БСП атакува концесията на летище София в прокуратурата

6 прочитания

Парламентарната група на „БСП за България“ сезира главния прокурор за концесията на Летище София. Сигналът до Сотир Цацаров бe внесен днес, 10 октомври 2018 г.

Говорителят на парламентарната група на БСП за България Елена Йончева цитира чл. 24 от Закона за концесиите, който казва, че не се допуска концесия при опасност за националната сигурност и отбраната на България.

Колегата ѝ Филип Попов съобщи, че през 2009 г. има постановление на Министерския съвет, в чието приложение летище София е записано като обект на националната сигурност.

„Има противоречие със Закона за концесиите и това постановление. Летище София е обект, касаещ нашата национална сигурност и не следва да бъде отдавано на концесия“, заяви Попов пред журналисти днес.

Попов припомни, че летището е 100% държавна собственост, през него са минали 6,5 млн. пътници, на печалба е, а се отдава на концесия. По Конституция прокуратурата е тази, която следва да следи за законосъобразността на актовете, каза още Попов.

„Искам само да напомня, че миналата година концесията беше спряна от служебното правителство, именно защото имаха обосновани съмнения, че има заплаха за националната сигурност и искам да ви напомня последния доклад на Държавния департамент на САЩ за България, където се казва, че голямата корупция, голямата кражба, огромната кражба идва от големите инфраструктурни проекти. При това положение мие имаме не само законовите, но и моралните права да искаме спирането на тази концесия”, обясни Елена Йончева

През юли БСП опита да атакува концесията на софийското летище в Народното събрание. Предложението им тогава събра 59 гласа „за”, 95 „против” и седем „въздържали се”.

Правителството стартира през юни 2018 г. процедурата за 35-годишната концесия на летище София с възможност за удължаване на срока ѝ като оферти ще се подават до 22 ноември 2018 г., след като срокът бе удължен с месец през миналата седмица.

Свързани теми

Предишна публикация
Музеят на авиацията със свободен вход на 16 октомври
Следваща публикация
Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

От февруари тръгват полетите София – Одеса

От 2 февруари 2018 г. стартират единствените за България редовни директни полети между София и Одеса. Те ще се изпълняват от България ер, съобщават от авиокомпанията.

Правителството предлага нови такси на летище София

Министерски съвет взе решение за леко намаляване на летищните такси на софийското летище, уеднаквяване на таксите при вътрешни и международни полети, увеличава отстъпките за количеството превозени пасажери, но и запазва еднаквите такси между стария и новия терминал. Това решение бе взето на заседанието на Министерски съвет от днес, 13 декември 2017 г.

Заради коронавируса „България ер” временно спира полетите си до Милано

Българската авиокомпания „България ер” обяви, че считано от днес, 24 февруари 2020 г., спира да изпълнява полетите си до и от Милано. Превозвачът изтъква ситуацията с новия коронавирус.

Класираният на второ място за концесията на летище Пловдив протестира срещу спирането на процедурата

Класираният на второ място в процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив посрещна новината, че новият министър на транспорта Росен Желязков ще предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесията, с изненада и разочарование. Това съобщава пловдивският сайт TrafficNews.bg

Меню