САЩ обмислят да спрат обучението на турските пилоти на F-35

573 прочитания

Съединените щати сериозно обмислят да прекратят обучението на турските пилоти, които тренират на F-35. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

САЩ и Турция спорят около доставката на руските зенитно-ракетни комплекси С-400 вече над една година, като нещата вече опират до излизане на Турция от програмата F-35 в която тя е партньор.

Два независими източника, които са запознати с програмата F-35, са заявили за Reuters, че САЩ обмисля да прекрати обучението на турските пилоти, но финалното решение все още не е взето.

Още през миналата година Турция получи своите първи F-35, които останаха в САЩ и се използват за обучение на инженерно-техническия състав и на летателния състав в авиобаза Люк, Аризона. Точно тези процеси в момента САЩ обмисля да прекрати. От държавния департамент на САЩ и Пентагона са отказали коментари.

Новината идва на фона на изказване на турския военен министър от 22 май, че турски военни са вече започнали да се обучават да работят на С-400.

САЩ вече на няколко пъти заяви в прав текст, че Турция не може да притежава С-400 и в същото време да е част от програмата F-35. Страната не само, че планира да купи поне 100 F-35A плюс още около 20 F-35B, но и местната авиационна индустрия има не малък дял в работата по програмата.

Ако Турция действително бъде отстранена от програмата F-35, това ще е най-сериозната криза в отношенията ѝ със САЩ в последните десетилетия. Проблемите между двете страни, обаче далеч не се простират само около покупката на С-400, който по-скоро е конкретен повод за влошаване на отношенията.

Още в края на март САЩ спряха доставката на оборудването за F-35 в Турция, ход който се разглежда, като първа стъпка към извеждане на страната от програмата.

В същото време, на 23 май, Комисията по отбрана в Конгреса на САЩ прие проектозакон, който забранява доставките на F-35 в Турция, както и предоставяне на оборудване, интелектуална собственост и съпътстващи стоки и услуги свързани с програмата. Документът трябва да бъде одобрен от двете камери на Конгреса. Подобно нещо бе прието и през миналата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35
Следваща публикация
Догодина Русия ще поръча модернизирани Ка-52
573 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белият дом: F-16 предлага най-добрите възможности

Ден преди Министерски съвет да гласува решението за стартиране на преговори за покупка на F-16, от Белия дом излязоха с нарочно съобщение по темата за новия изтребител. Съобщението бе разпространено от посолството на САЩ в България.

Китай обяви J-10C за боеготов

Китайските ВВС са обявили, че многоцелевият изтребител J-10C е достигнал пълно ниво на боеготовност. Това съобщава държавното англоезично издание China Daily.

Общата цена за придобиването на F-35 се стабилизира

Общата цена за придобиването и разработка на 2456 броя F-35 предназначени за въоръжените сили на САЩ се е стабилизирала на ново от $406,1 млрд. Това съобщава агенция Bloomberg на база доклад на Пентагона, с който разполага.

Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е възможно цялото производство на F-35 да бъда съсредоточено в САЩ, за да се избегне зависимостта на страната му от външни доставчици. Това каза той вчера, 14 май 2020 г., в интервю за Fox Business.

Меню