Нов успеше тест за New Shepard

80 прочитания

Ракетата New Shepard на Blue Origin извърши успешен безпилотен суборбитален полет днес, 13 октомври 2020 г. Това бе първият полет за годината.

Ракетата бе изстреляна от площадката Ван Хорн в Западен Тексас. Стартът бе в 09,36 часа местно време (16,36 часа българско време). Ракетата се държа перфектно в рамките на полета и достигна височина от около 105 km, малко повече от 4 минути след старта. Преди това от нея се отдели херметичната капсула, предназначена за космическите туристи.

Ракетата New Shepard се приземи самостоятелно използвайки комбинация от въздушни спирачки и работа на бордния двигател BE-3. Три минути след това, недалеч, се приземи меко и капсулата, която използва парашути.

Това е първият тестов полет за New Shepard от декември 2019 г. Общо до момента са направени 13 полета. Първоначално изпитанието трябваше да се осъществи на 24 септември, но тогава стартът бе отложен заради лоши метеорологични условия, а след това се появиха и технически трудности.

По време на днешния полет в херметичната кабина се намираха няколко научни и технически експеримента, част от които на NASA. Други експерименти бяха в нехерметичната част на капсулата. Един от тях се е отнасял към разработката на система за прецизно кацане на Луната.

Ракетата за многократно използване New Shepard ще изстрелва капсула с шестима пасажери по балистична траектория за кратък суборбитален полет. Пасажерите ще изпитват безтегловност в рамките на една – две минути и ще се намират на височина от над 100 km. Капсулата има шест големи илюминатора, които ще дават възможност на космическите туристи да се насладят на Земята от космоса.

Големият въпрос е, кога това ще се претвори в реалност. В началото на 2019 г. основателят на Blue Origin Джеф Безос намекна, че първите пасажери ще се возят на New Shepard към края на 2020 г. В началото на годината, обаче от компанията съобщиха неофициално, че планират да извършат поне още три – четири безпилотни теста, преди да стартират изпитанията с хора на борда. Подобно бе и посланието от днешния уебкаст на изстрелването – нужни са още няколко изпитателни полета без екипаж.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият регулярен полет на Crew Dragon се отлага
Следваща публикация
Успешен старт на Союз МС-17 и свръхбързо скачване с МКС
80 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing тества спасителната система на Starliner

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.

Полетът на Союз-33

През април 1979 г. Георги Иванов става първият български гражданин напуска пределите на родната ни планета. Мисията на съветския космически кораб „Союз-33“ до орбиталната станция „Салют-6“, обаче за малко не се превръща в трагедия. Какво се е случило тогава?

Лошото време отложи старта на Crew Dragon за събота

Лошите метеорологични условия попречиха на Crew Dragon да бъде изстрелян днес, 27 май 2020 г. от космическия център Кенеди. Следващият опит за старт ще бъде направен тази събота, 30 май.

Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

Меню