Няма движение по сделката за придобиване на AW609 от ОАЕ

546 прочитания

Планът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) да купят три конвертоплана AW609, които да се използват за търсене и спасяване и VIP транспорт е замразен и по него няма никакво движение. Това съобщава Jane’s.

През ноември 2015 г. ОАЕ и Finmeccanica (компанията майка на производителя Agusta Westland, сега Leonardo Helicopters) подписаха меморандум за разбирателство, според който се купуват три броя конвертоплани AW609. Машините трябваше да се използват от въоръжените сили на страната.

Конкретният договор трябваше да се подпише скоро след меморандума, а първата доставка да стане факт през 2019 г. Подписване на договор, обаче така и не бе оповестено.

На 31 май 2019 г., обаче от Leonardo са съобщили за Jane’s, че към момента няма никакви новости, които да бъдат съобщени във връзка с програмата за покупка на AW609 от ОАЕ.

Програмата AW609 тече вече повече от 20 години, като тя цели създаването на по-лек конвертоплан, който да се използва, както за цивилни, така и за парацивилни и военни задачи. Първоначално в нея участват американските компании Bell и Boeing, но през 1998 г. Boeing напуска програмата и на нейно място влиза Agusta Westland.

Първият прототип полита на 6 март 2003 г. Шест години по-късно, италианската компания изкупува дяла на Bell в програмата и тя остава изцяло в италиански ръце.

Сертификационният процес, обаче се оказва бавен и мъчителен. През 2002 г. се очаква типовият сертификат за конвертоплана да бъде получен през 2007 г. Този срок непрекъснато се изместваше в бъдещето, а междувременно през октомври 2015 г. катастрофира вторият прототип.

През март 2019 г. бе обявено, че типовият сертификат на AW609 се очаква през тази година, а за 2020 г. се планира предаването на първите серийни конвертоплани на стартовите оператори.

Сертификацията на военната версия се очаквала за 2021 г., но с неяснотите около сделката за ОАЕ е възможно това да бъде отложено.

Свързани теми

Предишна публикация
A321XLR събира сериозен интерес още преди да бъде стартиран
Следваща публикация
Катастрофа с индийски Ан-32
546 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ иска да купи повече от една ескадрила Су-35

Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат намерение да купят повече от една ескадрила многоцелеви изтребители Су-35, а договорът може да бъде подписан до края на годината. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на собствен източник в руските служби за военно-техническо сътрудничество.

ВВС с демонстрация пред Военния комитет на ЕС

Българските ВВС проведоха демонстрация на военни способности пред Военния комитет на Европейския съюз. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., на територията на авиобаза Граф Игнатиево.

Ще получи ли ОАЕ F-35?

Една от най-богатите страни в света, Обединените арабски емирства (ОАЕ), желае да купи F-35 от…

ОАЕ купува китайски УТС

Обединените арабски емирства (ОАЕ) купува 12 учебно-тренировъчни самолети (УТС) L-15 китайско производство. За това съобщиха…
Меню