Словакия се оглежда за нов учебен самолет

339 прочитания

Словашките ВВС обмислят покупката на нов учебно-тренировъчен самолет, който да замени сега използваните L-39 и който да обучава пилоти за новите изтребители F-16.

В момента, словашките ВВС разполагат с осем броя L-39 – половината са от версията C, а другата половина са от учебно-бойната версия ZA. Всички машини са преминали през частична модернизация. Жизненият цикъл на тези машини, обаче върви към своя край, а страната чака да получи първите си четири броя F-16 Block 70 през есента на 2022 г. Словашките ВВС очакват общо 14 многоцелеви изтребителя от този тип и имат амбицията да обучават сами пилотския си състав.

„В момента разглеждаме множество варианти за нов учебен самолет. Смятаме да направим избора за нов учебен самолет в рамките на това правителство. Имаме амбицията да обучаваме сами пилотите си за F-16, което ще ни спести много пари и това може да стане факт с покупката на нов учебен самолет”, заявява военният министър на страната Ярослав Над.

Пред Словакия има няколко варианта. Единият е покупката на чешкия L-39NG (на снимката). Това е дълбокомодернизирана версия на добрия стар L-39. Известно е, че Чехия се опитва да обеди съседите си в Унгария и Словакия към създаването на общ учебен център изграден около L-39NG.

Другата опция е британския BAE Hawk, въпреки че самолетът няма нови сделки в последните години и се счита за изключително скъп. Третата опция е италианска – по-лекия M-345 или по-тежкия учебен самолет M-346. И двата се произвеждат от Leonardo.

Словашките ВВС проучват възможността за покупката на шест до 10 нови учебни машини, като финалното число ще зависи от отделения бюджет.

Свързани теми

Предишна публикация
Японското МО подписа с Mitshubishi за създаването на нов изтребител
Следваща публикация
Великобритания блокира продажбата на FA-50 за Аржентина
339 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Противоречия в австрийското правителство за бъдещето на изтребителната авиация

В коалиционното правителство, което в момента управлява Австрия, текат спорове, за това какво да се случи с изтребителната авиация на страната. Това съобщава местният вестник Die Presse, цитиран от Reuters.

Индия купува 70 броя HTT-40

Индийските ВВС скоро ще поискат официална оферта от местната държавна компания HAL (Hindustan Aeronautics) за…

Курсанти с първи самостоятелен полет

Първокурсниците от факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски” изпълниха първия си самостоятелен полет. Това съобщават от Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски”.

Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителство

Вицепрезидентът за Централна и Източна Европа на Saab Красимира Стоянова разговаря с Красимир ГРОЗЕВ относно бъдещите ходове на компанията ѝ в България и за случващото се с Gripen в нашата част на Стария континент.

Меню