Тракийска Есен 2019

713 прочитания

На 30 септември 2019 г. на територията на летище Чешнегирово се проведе медиен ден в рамките на провелото се на територията на авиобазите Крумово и Чешнегирово съвместно българо-американско учение „Тракийска Есен 2019“.

Учението се проведе за 11-та поредна година и в него участваха над 600 български военнослужещи от 68-а Бригада, ВВС и ВМС, а от американска страна около 100 военнослужещи от Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

От българска страна участие в учението взеха самолети C-27J Spartan и МиГ-29, а гостите с три военно-транспортни самолета C-130J Hercules.

По време на ученията от тази серия се отработват различни елементи от основните мисии на Силите за специални операции, като основно се набляга на парашутно-десантната подготовка. Изпълняват се скокове с въоръжение и снаряжение, от различна височина, денем и нощем, в условия максимално близки до бойните.

По думите на бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада Специални сили, тази година половината от тренировката е отделена на практическата част от преминаването на курс за усвояване на нова парашутно-материална част, която е получена в бригадата през септември и октомври 2018 година.

В курса участват общо 15 човека – най-добрите инструктори от състава на 68-а бригада, двама от Военноморските сили и един от ВВС. След приключването на курса, тези инструктори ще придобият правото да обучават останалите военнослужещи, за да може след това тази система масово да се приеме на въоръжение в Българската армия.

Моделът на новите парашути е RA-1 Intruder и е една от най-съвременните парашутни системи тип „летящо крило“, предназначени за военна употреба. Тя дава възможност за скокове с въоръжение и снаряжение с принудително отваряне на парашута (на въже), на стабилизация или с ръчно отваряне.

Снимки: Георги ПЕТКОВ

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов се оплака, че имало подла съпротива срещу F-16, но той направил сделката необратима
Следваща публикация
Приключва тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”
713 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Величков: Военна полиция и прокуратурата разследват инцидента с C-27J

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви днес, 20 януари 2018 г., в предаването „Тази събота” по bTV, че инцидентът с военно-транспортния самолет C-27J Spartan се разследва от Военна полиция и Военна прокуратура.

Бригаден генерал Лалов се опасява, че недостатъчния ресурс ще доведе до сериозни проблеми

Командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов изрази опасение, че недостатъчния ресурс на изтребителите МиГ-29 ще доведе до сериозни проблеми в летателната подготовка през следващата година. Това каза той днес, 21 декември 2017 г., пред Нова телевизия.

Показаха първия прототип на Ил-112В

Първият прототип на витловия военно-транспортен самолет Ил-112В бе показан вчера, 27 ноември 2018 г. Машината е излязла от цеха за окончателно сглобяване на Воронежкия авиационен завод.

Анализ в 24-та авиобаза

На 15 януари 2021 г. на летище Крумово се проведе годишен анализ на дейността на…
Меню