Президентът Радев: Политиците не трябва да се крият зад хората с пагон

19 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обвини политиците, че се опитват да се скрият зад гърбовете на военните, по отношение на избора на нов изтребител за ВВС. Това каза той днес, 12 октомври 2017 г., в интервю излъчено по БНТ1.

„Експертите изкарват резултат от една прозрачна и обективна процедура, но това не съвпада с мнението на политиците и те веднага започват да обвиняват хората с пагон. И започва връщане на процедурите, притискане, докато хората с пагон не извадят решението на политиците. Не им отива да се крият зад гърба на другите”, заяви президентът Радев.

Според президента въпросът за придобиването на нов изтребител е политически и технически, като е важно да се намери точния баланс между това за какво служи военно-техническата експертиза и как се взима политическо решение.

„Мога да дам пример от цивилизована държава, като Швейцария. Там военната експертиза подреди самолетите първи, втори и трети, но политиците казаха, благодарим ви, но политическите и икономическите интереси на страната налагат да вземем самолета класиран трети, защото индустриалното сътрудничество, което се предлага е важно за държавата като цяло. Това е честният и открит политически подход. При нас не става така”, заяви президентът, явно визирайки сериозните аспирации на част от ГЕРБ, включително и председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, към американската оферта за F-16.

Радев индиректно коментира и обвиненията, че един от предлаганите изтребители не отговаря на стандартите на НАТО.

„Мога да гарантирам категорично, че тези три типа самолети, които останаха в конкурса отговарят на минималните военни изисквания и изискванията за съвместимост на НАТО. Всичко друго е спекулация. Защо правим конкурси, ако тези самолети не отговарят на изискванията? Трябва да търсим оптималното, а не предубеденото решение. И мисля, че тук управляващите демонстрираха некомпетентност по въпроса. Те даже се отметнаха и от собствените си подписи под процедурите, които показват сроковете и условията, за избор на този самолет”, обяснява бившият командир на ВВС.

Президентът разкритикува индиректно и т.нар. „Комисия „Gripen” в Народното събрание, като отбеляза, че никой не иска от политиците да са са експерти по съвременна и сложна бойна техника и по способите за нейното използване. Трябват обаче минимални познания по доста сложния процес на избор, по законовите уредби, които го регламентират и по принципите на проектното управление.

„Срещу президентството беше хвърлена цяла една парламентарна комисия. Правеха се внушения за лобизъм и корупция. Тези хора даже нямат доблестта да отправят директни обвинения – не за 5 млн., а една стотинка дори, защото знаят, че ще бъдат осъдени. Затова те фабрикуват внушения, които за съжаление се приемат лековерно от медиите”, каза президента, визирайки обвиненията, които бяха направени срещу него от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров.

Радев коментира, че атаките по изтребителния въпрос срещу него са станали изключително остри в момента, в който той е казал, че няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта И са се засилили още, когато излезе предложението президентът да назначава ръководството на антикорупционния орган.

Радев каза, че не приема изказвания на чужди посланици по работата на български институции, когато представляват заинтересована страна. Президентът визира изказване на американския посланик, който заяви, че страната ни много трябва да внимава какъв изтребител купува.

„Необходим е ремонт за МиГ-29, но обхватът на този ремонт трябва да бъде определен след решението за доставка на нов изтребител – кога и как той ще влезе на въоръжение. Ако сега дадем пари за ремонт на всички МиГ-29 и освен това ги модернизираме, това ще изяде огромен ресурс, който следва да иде за превъоръжаване. Ако това стане, гарантирам ви, че много дълго време няма да имаме нов изтребител, а вместо това ще имаме самолети, които са далеч от бойните възможности на модерните изтребители”, каза Радев, с което фактически критикува желанията на военния министър Каракачанов за изливане на големи средства в ремонт и модернизация на наличната съветска авиационна техника.

Според президента, сигурността е приоритет, особено в такива несигурни времена, когато около нас се водят войни. Той заяви, че е лесно да печелиш избори, докато говориш за пенсии, като те са изключително важно, но за да има пенсии в една държава, тя трябва да бъде стабилна и суверенна.

„Закъсняхме много с целия процес на модернизация на българската армия. Но този процес трябва да е разумен. Аз не защитавам определен самолет, а този разумен и добре структуриран процес, който доведе до определен избор. Хората с пагон ще летят на тези самолети, хората с пагон ще залагат живота си, а не лобистите. И съвсем не е без значение, дали самолетът е нов или е 35-годишен, на цената на нов”, каза в заключение президентът Румен Радев.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС отбелязват празника си на 16 октомври
Следваща публикация
Ден на отворените врати във Враждебна
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев разкритикува инвестициите в МиГ-29 за сметка на новия изтребител

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев критикува индикациите идващи от МО за продължаване на инвестициите в поддръжката на МиГ-29 и забавянето на придобиването на нов боен самолет за ВВС. Това направи той днес, 21 август 2017 г., по време на посещението си в базата на ВМС Атия.

МО търси пиросредства за военната авиация

Министерство на отбраната пусна на 17 януари 2018 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на пиросредства в интерес на бойната авиация на България. Стойността на договора може да достигне до 1,05 млн. лева без ДДС.

Т-50 официално ще получи индекса Су-57

Главнокомандващият ВКС на Руската федерация генерал-полковник Виктор Бондарев съобщи, че серийните изтребители Т-50 ще получат…

Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево

Летателният състав в авиобаза Граф Игнатиево не знаел какво се случва с 10-те двигателя, които били доставени от Русия и това породило напрежението в базата. Такава версия изказа днес, 26 октомври 2017 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Канада ще експлоатира CF-18 до към 2032 г.

Канада смята да оперира със своите остарели изтребители CF-18 поне още около 15 години. До сега страната планираше тези самолети да се пенсионират около 2025 г. Това съобщава канадския вестник National Post.

Меню