Нигерия получава 12 Super Tucano

21 прочитания

Sierra Nevada получи поръчка от Пентагона за построяването на 12 леки ударни турбовитлови самолети A-29 Super Tucano за нигерийските ВВС.

Поръчката е на стойност $329 млн. и включва доставката на самите самолети, както и наземно техническо оборудване, системи за обучение, системи за планиране и дебрифинг на мисиите и други съпътстващи стоки и услуги.

Доставката на 12 самолета ще приключи през май 2024 г.

Държавният департамент даде разрешение за експорт на A-29 Super Tucano през август 2017 г. Тогава бе обявено, че сделката ще е на стойност $593 млн. Разликата явно идва от това, че не всичко по нея ще бъде доставено от Sierra Nevada.

Самолетите Super Tucano ще се използват от нигерийските ВВС за борба с ислямските фундаменталисти от Боко Харам, както и за спрявяне с контрабандата и пиратството в Гвинейския залив.

Общо 17 страни експлоатират или ще експлоатират около 200 броя A-29 Super Tucano. Турбовитловата машина има две вградени 12,7-mm картечници и широк набор от управляемо и неуправляемо въоръжение. Тя е проектирана от бразилската компания Embraer, но има и производствена линия в САЩ, която се управлява от Sierra Nevada и която поема поръчките, които са направени през американското правителство

ВВС на САЩ в момента разглеждат опцията за покупката на Super Tucano, както и на Beechcraft AT-6 Wolverine за изпълняване на ударни и разузнавателни задачи срещу противник без тежки системи за ПВО. Поръчката може да достигне до няколкостотин броя, като самолетите ще са евтина алтернатива на F-15, F-16 и F-35. Договорът може да бъде сключен в края на 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Лед по пистата попречи на румънските F-16 да се включат в парада по случай националния празник на страната
Следваща публикация
Тайван се интересува от F-16V
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Paramount Group стартира серийното производство на AHRLAC

Южноафриканската компания Paramount Group обяви, че стартира серийното производство на лекия разузнавателно-ударен самолет Mwari, който е известен още с абривиетурата AHRLAC (Advanced High Performance Reconnaissance Light Aircraft).

M-346FA Fighter Attack

Платена публикацияГеополитическата ситуация в Източна Европа е по-сложна от всякога и много от страните-членки на…

Филипините купуват шест Super Tucano

Филипините са сключили договор с бразилската компания Embraer за доставката на шест леки витлови бойни самолета A-29 Super Tucano. Това обяви компанията днес, 30 ноември 2017 г.

Афганистан ще получи още шест Super Tucano

Афганистан ще получи допълнителни шест леки бойни самолети A-29 Super Tucano. Сделката бе обявена на 25 октомври 2017 г. Машините ще се сглобяват от американската компания Sierra Nevada Corporation (SNC) и се финансират от американското правителство.

Меню