Рекорден прием в Долна Митрополия за 2019 г.

9K прочитания

Рекордните 15 курсанти по специалност „летец-пилоти” ще приеме през 2019 г. Националният военен университет (НВУ) „Васил Левски”. Това се чете в заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 8 януари 2019 г.

Местата за „летец-пилот” са 15, като това е най-голямата бройка курсанти по тази специалност в последното десетилетие.

Приемът включва и три места по специалност „Ръководител на въздушното движение”. Обявени са и 14 места по различни инженерни специалности – четири места за специалност „Летателни апарати и авиационни двигатели“, три места за специалност „Авиационни, електроприборни и автоматични системи“, три места за специалност „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“ и четири места за специалност „Летищно осигуряване“.

Освен това е обявен и прием за четири човека по специалност „Радио-технически войски” и 10 човека по специалност „Зенитно-ракетни войски”. Те също са в интерес на ВВС.

Кандидатите трябва да имат завършено средно образование, да са годни за военна служба, да са български граждани и да нямат друго гражданство, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и да не страдат от психическо заболяване.

Кандидатите трябва да са с минимален ръст 150 cm и минимално тегло 50 kg за мъжете и минимален ръст 150 cm и минимално тегло 48 kg за жените, а тези за специализация „летец-пилот” да бъдат с максимален ръст 185 cm и максимално тегло 80 kg.

Кандидатите трябва да не са по-възрастни от 27 години към 31 декември 2019 г. Тези, които надхвърлят въпросната възраст все пак могат да бъдат допуснати до изпити след разрешение на министъра на отбраната.

Кандидатите полагат общообразователен тест, писмен тест по английски, френски или немски език – по избор и изпит за физическа годност. Също така преминават през психологическа оценка за пригодност за военна служба и медицинско освидетелстване.

През миналата година Министерство на отбраната имаше трудности да намери достатъчно кандидати за специалност „летец-пилот”, както и за още шест специалности, което наложи да се пуска допълнителен прием. Прави впечатление, че през тази година драстично е вдигната максималната възраст на която може да са курсантите при постъпването им в НВУ. До сега ограничението беше 23 години, но вече е 27.

Свързани теми

Предишна публикация
Цветанов обеща в САЩ договор за F-16 до средата на годината
Следваща публикация
Посланик Рубин: Не е имало натиск от САЩ към България за покупката на F-16
9K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево

На 11 януари 2018 г. в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от авиобазата.

Меню