

„Що се касае за модернизацията на Флота, и въобще на Въоръжените сили, властта действа мудно и нерационално. Ако и тази година се повтори сценарият от миналата година, гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и той да се трансформира в излишък, а той пък да се похарчи по неясни механизми и критерии”, отбеляза президентът.

В бюджетът за 2017 г. бяха заделени целево 402 млн. лева за плащания по сделките за нови изтребители и нови патрулни кораби за ВМС. Проектът за нов боен самолет бе спрян от Народното събрание, а този за новите патрулни кораби се провали по не особено ясни причини. В резултат на това, въпросните 402 млн. лева бяха разпределени от Министерски съвет за различни инфраструктурни програми.

В тазгодишния бюджет са отделени 397 млн. лева за плащания по проектите за нов изтребител и нови кораби за Военноморските сили. Шансът да бъдат подписани договори по тези два проекта е минимален. Все още няма стартирала конкурсна процедура за новите бойни кораби, а при процедурата за избор на нов изтребител към началото на ноември е възможно да има избран победител, но сключването на договор няма как да стане в рамките на годината, поради тромавостта на процеса по подписване на междудържавен договор.

По-късно през деня, на критиките на президента отговори финансовият министър Владислав Горанов. Според Горанов, спрените военни проекти не са по вина на ГЕРБ, а правителството било първото, което отпускало милиарди левове за превъоръжаване.

Свързани теми

Предишна публикация
Цветанов отново нападна Gripen и заяви, че през 2012 г. ГЕРБ е щял да вземе F-16
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Предпочитам нови изтребители
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов ще покани Израел за участие в конкурса за нов изтребител

За участие в конкурса за придобиване на нов изтребител ще бъде поканена държавата Израел. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов казани днес, 19 март 2018 г., по време на празника на 68-а бригада „Специални сили“.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Изказвания в защита на покупката на F-16

След като военният министър Каракачанов изказа недоволство от цените на F-16 и каза, че проектът може да бъде прекратен, в подкрепа на възможно най-бърза сделка за покупка на американския изтребител се изказаха от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България“, както и бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Димитър Стоянов: Запрянов е от хората, които искат сделка за F-16 на всяка цена

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС направи остър коментар по повод интервюто, което заместник-министър Атанас Запрянов даде вчера, 5 май 2019 г. Според Стоянов, въпреки заявленията на заместник-министъра за сериозно пазарене и незадължителност на сделката, точно той е от хората, които се опитват да прекарат сделка за F-16 на всяка цена.

Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

Тодор Тагарев спекулира, че от договора за F-16 ще се реже въоръжение, резервни части и други

Бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев спекулира, че от договора за покупка на F-16 ще се реже въоръжението, резервните части, гаранционните условия и други подобни. Това каза той вчера, 7 май 2019 г. в предаването „ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев” по TV+.

Меню