Две фирми са допуснати до поръчката за ремонт на L-39

650 прочитания

Две фирми, чешката Aero Vodochody и българската „Йотов и син”, са допуснати до даване на първоначални оферти за основен ремонт на два учебно-тренировъчни самолета L-39 от състава на българските ВВС.

Решението за предварителен подбор е от 4 юни 2020 г. В него се чете, че за участие в процедурата са кандидатствали двете компании и че и двете се допускат до етап за даване на първоначални оферти и преговори, тъй като са представили изрядна документация.

Поръчката, която е с проектна стойност от 10 млн. лева без ДДС, е поредният опит на МО да започне удължаване на общия технически ресурс на наличните L-39ZA. Той изтича в периода 2020 – 2022 г. Тя беше пусната на 30 декември 2019 г. и неин предмет е основен ремонт на два самолета, бордни номера 207 и 211, удължаване на техническия им ресурс, подмяна на остаряло оборудване, инсталиране на транспондер с Mod F и система „свой-чужд” с Mod S неподлежащо на ремонт, извършване на бюлетини на производителя и обучение на персонал от ВВС.

В началото на февруари, обаче действията по процедурата бяха спрени, след като в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постъпи жалба от фирмата „Йотов и син”. В жалбата на компанията се чете, че нейният протест е свързан с изискването на МО работата по поръчката да бъде извършвана от оригиналния производител/конструктор или от оторизирана от него фирма.

През април 2020 г. КЗК отхвърлят жалбата на „Йотов и син” и процедурата е подновена, като документи за участие се подават до 8 май.

Въпреки протестите си, обаче „Йотов и син” не само, че подава документи за участие, но е и допусната до даване на оферти и преговори.

През февруари 2019 г. МО вече пусна обществена поръчка със същия предмет, но през април същата година трябваше да я спре, защото в нея бяха допуснати редица неточности. Тогава „Йотов и син” също се опитаха да спрат поръчката с жалба в КЗК, но до фактическото ѝ разглеждане не се стигна.

Миналата пролет от българската компания обявиха, че заедно с украински партньори, искат да поемат цялата поддръжка на българския флот от L-39ZA. „Йотов и син” вече спечелиха една обществена поръчка за над 19 млн. лева без ДДС.

Свързани теми

Предишна публикация
В Тайван изпитаха нов учебно-тренировъчен самолет
Следваща публикация
Русия е поръчала едва 20 броя Су-34
650 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Две компании са заявили желание за поддръжка на флотските AS 565

Две компании са подали заявления за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на вертолетите AS 565 и AS 356 от състава на българските ВМС.

ОАЕ купува китайски УТС

Обединените арабски емирства (ОАЕ) купува 12 учебно-тренировъчни самолети (УТС) L-15 китайско производство. За това съобщиха…
Меню