Продължават сраженията в Нагорни Карабах

245 прочитания

Сраженията между Армения и Азербайджан в спорния регион Нагорни Карабах продължиха и днес, 28 септември 2020 г., отново с използване на авиация и зенитни средства.

Азербайджан води настъпление в по три направление, но в момента се твърди, че има напредък само по най-южното, това покрай границата с Иран. Азербайджанското МО заявява, че е превзело седем населени пункта, но Армения твърди, че всички те са били превзети обратно в рамките на локални контранастъпления.

И двете страни активно използват социалните мрежи, като публикуват видеокадри и снимки с унищожена противникова техника, опитвайки се да печелят точки на пропагандния фронт.

Азербайджан публикува множество клипове, заснети от БЛА, на които се вижда унищожаването на арменска военна техника. До момента, на тези кадри, могат да се идентифицират поне десет отделни ЗРК 9К33 „Оса-АКМ”, които са унищожени. Вчера, азербайджанското МО заяви, че са унищожени 12 зенитни установки „Оса”. Тези твърдения, явно до голяма степен са точни. Има и алтернативна трактовка на кадрите, че поне част от тези зенитни установки, всъщност са по-леките 9К35 Стрела-10.

Азербайджан публикува и кадри от БЛА, на които се вижда поразяването на поне пет арменски танка Т-72.

От кадрите заснети от борда на безпилотни апарати не може да се твърди със сигурност как тези бойни машини са поразени. Дали става въпрос за малокалибрени боеприпаси изстрелвани от БЛА, дали става въпрос за използването на дронове-камикадзета (има индикации за използването на израелските IAI Harop) или безпилотните апарати просто целеуказват на наземни средства за поразяване. Съвсем отделен е въпросът, дали поразяването е еквивалентно на изваждане от строя, особено що се касае по-тежко бронираните машини.

Така или иначе, Азербайджан демонстрира висок интензитет на безпилотните си операции и богат арсенал от БЛА.

Армения от своя страна заяви, че е свалила противников транспортен Ан-2, като бяха публикувани и кадри на разбилата се машина. Азербайджан отрече загубата. Арменските сили публикуват и кадри със свалени безпилотни апарати, но до момента е трудно да се идентифицира типа на всички. Идентифицирани са Aeronautics Defense Orbiter 3, ThunderB и Skystriker. Всички те – израелско производство.

Армения обяви, че към 21 часа местно време (20 часа българско), претендира за унищожаването (в рамките на 27 и 28 септември) на 49 безпилотни апарата, четири вертолета, един самолет, 80 броя бронирана техника и 82 превозни средства. Армения също така признава за 86 убити в рамките на двата дни сражения.

Въпреки, че има индикации, че азербайджанските сили използват турски Bayraktar TB2, за момента няма свалени подобни апарати.

Армения вече се оплака от директно турско участие в конфликта, а Reuters писа, че има индикации, че сирийски бойци, от про-турските групировки в страната, са били прехвърлени в Азербайджан за сражения в Нагорни Карабах.

Засега, няма сведения, че ВВС на Армения и Азербайджан участват със своите бойни самолети в района на бойни действия. ВВС на Азербайджан разполагат с по една ескадрила МиГ-29 и Су-25. Арменските ВВС също имат ескадрила Су-25 и поне четири многоцелеви Су-30СМ от общо поръчаните 12. Вероятно и двете страни пазят военната си авиация в случай на ескалация на конфликта.

Свързани теми

Предишна публикация
ELTA представи новия си радар MS-MMR в България
Следваща публикация
Нови сражения между Армения и Азербайджан с участие на авиация
245 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

В Германия тече дебат за въоръжените БЛА

Да бъдат ли купени въоръжени безпилотни апарати или не и дали това е нарушение на международното право. Такива дебати текат в момента в Германия, съобщава Deutsche Welle.

Франция и Германия се споразумяха за съвместна работа по няколко военни проекта

Министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандуми за разбирателство за съвместна работа по четири проекта в областта на отбраната. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Украйна показа въоръжените си БЛА

Украйна официално показа своите въоръжени безпилотни апарати Bayraktar TB2 турско производство. Това стана на церемония проведена вчера, 20 март 2019 г.

Меню