САЩ обмислят да спрат обучението на турските пилоти на F-35

574 прочитания

Съединените щати сериозно обмислят да прекратят обучението на турските пилоти, които тренират на F-35. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

САЩ и Турция спорят около доставката на руските зенитно-ракетни комплекси С-400 вече над една година, като нещата вече опират до излизане на Турция от програмата F-35 в която тя е партньор.

Два независими източника, които са запознати с програмата F-35, са заявили за Reuters, че САЩ обмисля да прекрати обучението на турските пилоти, но финалното решение все още не е взето.

Още през миналата година Турция получи своите първи F-35, които останаха в САЩ и се използват за обучение на инженерно-техническия състав и на летателния състав в авиобаза Люк, Аризона. Точно тези процеси в момента САЩ обмисля да прекрати. От държавния департамент на САЩ и Пентагона са отказали коментари.

Новината идва на фона на изказване на турския военен министър от 22 май, че турски военни са вече започнали да се обучават да работят на С-400.

САЩ вече на няколко пъти заяви в прав текст, че Турция не може да притежава С-400 и в същото време да е част от програмата F-35. Страната не само, че планира да купи поне 100 F-35A плюс още около 20 F-35B, но и местната авиационна индустрия има не малък дял в работата по програмата.

Ако Турция действително бъде отстранена от програмата F-35, това ще е най-сериозната криза в отношенията ѝ със САЩ в последните десетилетия. Проблемите между двете страни, обаче далеч не се простират само около покупката на С-400, който по-скоро е конкретен повод за влошаване на отношенията.

Още в края на март САЩ спряха доставката на оборудването за F-35 в Турция, ход който се разглежда, като първа стъпка към извеждане на страната от програмата.

В същото време, на 23 май, Комисията по отбрана в Конгреса на САЩ прие проектозакон, който забранява доставките на F-35 в Турция, както и предоставяне на оборудване, интелектуална собственост и съпътстващи стоки и услуги свързани с програмата. Документът трябва да бъде одобрен от двете камери на Конгреса. Подобно нещо бе прието и през миналата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35
Следваща публикация
Догодина Русия ще поръча модернизирани Ка-52
574 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35 ако цената на поддръжката не падне

ВВС на САЩ може да се откажат от 1/3 от потенциалното количество F-35A ако Lockheed Martin не намали цената за експлоатация на изтребителя с поне 38%. Това се казва в доклад на Пентагона с който разполага информационната агенция Bloomberg.

Катар заяви желание да купи Eurofighter

Катар даде заявка за покупката на 24 броя многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това страна след като днес, 17 септември 2017 г., бе подписано писмо за намерение (LOI) за сделката.

Румъния подписа за още пет португалски F-16

Румънският военен министър Николае-Йонел Чюка подписа със своя португалски колега Жоао Гомес Кравиньо договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16. Това стана на 27 януари 2020 г. в португалската авиобаза Монте Реал.

Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

Словакия избира нов изтребител до края на годината

До края на годината Словакия трябва да избере своя нов изтребител. Изборът ще бъде между новопроизведен F-16 и нови Gripen. Машините ще заменят сега използваните МиГ-29. Това е заявил военният министър на страната, цитиран от Reuters.

Меню