Швейцария стартира процеса на избор на нов изтребител

3K прочитания

Швейцария стартира процеса на избор на нов боен самолет за ВВС на страната. Това стана след като на 25 януари 2019 г. страната получи оферти от пет компании произвеждащи изтребители.

Получените оферти са за Eurofighter, F/A-18 Super Hornet, Rafale, F-35A и Gripen E.

Паралелно с анализа на офертите ще започне опознаване на предлаганите самолети, което ще стане с изпращане на швейцарски делегации в компаниите-производителки. На място швейцарците ще се запознаят с машините, както и схемата им на поддръжка и обучение за персонала.

Между април и юли 2019 г. предлаганите самолети ще бъдат тествани на място в Швейцария.

След приключването на тези изпитания, изводите, които са направени на база офертите и запознаването със самолетите ще бъдат обобщени в експертни доклади, които ще се използват за изграждането на концепция за използване на конкретния тип в швейцарските условия.

На този етап трябва да се прецени колко самолета от конкретния модел ще бъдат поискани. Швейцария определи, че трябва да закупи между 30 и 40 нови бойни самолети при бюджет от 8 млрд. швейцарски франка (€7 млрд.). Този процес трябва да приключи във втората половина на 2020 г.

Следващата стъпка на Швейцария е да поиска нови оферти, за конкретен брой самолети и при по-ясно дефинирани изисквания. На база тези оферти ще бъде изготвен окончателен доклад, в който ще бъдат оценени способностите на самите изтребители, както и ще бъде оценена цената за придобиване и експлоатация в рамките на следващите 30 години.

Финалното решение ще бъде обявено от Федералния съвет на страната (представляващ изпълнителната власт в конфедерацията).

Швейцария иска да подпише договора за доставка на новите си самолети през 2022 г. и те да бъдат получени между 2025 и 2030 г. Сега наличните 22 броя F-5E/F ще бъдат свалени от въоръжение преди това, а 30-те изтребителя F/A-18C/D ще бъдат пенсионирани паралелно с получаване на новата машина.

Свързани теми

Предишна публикация
Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15
Следваща публикация
Полша купува четири Black Hawk за специалните си части
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

80% от наличните F-35 продължава да летят, останалите ще чакат подмяна на горивопроводи

Около 80% от наличните изтребители от пeто поколение Lockheed Martin F-35 са получили разрешение да продължат с летателните си операции, но останалите трябва да преминат през подмяна на горивопроводите. Това е станало ясно, след прегледа на целия флот от F-35, който бе извършен през миналата седмица.

Подписването на договора за разработка на FCAS може да се забави

Подписването на договора за разработката на френско-германския боен самолет от следващо поколение FCAS може да се забави, защото двете страни не могат да постигнат съгласие за експортните режими за въоръжението, което ще създадат, както и за това как да изглежда програмата за създаване на нов основен боен танк. Това съобщава германският бизнес вестник Handelsblatt.

Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16

Гръцкото правителство продължава да преговаря със САЩ и Lockheed Martin за модернизация на част от своите изтребители F-16 и се очаква в близки срокове да се вземе окончателното решение за вида и обема на модернизацията. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Меню