БСП атакува концесията на летище София в прокуратурата

6 прочитания

Парламентарната група на „БСП за България“ сезира главния прокурор за концесията на Летище София. Сигналът до Сотир Цацаров бe внесен днес, 10 октомври 2018 г.

Говорителят на парламентарната група на БСП за България Елена Йончева цитира чл. 24 от Закона за концесиите, който казва, че не се допуска концесия при опасност за националната сигурност и отбраната на България.

Колегата ѝ Филип Попов съобщи, че през 2009 г. има постановление на Министерския съвет, в чието приложение летище София е записано като обект на националната сигурност.

„Има противоречие със Закона за концесиите и това постановление. Летище София е обект, касаещ нашата национална сигурност и не следва да бъде отдавано на концесия“, заяви Попов пред журналисти днес.

Попов припомни, че летището е 100% държавна собственост, през него са минали 6,5 млн. пътници, на печалба е, а се отдава на концесия. По Конституция прокуратурата е тази, която следва да следи за законосъобразността на актовете, каза още Попов.

„Искам само да напомня, че миналата година концесията беше спряна от служебното правителство, именно защото имаха обосновани съмнения, че има заплаха за националната сигурност и искам да ви напомня последния доклад на Държавния департамент на САЩ за България, където се казва, че голямата корупция, голямата кражба, огромната кражба идва от големите инфраструктурни проекти. При това положение мие имаме не само законовите, но и моралните права да искаме спирането на тази концесия”, обясни Елена Йончева

През юли БСП опита да атакува концесията на софийското летище в Народното събрание. Предложението им тогава събра 59 гласа „за”, 95 „против” и седем „въздържали се”.

Правителството стартира през юни 2018 г. процедурата за 35-годишната концесия на летище София с възможност за удължаване на срока ѝ като оферти ще се подават до 22 ноември 2018 г., след като срокът бе удължен с месец през миналата седмица.

Свързани теми

Предишна публикация
Музеят на авиацията със свободен вход на 16 октомври
Следваща публикация
Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов: Летище Пловдив отива при пловдивската община

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е заявил, че се върви по посока на това, летище Пловдив да бъде предадено за управление от пловдивската община. Това е казал той по време на посещение в града, цитиран от местния сайт plovdiv-press.bg.

Wizz Air ще лети от София до Малага

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви днес, 20 септември 2017 г., че пуска полет от София до испанския град Малага.

Летище София посреща 6-милионния си пътник

Днес, 30 ноември 2017 г., летище София посрещна своя пасажер номер 6 000 000. С това столичното летище достигна исторически висини в трафика си и по всичко личи, че преминалите през аеропорта до края на годината ще приближат 6,5 млн.

Участва ли турска фирма в процедурата за концесиониране на летище София?

Участва или не турска фирма в процедурата по концесиониране на софийското летище и дали тази фирма е вече предопределена за победител. Тази полемика се разгоря днес, 10 май 2019 г., след като вчера бяха отворени офертите на участничките в процеса.

Ryanair пуска полети София – Единбург

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair Обяви днес, 27 февруари 2018 г., че със зимното си разписание ще стартира полети по линията София – Единбург. Билетите са в продажба от днес.

Меню