Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24

105 прочитания

Четири компании са кандидати за обществената поръчка за ремонта на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от протокол от работата на комисията, оценяваща офертите, публикуван на сайта за обществени поръчки на МО вчера, 9 октомври 2018 г.

Две от четирите компании са български – „Авионамс” и ТЕРЕМ ЕАД. Останалите кандидати са украинската компания „Мотор Сич” и беларуската държавна компания „БЕЛСПЕЦВНЕШТЕХНИКА”. „Авионамс” кандидатства само за ремонта на двата Ми-17, докато останалите компании за цялата поръчка.

В протокола на комисията се вижда, че всички кандидати, без „Авионамс”, имат известни проблеми в документацията за участие. По ТЕРЕМ ЕАД, проблемите са свързани с липса на декларации от част от борда на директорите – сравнително дребен проблем, който може да се отстрани лесно.

При украинската компания „Мотор Сич” и беларуската „БЕЛСПЕЦВНЕШТЕХНИКА” проблемите са по-съществени, като отново липсват редица документи, декларации, справки и други.

На тримата кандидати с неизрядни документи са дадени пет работни дни за справяне с откритите проблеми.

В процедурата за възлагане на обществена поръчка има две обособени позиции – за осигуряване на летателна годност на вертолетите Ми-17 и осигуряване на летателната годност на вертолетите Ми-24. Всеки кандидат може да участва само за една от позициите или и за двете.

Очакваната стойност на поръчката е 31 083 333,34 лв. без ДДС. Срокът на действие на рамковото споразумение е четири години.

През капитално-възстановителен ремонт трябва да минат вертолетите Ми-17 с бордни номера 419 и 421. В това се включва ремонт на планер, двигатели, ВСУ и удължаване на общия технически ресурс на вертолета. След ремонта вертолетът трябва да има ресурс от седем години или 1500 часа.

Интересно е, че към техническото задание за ремонта на вертолетите Ми-17 има допълнение, което предвижда поставяне енергопоглъщащи пилотски кресла Fischer 230/260 и поставяне на нова черна кутия СДК-8. Много вероятно е тези доработки да са в резултат катастрофата с борд 417 от 11 юни 2018 г.

За капитално-възстановителен ремонт на Ми-24В се предвиждат бордовете 140, 141, 144 и 146. В дейностите се включва ремонт на планер, двигатели, ВСУ и удължаване на общия технически ресурс на вертолета. След ремонта вертолетът трябва да има ресурс от седем години или 1000 часа.

Свързани теми

Предишна публикация
БСП атакува концесията на летище София в прокуратурата
Следваща публикация
Министерски съвет спря концесията на летище Пловдив
105 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

Авиокаст: Епизод 9

Новият епизод на подкаста посветен на авиация и космонавтика е вече при вас. В него,…

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Полша купува AW101

Полша ще подпише договор с Leonardo Helicopters за покупката на тридвигателните вертолети AW101, които ще се използват от полските ВМС за борба с противникови подводници.

Със семестриален изпит приключи летателния стаж на четвъртокурсниците в Долна Митрополия

Семестриален изпит по летателна подготовка се проведе във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” с курсантите-летци 4-ти курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха от базата.

Меню