HH-60W изпълни първи полет

644 прочитания

Новият вертолет на ВВС на САЩ HH-60W, предназначен за изпълнение на мисии по бойно търсене и спасяване, изпълни първия си полет вчера, 17 май 2019 г.

HH-60W се базира на модела на Sikorsky UH-60M Black Hawk. Полетът е бил изпълнен от тестовото съоръжение на компанията в Уест Палм Бойч, Флорида. Машините са сглобени в Стратфорд, Канектикът, където се намира линията за производство.

Съвсем скоро се очаква да полети и втория прототип на HH-60W. До края на лятото ще полетят и останалите два прототипа.

ВВС на САЩ планират да купят 113 броя HH-60W, които да заменят сега експлоатираните вертолети HH-60G Pave Hawk. В настоящата финансова година са поръчани 10 вертолета, за догодина се планира поръчката на 12, след това 16 през 2021 г., 13 през 2022 г. и по 12 в 2023 и 2024 г.

Освен четирите прототипа се планират и пет предсерийни машини.

HH-60W има два пъти повече гориво в сравнение с UH-60M. Вертолетът има щанга за дозареждане във въздуха, оптико-електронна система за наблюдение, подобрен метеорологичен радар с режими за следене на земната повърхност, система за предупреждение за облъчване от противникови радари, модифицирани седалки за екипажа и пасажерите и други.

HH-60W бе избран през 2014 г. на третия опит за намиране на заместник на ветераните HH-60G.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев: Трудно може да говорим за преговори за новия изтребител
Следваща публикация
Действията на екипажа при катастрофата на Суперджет 100 будят въпроси
644 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Вертолет на ВВС гаси пожар в района на Сандански

Вертолет Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включи в потушаването на голям горски пожар в района между селата Илинденци и Плоски, община Сандански, област Благоевград. Това съобщават от МО.

Роствертол – поглед на живо

„Роствертол” – най-големият производител на вертолети в Русия се радваше на добри години през последното десетилетие. Това стана възможно благодарение на големите поръчки на руското руското военно министерство и силните продажби в чужбина.

Русия стартира разработката на скоростен боен вертолет

„Вертолеты России” получиха поръчка на руското МО за стартиране на работа по създаването на скоростен боен вертолет (СБВ). Поръчката е била дадена на 24 август 2017 г., в рамките на оръжейното изложение „Армия 2017”.

Меню