FAA излезе със спешна директива за летателната годност на модела 737 Max

20 прочитания

Американската авиационна администрация FAA излезе късно снощи със спешна Директива за летателна годност (Emergency airworthiness directive) за Boeing 737 Max, поради опасност от трудно контролируеми пикирания.

„Eвентуални погрешни данни от сензорите за ъгъл на атака на Boeing 737 Max могат да доведат до това, че хоризонталния стабилизатор да се отклони, вкарвайки самолета в снижаване и правейки го труден за управление”, пише в директивата на FAA.

Директивата, която влиза веднага в действие, заповядва на всички американски оператори на типа да преработят наръчниците си за летателна експлоатация, за да са сигурни, че екипажите могат да реагират правилно в подобни ситуации. Операторите имат три дни да отговорят на изискванията.

Директивата идва след катастрофата от 29 октомври 2018 г., при която 737 Max 8 на индонезийската нискотарифна авиокомпания Lion Air катастрофира малко след излитането си от Джакарта. При инцидента загинаха всички 189 души на борда на машината.

От FAA съобщават, че работят заедно с Boeing и с индонезийските власти, за да са сигурни че прилагат всички възможни мерки за повишаване на безопасността на полетите. От администрацията са съобщили, че са изпратили предупреждение към всички чужди граждански въздухоплавателни администрации, които отговарят за оператори използващи 737 Max.

Вчера Boeing излезе с препоръка за повишаване на безопасността на полетите в същата насока.

За сега разследването на катастрофата на Lion Air показва, че катастрофиралият 737 Max е имал проблеми, както със сензорите за скоростта, така и със сензорите за ъгъл на атака. Точните причини за инцидента продължават да се разследват.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция изпита успешно новия софтуерен стандарт за Rafale
Следваща публикация
Полша възстанови полетите с МиГ-29
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing се защитава след съмнения в качеството на работа на втората линия за 787

Самолетостроителят Boeing се хвърли в защита, след като статия в авторитетния вестник New York Times описва втората линия за сглобяване на модела 787, като страдаща от тежки проблеми в качеството на работа. Това пише Flightglobal.

Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

Boeing предлага на Embraer джойнтвенчър за производство на пътнически самолети

Boeing е предложила на Embraer създаването на джойнтвенчър компания, която ще произвежда пътнически самолети, като по такъв начин се опитва да заобиколи опасенията на бразилското правителство. Това съобщава Reuters.

ВВС на САЩ отново отказаха да приемат готови KC-46

ВВС на САЩ отново отказаха да приемат готови летящи танкери Boeing KC-46A поради наличие на чужди предмети на борда на самолетите. Това е вторият случай в рамките на последните седмици.

Boeing приключва 2017 г. с 912 нетни поръчки

Американският самолетостроител Boeing приключи 2017 г. с 912 нетни поръчки и така е много вероятно да бият конкурента си от Airbus по отношение на продадени пътнически самолети за изминалата година.

Меню