За първите шест месеца на годината ВВС са налетели под 2000 часа

60 прочитания

Часовете във въздуха за целите Военновъздушни сили на България за първите шест месеца на 2018 г. са 1950. Това се чете в отчет за изпълненото от МО в областта на отбранителната политика, който бе публикуван на 21 септември 2018 г.

„Във Военновъздушни сили (ВВС) e проведенo 1 командно-щабно учение, 2 летателнотактически учения, изпълнени са 1950 летателни часа, представители на ВВС са участвали в 4 международни учения и тренировки.”, се казва в публикувания отчет.

В него се чете още, че за първите шест месеца на 2018 г. са били изпълнени и четири полета за нуждите на Министерство на здравеопазването и три полета в интерес на други министерства и ведомства.

За да се даде сметка, колко мизерни са налетените до края на юни часове е достатъчно да ги разделим на шест и да видим, че целите ВВС са направили по 325 часа средно месечно.

Часовете не са изненадващи, най-вече заради скромното количество изправна техника. Единственият изправен C-27J Spartan претърпя инцидент през януари и не летя дълго време. Полетите с щурмовите самолети Су-25 също бяха спрени, поради поредното изтичане на техническия ресурс, за няколко месеца. В началото на юни пък катастрофира единственият изправен Ми-17. Ситуацията с изправността на изтребителната авиация, също е трагична.

Добре е да се отбележи, че в момента българските ВВС разполагат с три бази (една от които има отделна транспортна авиогрупа) и една база за предно разполагане, които по щат имат общо над 80 летателни апарата.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът отново демонстрира ентусиазъм за бърза покупка на изтребители
Следваща публикация
Генерал Боцев се надява, че ще има подписан договор за нов изтребител до края на годината
60 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тракийска Есен 2019

На 30 септември 2019 г. на територията на летище Чешнегирово се проведе медиен ден в рамките на провелото се на територията на авиобазите Крумово и Чешнегирово съвместно българо-американско учение „Тракийска Есен 2019“.

Министър Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава недоволство в Граф Игнатиево

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава напрежението в авиобаза Граф Игнатиево. Това каза той днес, 24 октомври 2017 г., след като по-рано бяха отменени всички полети в базата, поради неподготвеност за изпълнение на летателните задачи.

База КУН с нов командир

На тържествена церемония в присъствието на командира на ВВС, генерал-майор Цанко Стойков, днес, 10 май 2018 г., в Базата за командване, управление и наблюдение (КУН) се състоя предаването и приемането на длъжността „командир“ на военното формирование. Това съобщават от ВВС.

Меню