Армения купува Су-30СМ

1K прочитания

Армения е купила от Русия многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това са съобщили от арменското военно министерство в отговор на запитване от руски медии.

„Република Армения е подписала съответната документация по сделката за покупка на руски изтребители Су-30СМ”, се казва в съобщението на арменското МО.

От арменското МО са отказали да съобщават информация за броя поръчани машини и стойността на сделката, тъй като в момента те се явявали секретна информация, която ще бъде разкривана на следващи етапи в реализацията на договора.

В началото на декември 2018 г. арменският военен министър Давид Тоноян бе заявил пред журналисти, че сделката за покупка на Су-30 е пред финализиране. Той каза още и че се върви към сключване на допълнителни сделки за доставка на руско въоръжение за страната му.

През миналото лято руският вестник „Коммерсанъ”  бе съобщил, че предварителен договор за покупката на Су-30СМ от Армения има сключен от 2012 г., но реализацията му е била невъзможна, поради липса на финанси от арменската страна. Договорът е бил за една ескадрила (вероятно 12 самолета), а работата по него е била възстановена през 2018 г.

Армения става третата страна от бившия СССР, която купува Су-30СМ. Самолети са поръчани още от Казахстан (получени са 12 бройки до момента) и Беларус, които чакат доставките си през 2019 г.

Су-30СМ е фактически вариация на индийския Су-30МКИ, като при първите серийни самолети за руските ВКС бе запазено голяма част от вносното оборудване от Франция, Индия и Израел, което се влага във варианта МКИ. В последствие то бе подменено до известна степен.

Арменските ВВС в момента не разполагат с изтребители, а имат само една ескадрила Су-25, учебни самолети L-39 и Як-52, както и вертолети Ми-2, Ми-8 и Ми-24.

Свързани теми

Предишна публикация
Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата
Следваща публикация
Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Покупката на изтребители е фарс

През юли Словакия избра да купи 14 броя F-16 Block 70/72 на стойност от малко под €1,6 млрд. Ситуацията там придоби неочакван обрат, когато на 30 ноември 2018 г. словашкото МО съобщи, че е подписало договори за покупката, а по-късно същия ден министър-председателя на страната заяви, че тези договори са невалидни, защото не те не са били съгласувани. Индикациите, че вътре в коалиционното словашко правителство има много противоречия, включително и за покупката на изтребители, са много.

Появиха се подробности за модернизацията на Mirage 2000 в ОАЕ

Модернизацията на изтребителите Mirage 2000 от състава на ВВС на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще бъде доста сериозна и ще включва подмяна на повечето ключови системи на изтребителя. Това съобщава Forecast International.

Катар получи първия F-15QA

На церемония провела се на 25 август 2021 г. Катар получи официално своя първи многоцелев…

Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично е настоял сделката за покупката на осемте изтребителя F-16 да бъде платена веднага и на куп. Това каза той днес, 18 юли 2019 г., пред българските посланици, които бяха събрани в София на традиционна среща.

Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.

Меню