Япония обяви плановете си за модернизация на изтребителната си авиация

44 прочитания

Япония обяви амбициозни планове за обновяване на изтребителната си авиация, които включват покупка на още F-35, доработка на два вертолетоносача за да могат да поемат на борда си F-35B, модернизация на част от наличните F-15 и инвестиции в създаване на изтребител от следващо поколение. Това съобщава Aviation Week.

Основната част на японската програма е свързана с покупката на допълнителни 105 изтребителя от следващо поколение F-35, които ще допълнят вече заявените 42 машини от този тип. В новата партида Япония ще се откаже от локалното сглобяване на изтребителя, с цел минимизация на разходите.

От допълнителните 105 изтребителя, 42 ще са от варианта със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B, останалите 63 ще са от варианта с конвенционално излитане и кацане F-35A.

Двата вертолетоносача от клас Izumo ще бъдат преработени, така че да могат да използват F-35B. На всеки от корабите ще може да взима на борда си 18 броя F-35B. За да се избегнат усложнения от конституционно естество, корабите няма да бъдат наричани самолетоносачи, а многофункционални ескортни съдове.

Основната задача на нова японска палубна авиация ще е осигуряване на противовъздушна отбрана на южните райони на страната, които се състоят от множество малки острови в Японско море, които имат недостатъчно самолетни писти и са уязвими от въздушни атаки. Япония не разполага със самолетоносачи от края на Втората световна война.

Между 2019 и 2023 г. ще бъдат купени 27 броя F-35A и 18 броя F-35B, a в следващите години ще бъдат договорени още 44 броя F-35A и 24 F-35B.

105-те F-35 ще бъдат използвани за замяна на 99 от най-старите F-15, които се експлоатират от ВВС на Япония.

В същото време в периода 2019 – 2023 г. ще започне финансирането на проекта за създаване на японски боен самолет от следващо поколение, който трябва да влезе на въоръжение след 2030 г. С това фактически се решава, че страната ще разработи машината сама, а няма да работи в сътрудничество с чужди държави.

След 2019 г. ще започне работа и по програма за модернизация на част от останалите F-15. Самолетите ще получат нови радари и ново въоръжение. До края на 2023 г. през тази модернизационна програма трябва да преминат 20 изтребители, а след това да се поддържа темп на модернизация от шест самолета годишно. Така около 100 броя от този тип ще продължат да се използват поне до 2030 г., а вероятно и след това.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя първият сериен H160
Следваща публикация
Унгария се сдоби със завод на Airbus Helicopters
44 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Беларус получи първите два Су-30СМ

Първите два многоцелеви изтребителя Су-30СМ предназначени за беларуските ВВС бяха официално получени днес, 13 ноември 2019 г. Това съобщи беларуското МО.

Индийски МиГ-21 се разби

С пореден загубен МиГ-21 могат да се „похвалят” индийските ВВС. Инцидентът е станал днес, 25…

Все още няма договор за Су-35 с Египет

Процесът по продажба на Су-35 е напреднал, но все още няма подписан договор. Това е съобщил днес, 26 март 2019 г. заместник-директорът на „Рособоронэкспорт” Сергей Корнев, цитиран от „Интерфакс”.

Меню