Президентът Радев: Правителството действа мудно и нерационално по модернизацията

4 прочитания

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството около програмите за модернизации и заподозря, че до края на годината няма да се реализират договори за покупка на нова техника. Това каза той днес, 12 август 2018 г., във Варна.

„Що се касае за модернизацията на Флота, и въобще на Въоръжените сили, властта действа мудно и нерационално. Ако и тази година се повтори сценарият от миналата година, гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и той да се трансформира в излишък, а той пък да се похарчи по неясни механизми и критерии”, отбеляза президентът.

В бюджетът за 2017 г. бяха заделени целево 402 млн. лева за плащания по сделките за нови изтребители и нови патрулни кораби за ВМС. Проектът за нов боен самолет бе спрян от Народното събрание, а този за новите патрулни кораби се провали по не особено ясни причини. В резултат на това, въпросните 402 млн. лева бяха разпределени от Министерски съвет за различни инфраструктурни програми.

В тазгодишния бюджет са отделени 397 млн. лева за плащания по проектите за нов изтребител и нови кораби за Военноморските сили. Шансът да бъдат подписани договори по тези два проекта е минимален. Все още няма стартирала конкурсна процедура за новите бойни кораби, а при процедурата за избор на нов изтребител към началото на ноември е възможно да има избран победител, но сключването на договор няма как да стане в рамките на годината, поради тромавостта на процеса по подписване на междудържавен договор.

По-късно през деня, на критиките на президента отговори финансовият министър Владислав Горанов. Според Горанов, спрените военни проекти не са по вина на ГЕРБ, а правителството било първото, което отпускало милиарди левове за превъоръжаване.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Предпочитам нови изтребители
Следваща публикация
Цветанов отново нападна Gripen и заяви, че през 2012 г. ГЕРБ е щял да вземе F-16
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов търси пакетна покупка на изтребители и наземни радари

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще търси да купи в пакет наземни радари и многоцелеви изтребители. Това каза той днес, 10 май 2018 г., след заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание.

7 прочитания

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

1K прочитания

Димитър Стоянов: Запрянов е от хората, които искат сделка за F-16 на всяка цена

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС направи остър коментар по повод интервюто, което заместник-министър Атанас Запрянов даде вчера, 5 май 2019 г. Според Стоянов, въпреки заявленията на заместник-министъра за сериозно пазарене и незадължителност на сделката, точно той е от хората, които се опитват да прекарат сделка за F-16 на всяка цена.

2K прочитания

Президентът Радев призова за „радиомълчание” по темата за новия изтребител

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев призова официалните лица да запазят мълчание по темата за придобиването на нов боен самолет, докато не приключи работа комисията, която оценява офертите. Това каза той днес, 15 октомври 2018 г.

4 прочитания

Константин Попов: Методиката за оценка на изтребителя трябва да се промени заради повечето участници

Председателят на комисията по отбрана в Парламента и депутат от ГЕРБ Константин Попов заяви, че методиката за оценка и математическия модел за това, трябва да бъде променен заради оценяването на по-голям брой оферти за нови изтребители. Това каза той вчера, 30 май 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

6 прочитания
Меню