Нигерия получава 12 Super Tucano

19 прочитания

Sierra Nevada получи поръчка от Пентагона за построяването на 12 леки ударни турбовитлови самолети A-29 Super Tucano за нигерийските ВВС.

Поръчката е на стойност $329 млн. и включва доставката на самите самолети, както и наземно техническо оборудване, системи за обучение, системи за планиране и дебрифинг на мисиите и други съпътстващи стоки и услуги.

Доставката на 12 самолета ще приключи през май 2024 г.

Държавният департамент даде разрешение за експорт на A-29 Super Tucano през август 2017 г. Тогава бе обявено, че сделката ще е на стойност $593 млн. Разликата явно идва от това, че не всичко по нея ще бъде доставено от Sierra Nevada.

Самолетите Super Tucano ще се използват от нигерийските ВВС за борба с ислямските фундаменталисти от Боко Харам, както и за спрявяне с контрабандата и пиратството в Гвинейския залив.

Общо 17 страни експлоатират или ще експлоатират около 200 броя A-29 Super Tucano. Турбовитловата машина има две вградени 12,7-mm картечници и широк набор от управляемо и неуправляемо въоръжение. Тя е проектирана от бразилската компания Embraer, но има и производствена линия в САЩ, която се управлява от Sierra Nevada и която поема поръчките, които са направени през американското правителство

ВВС на САЩ в момента разглеждат опцията за покупката на Super Tucano, както и на Beechcraft AT-6 Wolverine за изпълняване на ударни и разузнавателни задачи срещу противник без тежки системи за ПВО. Поръчката може да достигне до няколкостотин броя, като самолетите ще са евтина алтернатива на F-15, F-16 и F-35. Договорът може да бъде сключен в края на 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Лед по пистата попречи на румънските F-16 да се включат в парада по случай националния празник на страната
Следваща публикация
Тайван се интересува от F-16V
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Афганистан ще получи още шест Super Tucano

Афганистан ще получи допълнителни шест леки бойни самолети A-29 Super Tucano. Сделката бе обявена на 25 октомври 2017 г. Машините ще се сглобяват от американската компания Sierra Nevada Corporation (SNC) и се финансират от американското правителство.

ВВС на САЩ продължават да проучва покупката на лек ударен самолет

ВВС на САЩ ще продължат да проучват варианти за придобиване на лек ударен самолет, като експериментите ще продължат и през това лято, но вече само с два самолета – Textron AT-6 Wolverine и Sierra Nevada/Embraer A-29 Super Tucano.

Меню