Китай успешно изстреля мисия към Луната

146 прочитания

Китай успешно изстреля космически апарат, който има за задача да върне проби от почвата на Луната. Това стана вчера, 23 ноември 2020 г.

Апаратът наречен Chang’e 5 бе изстрелян от космодрума Венчан, намиращ се на китайския остров Хайнан. Това стана в 04,30 часа местно време на 24 ноември (22,30 часа на 23 ноември българско време) с ракета носител Chang Zheng 5 (CZ-5).

Chang’e-5 има стартова маса от около 8,2 тона. Стартът му бе успешен, като той бе изведен на орбита, която ще го отведе до Луната след около 112 часа полет. От китайската космическа агенция CNSA съобщиха, че апаратът успешно е разгърнал слънчевите си панели и функционира нормално в космоса.

Общ вид на Chang’e-5

Очаква се апаратът да влезе на лунна орбита около 27 ноември, след което спускаемият апарат ще се отдели и ще се приземи около планината Рьомкер в Океана на Бурите. Той трябва да се приземи меко, след което да започне да сондира почвата и да събере общо около два килограма почва от дълбочина до 2 m. След това част от спускаемият апарат ще се изстреля обратно на лунна орбита, където ще се срещне с Chang’e-5. Там пробите ще бъдат прехвърлени в спускаема капсула.

Графика показваща отделните етапи на мисията на Chang’e-5

Апаратът ще се насочи към Земята, като на дистанция около 5000 km от Chang’e-5 ще се отдели спускаемата капсула. За да намали скоростта си, тя ще навлезе под кос ъгъл, ще „отскочи” веднъж от атмосферата и след това ще навлезе в нея с по-малак скорост. Маньовърът вече бе тестван през 2014 г. с експерименталния апарат Chang’e 5-T1.

Очаква се спускаемата капсула да се приземи в района на Вътрешна Монголия около 17 декември 2020 г. Лунните проби след това ще бъдат прехвърлени в специална лаборатория, където ще се проведе тяхното изследване.

Ако мисията е успешна, Китай ще се нареди до САЩ и СССР, като страна която е върнала на Земята проби от лунната повърхност. САЩ направиха това между 1969 и 1972 г. с пилотираните мисии Apollo, а Съветския съюз в рамките на автоматични мисии Луна-16/20/24 между 1970 и 1976 г.

Смята се, че повърхността в района, в който Китай иска да приземи своя апарат, е много по-млада от районите, от които са съветските и американски проби, което ще даде ценни данни за по-новата геологична история на Луната.

Паралелно с Chang’e-5 се работи по аналогичния апарат Chang’e-6. Той трябва да е резервен в случай на провал на сегашната мисия. Ако това се случи, той ще бъде изпратен за да изпълни същата задача, но ако Chang’e-5 е успешен, то следващата сонда ще бъде изпратена на Южния полюс на Луната около 2023 г. За 2024 г. се планира изстрелването на апарата Chang’e-7, който също ще изследва района на Южния лунен полюс.

Спекулира се, че доста усложнения метод, по който работи Chang’e-5 (с множество отделни части на апарата, които извършват сложни маневри), е с цел да се проверят технологиите за бъдеща пилотируема китайска мисия до Луната.

Свързани теми

Предишна публикация
Rocket Lab успешно върна първата степен на Electron
Следваща публикация
Старт номер 100 на Falcon 9 мина успешно
146 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing тества спасителната система на Starliner

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.

Нов успешен полет за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши нов успешен безпилотен тест. Петнадесетият пореден изпитателен…

Stratolaunch Systems Corporation прекратява дейността си

Компанията Stratolaunch Systems Corporation, която създаде и се готвеше да оперира едноименния гигантски самолет Stratolaunch прекратява дейността си. Това съобщава Reuters, цитирайки няколко източника запознати с процесите в компанията.

Virgin Galactic достигна до космоса

Ракетоплана VSS Unity на компанията Virgin Galactic успя да достигне до космоса по време на изпитателен полет, който стана факт днес, 13 декември 2018 г. На борда му се е намирал двучленен екипаж.

Меню