Полша подписа договори за 48 броя FA-50

355 прочитания

Полското МО подписа два договора с корейския самолетостроител KAI за доставката на общо 48 леки бойни самолета FA-50. Това стана на 16 септември 2022 г. в 23-та тактическа авиобаза Минск-Мазовецки.

Договорите бяха разписани от полския военен министър Мариуш Блашчак в присъствието на президента на страната Анджей Дуда.

Първият договор е на стойност $700 млн. и включва бързата доставка на 12 броя FA-50 Block 10. Тези машини съответстват на експлоатираните от южнокорейските ВВС и тяхната доставка ще стартира в средата на 2023 г. По неофициална информация е известно, че бързата им доставка става възможна чрез отклоняване на машини, които вече са на производствената линия и са предназначени за ВВС на Южна Корея. Било е взето политическо решение, че стъпването на европейския пазар оправдава забавянето в превъоръжаването на страната.

Въпросните 12 самолета ще влязат на въоръжение в 23-та тактическа авиобаза и ще заменят сега използваните МиГ-29.

Вторият договор покрива доставката на 36 броя FA-50PL и неговата стойност е $2,3 млрд. Самолетите ще бъдат получени между началото на 2025 и края на 2028 г.

Версията FA-50PL съответства, до голяма степен, на FA-50 Block 20, който се разработва от KAI в момента. Самолетът получава нов AESA радар, по-широк кръг въоръжение и възможност за дозареждане във въздуха. Предполага се, че в перспектива и първите 12 самолета ще се доработят до стандарта FA-50PL.

И двете версии предназначени за Полша ще са снабдени със системата за обмен на данни Link-16 и ще имат система „свой – чужд” по стандартите на НАТО. Като цяло, FA-50 трябва да заместят МиГ-29 и Су-22 на полска служба. В момента на въоръжение са две ескадрили МиГ-29 и една ескадрила Су-22.

По време на подписването на договорите министър Блашчак е подчертал, че основните критерии, по които е избран FA-50 са възможността за много бърза доставка и достатъчната му модерност.

Полша подписа рамковото споразумение за придобиването на FA-50 в края на юли. Решението бе изненадващо, като за евентуалната покупка на южнокорейския самолет се заговори едва през юни.

FA-50 е бойният вариант на учебно-тренировъчния KAI T-50 Golden Eagle. Полша става петия и най-голем експортен клиент на типа. Преди това самолетът бе купен от Ирак (24 броя T-50IQ), Индонезия (22 броя T-50i), Тайланд (12 броя T-50TH) и Филипините (12 броя FA-50PH). Южна Корея е поръчала общо 142 броя от семейството T-50 (50 броя Т-50, 10 х Т-50В, 22 х ТА-50 и 60 броя FA-50)

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin се похвали с първия сглобен F-16 Block 70
Следваща публикация
Швейцария подписа за F-35 без да чака референдума по въпроса
355 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша започва да преговаря за още M-346

Полското МО е направило постъпки за стартиране на преговори за доставката на още четири учебно-тренировъчни самолети от висок клас M-346. Машините са опция от предишната сделка за осем броя от същия тип, която бе сключена през февруари 2014 г.

Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител

Испания ще се присъедини към френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение (NGF) в рамките на по-широката програма за създаване на бъдеща бойна въздушна система (FCAS). Това съобщава Jane’s.

Lockheed Martin е била фаворитизирана при избора на F-35 в Южна Корея

Lockheed Martin е била изкуствено фаворитизирана от южнокорейските военни, по време на процедурата за избор на нов изтребител. Това твърди опозиционната Партия на справедливостта, цитирана от The Korea Times.

Меню