Полша подписа договори за 48 броя FA-50

275 прочитания

Полското МО подписа два договора с корейския самолетостроител KAI за доставката на общо 48 леки бойни самолета FA-50. Това стана на 16 септември 2022 г. в 23-та тактическа авиобаза Минск-Мазовецки.

Договорите бяха разписани от полския военен министър Мариуш Блашчак в присъствието на президента на страната Анджей Дуда.

Първият договор е на стойност $700 млн. и включва бързата доставка на 12 броя FA-50 Block 10. Тези машини съответстват на експлоатираните от южнокорейските ВВС и тяхната доставка ще стартира в средата на 2023 г. По неофициална информация е известно, че бързата им доставка става възможна чрез отклоняване на машини, които вече са на производствената линия и са предназначени за ВВС на Южна Корея. Било е взето политическо решение, че стъпването на европейския пазар оправдава забавянето в превъоръжаването на страната.

Въпросните 12 самолета ще влязат на въоръжение в 23-та тактическа авиобаза и ще заменят сега използваните МиГ-29.

Вторият договор покрива доставката на 36 броя FA-50PL и неговата стойност е $2,3 млрд. Самолетите ще бъдат получени между началото на 2025 и края на 2028 г.

Версията FA-50PL съответства, до голяма степен, на FA-50 Block 20, който се разработва от KAI в момента. Самолетът получава нов AESA радар, по-широк кръг въоръжение и възможност за дозареждане във въздуха. Предполага се, че в перспектива и първите 12 самолета ще се доработят до стандарта FA-50PL.

И двете версии предназначени за Полша ще са снабдени със системата за обмен на данни Link-16 и ще имат система „свой – чужд” по стандартите на НАТО. Като цяло, FA-50 трябва да заместят МиГ-29 и Су-22 на полска служба. В момента на въоръжение са две ескадрили МиГ-29 и една ескадрила Су-22.

По време на подписването на договорите министър Блашчак е подчертал, че основните критерии, по които е избран FA-50 са възможността за много бърза доставка и достатъчната му модерност.

Полша подписа рамковото споразумение за придобиването на FA-50 в края на юли. Решението бе изненадващо, като за евентуалната покупка на южнокорейския самолет се заговори едва през юни.

FA-50 е бойният вариант на учебно-тренировъчния KAI T-50 Golden Eagle. Полша става петия и най-голем експортен клиент на типа. Преди това самолетът бе купен от Ирак (24 броя T-50IQ), Индонезия (22 броя T-50i), Тайланд (12 броя T-50TH) и Филипините (12 броя FA-50PH). Южна Корея е поръчала общо 142 броя от семейството T-50 (50 броя Т-50, 10 х Т-50В, 22 х ТА-50 и 60 броя FA-50)

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin се похвали с първия сглобен F-16 Block 70
Следваща публикация
Швейцария подписа за F-35 без да чака референдума по въпроса
275 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата

Правителството на Швейцария фиксира бюджета за придобиването на нови многоцелеви изтребители на 6 млрд. швейцарски франка (около €5,3 млрд.) и предвиди допитване до швейцарските данъкоплатци по темата.

Tomcat на половин век

Легендарният изтребител Grumman F-14 Tomcat полита преди точно половин век – на 21 декември 1970…

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

Българското участие на Бурже

Да, тази година на авиосалона в Бурже се вееше и родния трикольор, символизиращ не малко българско представяне. Това беше компанията Light Armed Surveillance Aircraft (LASA) Engineering Ltd , базирана на летището в Казанлък, заемаща част от статичното изложение заедно с австрийския си партньор Airborne Technologies (компания, известна с работата си по оборудването на различни самолети и вертолети със специализирани системи за наблюдение и комуникация).

Меню