Преместването на авиационния музей ще струва 13 млн. лева

16 прочитания

Преместването на Музея на авиацията от Крумово в Пловдив ще струва 13 млн. лева. Това става ясно от стенограмата на Министерски съвет от 21 ноември 2018 г., когато бе взето това решение.

Решението минава под точка 38 (последна) в дневния ред на Министерски съвет. Точката е представена не от министъра на отбраната, а от неговия заместник Атанас Запрянов.

От изложението на Запрянов става ясно, че след преместването на музея, част от експозицията му ще бъде посветена на общи военно-исторически теми, а не само на авиацията, както е в момента. Единственият аргумент, който изтъква заместник-министъра на отбраната, в полза на преместването е, че той на настоящото си място бил „трудно достъпен”.

За музея щяла да се приспособи триетажна сграда, която ще премине през съответната реконструкция. В нея се предвижда да се обособят постоянна експозиция, включително зала за космонавтиката, зала за временни изложби, детски образователен център, фондохранилище, библиотека с читалня, музеен магазин, кафене, домакински склад и помещения за администрацията.

От думите на заместник-министър Запрянов, обаче излиза, че по-голямата част от експонатите ще останат на открито. Само за малка част от тези, които са изградени от платно и дърво, щяло да има закрита част.

„Необходимите средства за проектиране и изграждане на цялостната инфраструктура, иновация на съществуващата сграда и изграждане на съответните вътрешни съоръжения и инсталации и изпълнението на проектирания експозиционен дизайн в размер на около 13 милиона лева, да се осигуряват допълнително и целево по бюджета на Министерството на отбраната в рамките на следващите бюджетни процедури при спазване изискването на Закона за публичните финанси”, казва в заключение заместник-министър Запрянов.

След заместник-министъра на отбраната се изказва финансовия министър Владислав Горанов, който заявява, че подкрепя проекта.

В заключение премиерът Бойко Борисов заявява, че „това сме го обещали на гражданите на Пловдив”. Точката е приета.

Все още няма яснота в какъв срок се планира да се реализира въпросното преместване.

Коментар търпи и споменатата сума от 13 млн. лева, като правим уговорка, че по думите на заместник-министър Запрянов, тя е приблизителна, но не става ясно кога ще има точни разчети за нея. Определено това е много сериозно количество средства, което се съсредоточава в този проект. За сега не е ясно дали МО са правили разчети за това, колко би струвало музея да се разшири на настоящото му място.

По информация на АЕРО, част от работата по преместването (разглобяване, транспорт и сглобяване на експонатите) ще бъде извършена от Военновъздушните сили, което отново повдига въпроси за паричните измерения на плановете на МО.

Безспорно е, че настоящото състояние на авиационния музей в Крумово е плачевно. Преди малко повече от две години при пожар там изгоряха два безценни експоната – единственият оцелял до наши дни български Лаз-7М и единственият запазен у нас биплан По-2. МО практически не отпускаше пари за поддръжка на експонатите, които стоят на открито.

Остава открит и въпроса какво ще се случи с настоящия терен на музея, който се намира в съседство с международното летище на Пловдив и който има много сериозен търговски потенциал.

Интересно е и как МО ще поеме този финансов удар от собствения си бюджет, предвид хроничното недофинансиране на военното ведомство и вечната липса на пари за поддръжка на техника и наемане на допълнителен персонал.

Свързани теми

Предишна публикация
Провали се обществената поръчка за доставка на Bambi Bucket за ВВС
Следваща публикация
Военният министър отхвърли възможността за увеличаване на бюджета за нов изтребител
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът гласува разрешение за преговори за покупка на F-16 (на живо)

Народното събрание започва ще гласува днес, 16 януари 2019 г. правителственото предложение за стартиране на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70 и фактическото анулиране на Инвестиционния проект, който бе гласувано през юни 2018 г. от Парламента. Отразяваме дебатите на живо.

F-16 за България – между пиленето и рязането

До края на юли 2019 г. България ще е подписала и ратифицирала договора за покупката на осем изтребителя F-16C/D Block 70. И ако политическата воля това да се случи бе предостатъчна, то остават въпросите какво се купува, за колко пари, ще има ли още разходи в близко бъдеще и каква работа ще ни свърши въпросният изтребител.

Офертите за новия изтребител са оценени, но резултатите няма да се обявяват

Офертите за нов боен самолет за българските ВВС са били оценени, но резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия няма да се съобщават. В същото време е била назначена и политико-военната група, която ще довърши процеса. Информацията бе потвърдена за АЕРО от МО.

Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, който вчера, 21 август 2018 г., мина през далекопровод, като правилни. Това заяви той днес пред bTV.

Министър Каракачанов: Цените на F-16 не ни удовлетворяват, преговорите продължават

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че част от ценовите предложения свързани с покупката на изтребителите F-16 не удовлетворяват българската страна, преговорите продължавали, но на масата стояли всички възможни опции, включително прекратяване на проекта и преговори с други. Това каза той днес, 14 май 2019 г., в ефира на БНР.

Меню