Полша подписа договори за 48 броя FA-50

355 прочитания

Полското МО подписа два договора с корейския самолетостроител KAI за доставката на общо 48 леки бойни самолета FA-50. Това стана на 16 септември 2022 г. в 23-та тактическа авиобаза Минск-Мазовецки.

Договорите бяха разписани от полския военен министър Мариуш Блашчак в присъствието на президента на страната Анджей Дуда.

Първият договор е на стойност $700 млн. и включва бързата доставка на 12 броя FA-50 Block 10. Тези машини съответстват на експлоатираните от южнокорейските ВВС и тяхната доставка ще стартира в средата на 2023 г. По неофициална информация е известно, че бързата им доставка става възможна чрез отклоняване на машини, които вече са на производствената линия и са предназначени за ВВС на Южна Корея. Било е взето политическо решение, че стъпването на европейския пазар оправдава забавянето в превъоръжаването на страната.

Въпросните 12 самолета ще влязат на въоръжение в 23-та тактическа авиобаза и ще заменят сега използваните МиГ-29.

Вторият договор покрива доставката на 36 броя FA-50PL и неговата стойност е $2,3 млрд. Самолетите ще бъдат получени между началото на 2025 и края на 2028 г.

Версията FA-50PL съответства, до голяма степен, на FA-50 Block 20, който се разработва от KAI в момента. Самолетът получава нов AESA радар, по-широк кръг въоръжение и възможност за дозареждане във въздуха. Предполага се, че в перспектива и първите 12 самолета ще се доработят до стандарта FA-50PL.

И двете версии предназначени за Полша ще са снабдени със системата за обмен на данни Link-16 и ще имат система „свой – чужд” по стандартите на НАТО. Като цяло, FA-50 трябва да заместят МиГ-29 и Су-22 на полска служба. В момента на въоръжение са две ескадрили МиГ-29 и една ескадрила Су-22.

По време на подписването на договорите министър Блашчак е подчертал, че основните критерии, по които е избран FA-50 са възможността за много бърза доставка и достатъчната му модерност.

Полша подписа рамковото споразумение за придобиването на FA-50 в края на юли. Решението бе изненадващо, като за евентуалната покупка на южнокорейския самолет се заговори едва през юни.

FA-50 е бойният вариант на учебно-тренировъчния KAI T-50 Golden Eagle. Полша става петия и най-голем експортен клиент на типа. Преди това самолетът бе купен от Ирак (24 броя T-50IQ), Индонезия (22 броя T-50i), Тайланд (12 броя T-50TH) и Филипините (12 броя FA-50PH). Южна Корея е поръчала общо 142 броя от семейството T-50 (50 броя Т-50, 10 х Т-50В, 22 х ТА-50 и 60 броя FA-50)

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin се похвали с първия сглобен F-16 Block 70
Следваща публикация
Швейцария подписа за F-35 без да чака референдума по въпроса
355 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

САЩ спряха доставянето на оборудване за турските F-35

САЩ са прекратили доставката на оборудване за турските F-35. Това е първата по-конкретна стъпка за тоталното блокиране на доставките на самолета. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за нов изтребител

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за закупуване на нов боен самолет за българските ВВС. Планираната сума е 1,8 млрд. лева с ДДС, за които трябва да се купят не по-малко от осем изтребителя. Това стана днес, 16 май 2018 г.

Министър Каракачанов: 8 – 9 нови самолета няма да решат проблемите на военната авиация

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че придобиването на 8 – 9 нови изтребители няма да решат генерално проблемите на военната авиация. Това каза той днес, 28 август 2018 г., пред журналисти, докато наблюдаваше бойните стрелби на военната авиация на полигона в Шабла.

Ливан получи първите два Super Tucano

Ливанските въоръжени сили получиха първите два турбовитлови бойни самолети A-29 Super Tucano. Това е станало на 9 октомври на церемония в авиобаза Хамат, северно от столицата Бейрут. Това съобщава IHS Jane’s.

Меню