Лед по пистата попречи на румънските F-16 да се включат в парада по случай националния празник на страната

87 прочитания

Силно заледената писта на авиобаза Фетещ е попречил на румънските изтребители F-16 MLU да се включат във военния парад по случай националния празник на северната ни съседка 1 декември. Това съобщава местното авиационно издание Aviatia Magazin.

Парадът, който се проведе днес, 1 декември 2018 г. сутринта в столицата Букурещ бе посветен на 100-годишнината от т.нар. „Велико обединение”, при което Румъния получава областта Трансилвания от разгромената през Първата световна война Австро-унгарска империя.

На телевизионните зрители е било съобщено, че румънските F-16 не са могли да излетят заради атмосферните условия във Фетещ, но Aviatia Magazin уточнява, че макар и формално това да е било така, реалната причина е била дебела ледена покривка на пистата.

Изданието съобщава, че в последните дни е вървяло усилено почистване на полосата, но тя така и не е могла да бъде докарана до възможност за летателни операции с F-16. Aviatia Magazin посочва добре известният факт, че пистите за F-16 трябва да са идеално почистени, а глътването на парче лед е могло да докара до сериозни повреди.

Много ниските температури, високата влажност, силни ветрове и равнинния терен на който е разположена авиобазата Фетещ са довели до непрекъснато трупане на лед в последните дни, с който състава на базата не е могъл да се справи.

В късния следобед все пак пистата е била преведена във вид, който ѝ позволява да бъде използвана и румънските F-16 са се включили във военния парад в трансилванския град Алба Юлия.

В същото време, по неизвестни причини, е било взето решение в парада над Букурещ да не се включат румънските МиГ-21 Lancer, така единствените бойни самолети, които са прелетели на парада са били два канадски изтребители CF-18, които в момента изпълняват „ер полисинг” от авиобазата Михаил Когалнечану до Констанца.

Между септември 2016 и септември 2017 г. румънските ВВС получиха 12 употребявани изтребители F-16 MLU от Португалия, но с логистичен пакет от САЩ. Машините са в състава на 86-та авиобаза. Страната обяви, че планира да вземе още пет F-16 от Португалия, а след това да търси покупката на други 36 машини от същия тип.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът се гневи, че „те” нито нови самолети са купували, нито старите са ги ремонтирали.
Следваща публикация
Нигерия получава 12 Super Tucano
87 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Мароко инвестира в още F-16 и модернизация на старите

Мароко планира да инвестира близо $5 млрд. в придобиването на нови F-16 и модернизация на старите си машини от този тип. Това се чете в уведомление на агенцията за военно-техническо сътрудничество (DSCA) на Пентагона до Конгреса на САЩ.

Министър Каракачанов заяви, че при изгодни условия ще вземе употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предпочита новопроизведен изтребител, но ако условията са особено изгодни, той ще вземе употребяван боен самолет. Това каза той днес, 2 май 2018 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че новите F-16 са прекрасни самолети, които обаче са много скъпи, а в нашия случай са избрани непрозрачно. Това заяви той днес, 22 декември 2018 г. в предаването „Годината” по „Дарик”.

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Гърция модернизира около 120 от своите F-16

Гърция ще модернизира около 120 от своите изтребители F-16C/D до стандарта F-16V. Това стана ясно днес, 17 октомври 2017 г., по време на визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в САЩ.

Меню