Министър Каракачанов откри тренажор в Долна Митрополия

988 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет Pilatus РС – 9М във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това стана днес, 14 октомври 2019 г.

На събитието присъства заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

„Във Военновъздушните сили тече много активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника. Сключен бе и договор за закупуване на осем изтребителя. На фона на всичко това беше нормално и закономерно да се възстанови Военновъздушното училище „Георги Бенковски“. Нашата амбиция е със средствата, с които разполагаме, да се свърши максимум работа, за да може хората, които служат в Българската армия да имат самочувствието, че служат на все по-модерна и сигурна техника. И също така – обществото да проумее, че без Българската армия и нейната надеждна защита няма съществуване и на българската държава“, заяви министър Каракачанов.

Тренажорът – симулатор на полетни и навигационни процедури (Flight and navigation procedure trainer/FNPT) е изграден от компанията Pilatus в сътрудничество с италианската компания Elite. Системата се състои от пълноразмерен макет на кабината на самолета с реално и функционално оборудване. Математическият модел позволява изпълнението на всички фигури от сложния и висш пилотаж. Визуалната база данни позволява симулация на полети денем и нощем и задаване на различни параметри на метеорологичните елементи (вятър, полетна видимост, метеорологични явления).

Пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че подобна техника като новия учебен тренажор позволява по модерен начин да се постигат оптимални резултати в обучението на бъдещите авиационни специалисти. Чрез него се отработват различни ситуации, полезни за обучението на бъдещите пилоти. В момента на тренажора се обучават инструкторите, преди да влезе в учебната програма на курсантите. Със системата ще се трупат опит и умения и в известна степен ще се компенсира липсата на реален нальот. С договора за осемте нови изтребителя се предвижда и система от три тренажора за обучение на новите пилоти на изтребителите F-16, посочи още министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Свързани теми

Предишна публикация
Музеят в Крумово със свободен вход за 16 октомври
Следваща публикация
ВВС с демонстрация над центъра на Пловдив на 17 октомври
988 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…

Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

ВВС с анализ за 2017 г.

Изминалата 2017 г. беше една динамична година, с многобройни предизвикателства и постигнати отлични резултати във всички направления от дейността на ВВС. Основният акцент бе върху индивидуалната и колективна подготовка на личния състав от Военновъздушните сили, което е видимо от резултатите в тази област. Това се казва в анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплина във ВВС, който бе направен днес, 17 януари 2018 г.

Министър Каракачанов заяви, че ескадрила изтребители ще ни струват 5 млрд. лева

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че покупката на пълна ескадрила многоцелеви изтребители, заедно с въоръжението към тях, ще струва около 5 млрд. лева. Това той каза в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню