Представиха астронавтите, които ще тренират за програмата Artemis

224 прочитания

18 астронавти от NASA бяха избрани за да стартират обучението си за програмата Artemis, чиято цел е завръщане на хората на Луната. От тях ще бъдат избрани екипажите за мисиите Artemis 2 и Artemis 3, като последната ще включва първото стъпване на хора на луната от 1972 г. насам.

18-те астронавта са разделени поравно между мъже и жени. Поравно е и разделението на такива с опит в космоса и такива без.

Имената на астронавтите бяха обявени от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, след заседание на Националния съвет по космонавтика, който той председателства. Той отбелязва, че от тази група ще са следващите мъже и първата жена, които ще стъпят на Луната.

Двама от астронавтите, които бяха обявени за участие в програмата, в момента са в космоса. Това са Кейт Рубинс (родена през 1978 г. с два полета в космоса) и Виктор Гловър (роден през 1976 г., един полет в космоса), които са на борда на МКС.

Най-възрастният в групата е роденият през 1965 г. Скот Тингъл, който има един полет в космоса. Най-младата в групата е родената през 1988 г. Джесика Уоткинс, която все още не е летяла в космоса.

Останалите 14 астронавти са: Джо Акаба (роден 1967 г., три полета), Ража Чари (роден 1977 г., без полет в космоса), Матю Доминик (роден 1981 г., без полети), Уди Хобърг (роден 1985 г., без полети), Джони Ким (роден 1984 г., без полети), Кристина Кох (родена 1979 г., един полет в космоса), Кейл Линдгрен (роден 1973 г., с един полет), Никол Ман (родена 1977 г., без полети), Ана Маклейн (родена 1979 г. с един полет), Джесика Мейр (родена 1977 г., с един полет), Жасмин Могбели (родена 1983 г., без полети), Франк Рубио (роден 1977 г., без полети), Кайла Барон (родена 1987 г., без полети) и Стефани Уилсън (родена 1966 г., с три полета).

Настоящите планове на NASA са в края на 2021 г. да се състои мисията Artemis 1, в рамките на която към Луната ще се изстреля космическия кораб Orion, но без екипаж. В средата на 2023 г. ще бъде изстреляна мисията Artemis 2 с четирима астронавти, като целта е достигане на Луната и връщане обратно, без влизане на орбита. В края на 2024 г. трябва да стане факт мисията Artemis 3, при която астронавтите ще стъпят на лунната повърхност. Екипажът също ще е четиричленен.

Администрацията на президента Тръмп настоя кацането на астронавти да стане през 2024 г., а не както NASA първоначално планираше през 2028 г. След загубата на Тръмп и липсата на желание от Конгреса да финансира ударно програмата, може да се очаква, че ще има промяна в графика и отлагане завръщането на Луната.

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Galactic с неуспешен тест на SpaceShipTwo
Следваща публикация
Технологичният демонстратор на Starship полетя успешно и се взриви зрелищно на кацане
224 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Орелът кацна

20 юли 1969 г.
04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”

New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

NASA в ерата на Байдън

След oспорвани избори и продължително броене на гласовете вече е ясно, че следващият американски президент…
Меню