Super Galeb катастрофира в Сърбия

158 прочитания

Учебно-боен самолет G-4 Super Galeb от състава на сръбските ВВС е катастрофирал днес, 11 април 2018 г. при изпълнение на учебен полет. Има един загинал.

Инцидентът е станал в 09,45 часа местно време. По неясни причини двучленният екипаж е решил да се катапултира, но един от пилотите е загинал от получините наранявания. Катастрофиралият самолет е имал борден номер 23742.

По случая се води разследване от сръбските военни власти.

Сръбските ВВС експлоатират около 20 G-4 Super Galeb, които се използват както за учебен самолет за напреднало обучение, така и в ролята им на леки ударни самолети.

Инцидентът става почти точно година след последната катастрофа с типа в сръбските ВВС. На 7 април 2017 г. катастрофира друг Super Galeb, като при инцидента загинаха и двамата пилоти. Причините за случилото се не бяха разкрити публично.

В последните години аварийността в сръбските ВВС е висока. През март 2015 г. катастрофира Ми-17, който изпълняваше полет за медицинска евакуация, тогава загинаха седем души. През ноември 2013 г. се разби изтребител-бомбардировач J-22, а пилотът му се катапултира успешно. През септември 2012 г. катастрофира лек учебен самолет Lasta 95, единият от пилотите му загина.

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия модернизира своите Gripen до стандарта MS20
Следваща публикация
Тежка катастрофа с Ил-76 в Алжир
158 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Режимът MCAS в управлението на катастрофиралия 737 Max е бил изключен, но се е задействал отново

Режимът MCAS в системата за управление на катастрофиралия етиопски Boeing 737 Max е бил изключен от екипажа, но след това се е задействал отново по неясни причини и е насочил самолетът към земята. Това са заявили за Reuters източници запознати с хода на разследването.

Полският МиГ-29 се е разбил при ниска облачност

Инцидентът с полския изтребител МиГ-29 е станал по тъмно и при ниска облачност, докатo машината се е намирала на глисадата за кацане. Полският боен самолет се разби вчера, 18 декември 2017 г., при кацане в 23-та тактическа авиобаза. Летецът се катапултира успешно.

Бизнесджет излезе от пистата в Бургас

Бизнесджет Cessna Citation Sovereign излезе от пистата на летище Бургас днес, 31 август 2018 г. При инцидента няма пострадали, но летището бе затворено за около час.

Меню