МО увери, че е осигурила финансово летците приучаващи се на F-16

262 прочитания

Министерство на отбраната пусна нарочно прессъобещние, в което уверява, че изпратените в САЩ четирима летци, които ще се приучават на F-16 са осигурени добре финансово и могат да вземат със себе си своите семейства. Това стана днес, 24 юни 2020 г.

„По повод зачестили публични спекулации и неверни внушения относно условията, при които са командировани българските пилоти за обучение в САЩ, предоставяме следната информация”, се казва в съобщението на МО, но не се уточнява от къде и от кого се правят въпросните спекулации.

От въпросното съобщение става ясно, че дневните командировъчни на майор са в размер $72, а на капитан и старши лейтенант – $63. Отделно, ако военнослужещия реши да вземе със себе си своята съпруга му се полага още $432 на месец плюс още $216 за всяко негово дете. Отделно се дават и по $2376 на месец на майор за квартирни разходи или $2079 на капитан и старши лейтенант.

За медицински застраховки се осигурявали по $1674 на човек (офицер и членовете на семейството му) и до $4050 годишно за учебни такси на дете. Поемат се разходите и по самолетните билети за членовете на семейството.

„Както се вижда, Министерството на отбраната се е погрижило да осигури всички необходими условия за психологическия комфорт и нормална семейна среда на обучаемите български пилоти, за да могат те изцяло да се фокусират върху усвояването на самолета F-16”, се казва в съобщението на МО.

От военното ведомство уточняват, че командированите офицери продължават да получават и нормалното си месечно възнаграждение.

Всички тези суми са по реда на Наредбата за дългосрочните командировки в чужбина, приета от Министерски съвет през 2000 г. и Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили.

АЕРО, обаче научи, че в края на миналата година, когато е започнал подборът на летците, повечето потенциални кандидати са се отказали, тъй като все още не е било ясно дали те ще бъдат изпратени в САЩ по смисъла на споменатите правилник и наредба. Именно голямата неяснота е предизвикала сериозно напрежение в процеса на подбор, което е било преодоляно едва през тази пролет след няколко промени в нормативната уредба.

Интересно, че на 10 юни 2020 г. депутатът от ГЕРБ Константин Попов отправя парламентарен въпрос към министър Каракачанов, именно за „осигуряването на оптимални битови и психологически условия” при приучаването на F-16.

Текстът на въпроса може да прочетете тук, а отговорът е тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Парашутни скокове и полети с PC-9 в Долна Митрополия
Следваща публикация
Следващите бъдещи пилоти на F-16 заминават за обучение догодина
262 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Меню