Pilatus спира производството на PC-6

13 прочитания

Швейцарският производител Pilatus обяви, че спира производството на еднодвигателния турбовитлов самолет PC-6 Porter. Това съобщиха оттам днес, 28 август 2017 г.

Моделът PC-6 се намира в производство без прекъсване от 1959 г. насам. Според Pilatus моделът ще се произвежда до началото на 2019 г., а нови поръчки ще се приемат до средата на 2018 г., което ще даде възможност машината да бъде поръчана от нови клиенти. Компанията също гарантира, че ще извършва техническа поддръжка на PC-6 минимум 20 години след края на производството му.

Швейцарският производител обяснява, че PC-6 в момента дава малко възможност за обновяване и той все повече изостава от високотехнологичното производство на новите модели на компанията. Компанията обяснява и че производството на новия бизнесджет PC-24 изисква все повече внимание. Работниците заети с PC-6 щели да бъдат пренасочени към други позиции в Pilatus.

До момента са сглобени около 500 броя PC-6 в завода на компанията в Станс, плюс малко под 100 сглобени в САЩ по лиценз от Fairchild Hiller. В последните години са произвеждани по под 10 самолета годишно.

Базовият PC-6 снабден с бутален двигател полита на 4 май 1959 г., но производството му бързо е спряно за сметка на версията с газотурбинен двигател, която полита през май 1961 г.

Машината е известна с изключително съкратената си дистанция за излитане и кацане. С полезен товар от 1200 kg, PC-6 има нужда от 195 m за приземяване и 130 m за излитане. Самолетът запазва високите си характеристики за излитане и кацане, дори на големи надморски височини. През годините PC-6 е експлоатиран от над 25 въздушни армии, повечето от които все още експлоатират типа. Самолетът остава и изключително популярен за хвърляне на парашутисти.

Свързани теми

Предишна публикация
Ураганът Харви затвори и двете летища на Хюстън
Следваща публикация
Австрия търси нови леки многоцелеви вертолети
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

PC-9M борд 665 се върна след основен ремонт в Швейцария

Турбовитловият учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-9M с борден номер 665 се завърна днес, 12 февруари 2019 г., след основен ремонт в Швейцария. Машината беше тежко повредена при аварийно кацане през ноември 2010 г.

МО пусна обществена поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на до четири леки витлови учебно-тренировъчни самолети за нуждите на ВВС. Това става с решение на военния министър Красимир Каракачанов, подписано на 9 септември 2019 г., и публикувано днес, 13 септември.

Франция получи първия PC-21

Франция получи първия турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-21. Машината е пристигнала на 30 август 2018 г. и е част от договор за цялостна подмяна на системата за обучение във френската военна авиация.

Меню