FAA излезе със спешна директива за летателната годност на модела 737 Max

20 прочитания

Американската авиационна администрация FAA излезе късно снощи със спешна Директива за летателна годност (Emergency airworthiness directive) за Boeing 737 Max, поради опасност от трудно контролируеми пикирания.

„Eвентуални погрешни данни от сензорите за ъгъл на атака на Boeing 737 Max могат да доведат до това, че хоризонталния стабилизатор да се отклони, вкарвайки самолета в снижаване и правейки го труден за управление”, пише в директивата на FAA.

Директивата, която влиза веднага в действие, заповядва на всички американски оператори на типа да преработят наръчниците си за летателна експлоатация, за да са сигурни, че екипажите могат да реагират правилно в подобни ситуации. Операторите имат три дни да отговорят на изискванията.

Директивата идва след катастрофата от 29 октомври 2018 г., при която 737 Max 8 на индонезийската нискотарифна авиокомпания Lion Air катастрофира малко след излитането си от Джакарта. При инцидента загинаха всички 189 души на борда на машината.

От FAA съобщават, че работят заедно с Boeing и с индонезийските власти, за да са сигурни че прилагат всички възможни мерки за повишаване на безопасността на полетите. От администрацията са съобщили, че са изпратили предупреждение към всички чужди граждански въздухоплавателни администрации, които отговарят за оператори използващи 737 Max.

Вчера Boeing излезе с препоръка за повишаване на безопасността на полетите в същата насока.

За сега разследването на катастрофата на Lion Air показва, че катастрофиралият 737 Max е имал проблеми, както със сензорите за скоростта, така и със сензорите за ъгъл на атака. Точните причини за инцидента продължават да се разследват.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция изпита успешно новия софтуерен стандарт за Rafale
Следваща публикация
Полша възстанови полетите с МиГ-29
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетите с Boeing 737 Max спряха почти навсякъде

Операциите с Boeing 737 Max спряха почти навсякъде по света, след като днес, 12 март 2019 г., голям брой оператори и авиационни администрации забраниха търговските полети с типа, до второ нареждане.

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

По-високите вносни мита няма да oскъпят значително продукцията на Boeing

Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп прокара своята идея за по-високи мита при внос на стомана и алуминии, това почти няма да се отрази на крайната цена на самолетите Boeing, но може да има ефект върху продажбите на компанията по политически причини. Това съобщава Reuters.

VietJet Air поръча 50 броя A321neo

Виетнамската нискотарифна авиокомпания VietJet Air поръча 50 броя Airbus A321neo. Меморандум за разбирателство по тази сделка бе подписан през юли по време на авиоизложението във Фарнбъроу.

Меню