Iran Air ще търси нови пътнически самолети без американски части в тях

62 прочитания

Иранският национален превозвач Iran Air ще търси доставката на нови пътнически самолети, в които няма американски части, в опит да заобиколи новоналожените от САЩ санкции към страната. Това съобщава Reuters.

„Ще се радваме на всяка компания, което може да достави нужните на Iran Air самолети. ЩЕ се ориентираме към машини, като Сухой Суперджет 100 или други самолети, които не се произвеждат от западни страни”, заявява изпълнителният директор на Iran Air Ферзане Шарафбафи, цитиран от Reuters.

САЩ наложиха забрана за експорт на пътнически самолети за Иран, след като американския президент Доналнд Тръмп се изтегли от ядреното споразумение със страната през май 2018 г. и реши да наложи нови санкции.

Шарафбафи е уточнил, че компанията му се интересува от всякакви самолети, които могат да бъдат доставени без нуждата от експортни лицензи от САЩ.

Веднага след падането на санкциите срещи Иран Iran Air започна агресивно да договаря нови пътнически самолети за обновяването на отчайващо остарелия си парк. Бяха сключени споразумения за доставка на 100 самолета от Airbus, 80 от Boeing и 20 от ATR.

Много малко количество от тези поръчки бе изпълнено, преди повторното спускане на санкциите от страна на САЩ. Бяха доставени едва 13 броя ATR 72, шест самолета от фамилията A320 и два A330. Нито един Boeing не бе доставен на Iran Air.

Свързани теми

Предишна публикация
Южна Корея и Испания обмислят да разменят транспортни срещу учебни самолети
Следваща публикация
МиГ-29М се разби в Египет
62 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гигантските сделки на Airbus и Boeing с Иран се провалиха

Многомилиардните сделки за продажба на пътнически самолети в Иран, които Airbus и Boeing се надяваха да реализират, са практически провалени. Това стана след като американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и фактически отново въведе икономически санкции.

ATR 72 катастрофира в Иран

При катастрофа на турбовитлов регионален самолет ATR 72-200 в Иран са загинали 65 души. Инцидентът е станал днес, 18 февруари 2018 г.

Израел отново атакува цели в Сирия

Израелските ВВС са нанесли нов удар по цели на територията на сирийската авиобаза T4, разположена в провинция Хомс. Ударът е станал днес, 9 април 2018 г.

Бизнесджет катастрофира в Иран

Турски бизнесджет Challenger 604 e катастрофирал днес, 11 март 2018 г., в централната част на Иран. При инцидента са загинали всички 11 души, които са се намирали на борда.

Израел загуби F-16I над Сирия

Израелски многоцелев изтребител F-16I Sufa e бил свален днес, 10 февруари 2018 г., сутринта след акция на сирийска територия. Това е първият свален израелски боен самолет от почти 35 години.

Меню